Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

14 napra nő az elállási határidő

csomag.jpgAz Európai Parlament (EP) döntése alapján az eddigi 8 munkanap helyett 14-re munkanapot kapnak az interneten vásárlók arra, hogy az áru kézhezvétele után meggondolják magukat és elálljanak a vásárlástól. A magyar kormány ezzel összhangban már idén ősszel szeretné módosítani a fogyasztóvédelmi szabályozás internetes vásárlókra vonatkozó részeit.


A netes kereskedőknek pedig – új kötelezettségként – egyértelműen fel kell tüntetniük a termékek teljes árát (ezzel akarják a kizárni a jogszabály alkotói a rejtett költségek felszámolását), illetve saját elérhetőségüket. A szabályváltozások legfőbb indoka, hogy a jelenleg hatályos fogyasztóvédelmi jogszabályok még az internet széles körű elterjedése előtt születtek, az online vásárlók védelme mindeddig meglehetősen gyenge volt.

Az áruk késedelmes vagy meghiúsuló kiszállítása, valamint a tagállamok fogyasztóvédelmi szabályai közti eltérések visszatartják a vásárlókat attól, hogy más országból rendeljenek valamilyen terméket az interneten. A vállalkozások számára a tagállamonként eltérő jogszabályok jelentik a határon átnyúló kereskedelem legnagyobb akadályát. Miután az EP megszavazta az új jogszabályt, a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanácsban is jóvá kell azt hagyni. Erre valószínűleg júliusban kerül sor. A nemzeti jogrendszerbe való átültetésre két évük lesz a tagállamoknak.

Pelczné Gáll Ildikó néppárti EP-képviselő a javaslat parlamenti elfogadását méltató nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabály értelmében biztosítani kell azt is, hogy a vásárló az értékesítés után normál díjas telefonhívással is kapcsolatba léphessen a kereskedőkkel.

Forrás: www.vilaggazdasag.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek