Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz. Rendben
Termékek Menü
0
Kategóriák

A trópusi esőerdők a felmelegedések túlélői

Trópusi esőerdőA földtörténet közelmúltjának egyik legforróbb időszaka reményt kelt a jövőre vonatkozóan, ugyanis a trópusokon abban az időszakban fokozódott a biológiai sokféleség - derül ki egy panamai-német kutatásból.


A paleocén és eocén korok határán, 56-55 millió évvel ezelőtt bekövetkezett felmelegedés során nem kevesebb mint öt fokkal emelkedett a hőmérséklet, így 3-5 fokkal haladta mag a mai értéket. Az időszak 200 000 évig tartott, a légkör széndioxid-tartalma tízezer év alatt több mint kétszeresére nőtt.

A panamai Smithsonian Kutatóintézet és a frankfurti Goethe Egyetem geológusai Venezuelából és Kolumbiából származó fúrási mintákat és üledékes zárványokat vizsgáltak meg. Megállapították, hogy az említett időszakban erősen megnőtt a biológiai sokféleség a növények között - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at). Sok minden szól amellett, hogy az esőerdő a meleg időszak alatt viszonylag gazdagon fejlődött, és arra utaló nyomokat is találtak, hogy a páratartalom sem csökkent lényegesen.

Ez az egyik legelső kutatás, amelyik az egyenlítő környékéről származó anyagot vizsgálja - hangsúlyozta Jörg Pross, a német Goethe Egyetem paleoklimatológusa az eredmények jelentőségéről. - Az eddigi elemzések elsősorban a hűvösebb régiókból származó mintákra támaszkodtak. Az akkori növényvilág alkalmazkodása reményt kelt arra, hogy a földi élet a jelenlegi gyors felmelegedéssel is megbirkózik majd. Ahhoz azonban, hogy meg lehessen jósolni az esőerdő várható reakcióját az előttünk álló nedves-forró éghajlatra, még számos trópusi mintát kell gyűjteni és kielemezni.

Forrás: www.alternativenergia.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek