Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Akvapónia a gyakorlatban

2012. 01. 06. 09:51:42
akvaponia.jpgAz akvapónia 2 eljárás zseniális ötvözete: haltermelés (akvakultúra) és vízkultúrás növénytermesztés (hidropónia) recirkulációs zárt rendszere. A halak biztosítják a növények számára a tápanyagot, a növények pedig megszűrik a halak számára a vizet. Egy Mo-i akvapónia rendszer gyakorlati megvalósításának története!
A Mo-on kísérleti jelleggel épített 22 négyzetméteres üvegházban, melynek csupán a déli oldala van üvegből és a többi szigetelt, a napfényből érkező hő tárolását az északi falon elhelyezett vízzel teli hordókkal biztosítják. Az üvegházba bekerült egy haltartály 50 szivárványos pisztránggal, a vizet egy régi szivattyú mozgatja a növények alatt levő 30 centis kavicságyba, és vissza.
 
 
 
 

Az akvapóniával a felesleges költségek megszűnnek. A halak ürülékét tartalmazó víz az ammóniát nitráttá alakító baktériumoknak köszönhetően a növények számára fontos tápanyaggal telítődik. A haltartály tehát odakerül a kavicságy mellé, és a belőle érkező víz öntözi a növények kavicságyát. Utóbbiak szépen növekednek tőle, ráadásul megtisztítják a vizet. A növényektől visszaforgatott víz így a halak számára kiváló minőségű és oxigéndús lesz.
 
akvaponia_02.jpg
akvaponia_03.jpg

További információ: www.aquaponics.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek