Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Babával is zölden - kencék

Baba kencék
Korábban adtunk már tippeket arra, hogyan is gondolkodhatunk környezettudatosan kisbaba mellett is. Ami talán ennél még sokkal fontosabb, hogy az újszülöttek és a kisbabák rendkívül érzékeny bőrére milyen termékeket használunk. Az anyaméhben viaszos réteg védi a babák bőrét, de a születést követően már nekünk kell gondoskodni az ápolásáról és védelméről. Lássuk hát mire érdemes odafigyelni!
 

Amikor baba érkezik a családba, hajlamosak vagyunk jobban, mélyebben belenyúlni a pénztárcánkba, és ezt a marketing szakemberek szeretik kihasználni.

Azt mondják, szükség van stria elleni krémre, mellápolóra, babafürdetőre, babasamponra, testápolóra, olajra, popsikrémre, nedves törlőkendőre és még sorolhatnám. Ha ökológiai elvek mentén hozunk vásárlói döntéseket (és hát miért is vagyunk ezen az oldalon, ha nem ezért), akkor mindenképpen igaz  lesz, hogy a kevesebb néha több.

Legjobb, ha nem termeljük feleslegesen a hulladékot tucatnyi flakon megvásárlásával. Ha mégis vásárolunk, vegyünk jó minőségű, ökologikusan  előállított termékeket. Nagy élményt adhat az is, ha jó alapanyagokból saját magunk kutyuljuk ki a testápolót vagy a popsikrémet. Léteznek már egészen igényes kencekeverő tanfolyamok is, ahol nemcsak az olajok és vajak keverését, hanem igazi krémszerű, vizes emulziót is megtanulunk készíteni.

Az újszülött baba bőre nagyon érzékeny, nem lehet bármivel kenegetni. A kommersz babaápoló termékek teli vannak irritációt okozó kritikus anyagokkal (kőolajszármazékok, habzást elősegítő anyagok, és egyéb szintetikus összetevők), ezért ezeket jobb elkerülni.

Baba kence öko

Ha a minimumra törekszünk, elég  lehet egy egyszerű, jól beszívódó növényi olaj, például mandulaolaj. Ezt pocakápolónak is használhatjuk a baba megérkezése előtt, utána pedig testápoló-, illetve masszázsolajnak.

Ha nem hajlamos a baba popsija a kipirosodásra, akkor a pelenka alatt bőrfelületre is elég lehet a tiszta növényi olaj. Erre a célra cseppenthetünk hozzá 1-2 csepp teafa vagy levendula illóolajat. Keverhetünk is popsikrémet pár perc alatt. Ha viszont irritált, piros a popsi, akkor egy egyszerű ápoló krém nem szokott elég lenni. Ilyenkor érdemes egy cink-oxidos babaápoló krémet is bevetni. A cikk írójának a fogzás során kimaródott popsihoz ez vált be leginkább.

A baba fürdetéséhez sincs szükségünk tiszta vízen felül semmire, de ha hiányoljuk az illatokat, válasszunk a baba bőréhez passzoló, valóban ápoló fürdetőt. Külön samponra semmi szükség.

Akármennyire is öko a gondolkodásunk, előfordul, hogy igényelnénk valami finomat, valami mást. Természetes és érthető igény, amit a cikk írója is pontosan ismer. Csak az a fontos, hogy káros anyagoktól mentes terméket válasszunk.

Testápolóra például ezt: Babaápoló tej körömvirág, Weleda

Testápoló olajnak ezt: Biola gyógynövényes baba testápoló olaj bio

Babafürdetőnek ezt: Baba habszappan, Olivia, ami ráadásul pálmaolaj mentes termék is.

A törlőkendő kritikus pont, mert talán ez az a terméktípus, ami a legtöbb káros anyagot tartalmazza. Szerencsére a baba törlőkendőből is léteznek öko/bio verziók, mondjuk többet is kell érte fizetni.

Itt egy videó is van róla:

A popsitörlő folyadékot fújható flakonba is tölthetjük, és egy-két zsepivel vagy háztartási törlővel használhatjuk, ha akció van.

http://idotetrisz.blog.hu/2012/06/11/sk_nedves_torlokendo_babaknak

Bármilyen terméket is választunk, keressük az ökocímkét, és böngésszük át az alapanyagokat, hogy biztosan ne kenjünk semmi károsat a baba bőrére.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog