Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Babával is zölden - tippek és trükkök a hétköznapokra

Zölden kisbabával
Új tag a családban: bármilyen pici is, szinte azonnal rendelkezik ökológiai lábnyommal. Na jó, talán nem ennyire vészes a helyzet, de valóban könnyen és szinte észrevétlenül változhatnak szokásaink és jöhetnek újak, most arra igyekszünk néhány tippet adni, miért jó már a kezdeteknél ökotudatosan gondolkodni.
 

Kezdjük talán ott, hogy a jelenlegi rendszerben viszonylag nagy eséllyel kapunk a védőnőtől/valakitől egy ún. kelengyelistát. Ennek számos változata kering a neten, nyomtatva, szájról szájra terjedve. Meglepő módon elég sok és sokféle, parányi méretű ruhára lesz szükség, tény és való, még akkor is, ha minimálban gondolkodunk. A sokéves tapasztalat az, hogy bizony időnként kifolyik a pelenkából valami, kibukja a felesleget a bébi, a picikre ruhákat sokan eleinte külön mossák, ezért jó a váltásra is gondolni. Az egyik kulcskérdés, hogy honnan szerezzük be a temérdek alsó, felső ruházatot, overálokat, rugikat, bundazsákokat stb. Az egyik fő javaslatunk, hogy érdemes érdeklődni az ismerősöknél, barátoknál, hogy tudnak-e kölcsönadni, továbbadni, hiszen ezeket a ruhákat elég nehéz leharcolni, főleg az első méreteket. A turkálók, bababörzék is épp ezért jöttek létre, segíthetünk is másoknak, ha megvesszük a nekik már feleslegesség vált holmikat. Azzal, hogy hogy addig használjuk a kisruhákat, amíg használhatóak, máris kevesebbet kellett költeni, kevesebb  csomagolás landol a kukában/szelektív tárolóban.

Zöld tippek baba érkezéséhez

A babakocsik, hordozók tekintetében már kicsit más a helyzet, hiszen sokan inkább megtartják ezeket a holmikat, főleg, ha terveznek testvért. Ráadásul az életmódunk eléggé meghatározza, mire is lesz szükségünk pontosan. Egy harmadik emeleti lakásban élve, ahol nincs lift, talán a legfontosabb szempont, hogy a kocsi könnyű legyen. Ha rendszeresen utazik valaki, ott az is mérvadó, hogy mekkorára lehet összehajtani a babakocsit, hogy az autóban elférjen/felférjen a buszra. Megint másoknál talán az lesz a legfontosabb, hogy futóbabakocsi legyen.  Személyes tapasztalat: ha a babakocsit tologatni tervezők magassága eltér, akkor bizony jól jöhet egy olyan kocsi, aminek a fogantyújának a magassága állítható. A babakocsik ára a csillagos égig is érhet, ezért is jó, ha átgondoltan választjuk, érdemes a használt holmik között is nézelődni, mert benne van, hogy kifogunk egy csúcsminőségű járgányt jó állapotban, töredékáron.

A babahordozáshoz végre hazánkban is számtalan lehetőség áll rendelkezésre, viszont ezek a holmik szintén nem olcsóak, rendszerint használtan sem. Mielőtt belevágsz, próbálj ki néhányat. Nem mindegy, hányan szeretnétek hordozni a babát, meddig és hogyan. Szerencsére egyre több helyen lehet kölcsönözni, például itt.

A pelenka talán az egyik legsúlyosabb környezetszennyező termék a babák körül. Ha csak óvatosan kalkulálunk, napi 4 pelenkával, kb. 2 éven át, az 1460 db, valószínűleg ennél azért több kell. Magyarországon nincs lehetőség szelektív gyűjtésére. A Tech Insider szemléletes videójában kiderül, mennyi idő alatt bomlik le egy szemétbe kerülő pelenka, sajnos rengeteg...

Ma már szerencsére elérhető áron kapható több drogériában is olyan eldobható pelenka, aminek legalább egy része elbomlik, lehetőség szerint válasz ezeket. A mosható pelenka reneszánszát éri, ráadásul a modern technológiáknak, tervezésnek köszönhetően rengeteg modell kapható: egyrészes, többrészes, eldobható betétes, gyapjú, pamut, bambusz... Nézz körül, válaszd ki, hogy neked melyikkel tudsz együtt élni, légy tudatos ebben is!

S ha már a pelenkánál járunk, szorosan kapcsolódik az eldobható törlőkendő, aminek a használata kifejezetten kényelmes, ám nem árt megnézni, mennyi mindennel lett átitatva, plusz ha csak napi 5-10 darabbal számolunk, beláthatjuk, hogy ez is jelentős szemét. Sokféle mosható törlőkendő kapható, ennél is egyszerűbb, ha az otthon használt toalett papírt egy kis megfelelő olajjal bespricceljük, és azzal töröljük a baba érzékeny popóját. Ha ennél komplexebb megoldást keresel, próbáld ki Ökoanyu tippjét, hogy készíthetsz otthon nedves popsitörlőt!

Zöld tippek baba érkezéséhez

Bizonyos korú gyerekek szüleinél elég csak kiejteni a plüss szót, és mindenki szisszen, érdeklődik, hogy adhatna-e egy kisebb zsákkal... A játékok tekintetében bizony tényleg igaz a kevesebb több, ha adhatunk egy tanácsot, inkább sokféle, mint sok játék legyen. Mindig nézd meg, hogy van-e rajta CE jelölés , ha nincs, nem érdemes megvenni, mert akkor a gyártó nem vállalt kötelezettséget, hogy a biztonsági előírások megfelelnek az uniós szabályozásnak. Szuper lehetőség egy nagy adag játék átmeneti cseréje valamelyik kisbaráttal: nem kell megvenni, mégis lesz sok újdonság.

A következő részben azzal folytatjuk, hogyan válassz megfelelő kencét.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog