Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

90 éve áll a papírból épült ház

Újrapapír házA környezettudatos életmód elterjedésével egyre újabb módszereket találnak ki a környezetbarát épületek felhúzására. Azonban egy amerikai mérnök és feltaláló már csaknem 90 éve felépített egy házat, amelynek alapjául újrahasznosított újságpapírt használt fel.


A mára turistalátványossággá vált Paper House a massachusettsi Rockportban található (http://www.paperhouserockport.com/index.html), születése pedig Ellis Steinman nevéhez fűződik. A svéd születésű bevándorló eredetileg hobbiként kezdte el építeni a házat, amelyben a használt újságpapírt eleinte szigetelőanyagként tervezte felhasználni. Ahogy azonban haladt előre az építkezés, egyre több helyen tudta az újrahasznosított újságokat alkalmazni.

Stenman székeket, asztalokat, sőt még egy zongorát is készített az összecsavart lapokból, amelyeket egy csirizhez hasonló ragasztóanyaggal fogta össze. Az épület fából készült vázára pedig préselt papírból készült lemezeket erősített. A hétvégi ház 1924-ben készült el és hat éven keresztül szolgálta építőjét a nyári hónapok során. Az eredeti tervek szerint lécekkel borította volna be, ezt azonban nem tette, kíváncsi volt, az időjárás viszontagságai mennyire gyengítik meg a papírfalakat.

„Nem tudom valójában miért választotta a papírt alapanyagnak, lehet, hogy csak takarékoskodni akart” – mondta Stenman unokahúga, Edna Beaudoin, aki mostanában a turistalátványosságként funkcionáló ház gondnokaként tevékenykedik. „Az újságpapír igen olcsó volt akkoriban, így valószínűleg könnyen be tudta szerezni az építőanyagot.”

Egy korabeli újságcikkben idézett nyilatkozata szerint azonban elképzelhető, hogy Stenmant valóban egyfajta környezettudatosság hajtotta: „mindig is visszataszítónak találtam, ahogy az emberek néhány perc olvasgatás után elhajítják a napilapokat” – mondta az egykori feltaláló-mérnök.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek