Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Bioelem papírból

bioelem_papirbol.jpgA Sony új fejlesztése papírból állít elő elektromos áramot. Az eljárás alapja, hogy a karton- és papírdarabkákat a vízben található cellulázenzimek szőlőcukorra bontják. Ez újabb enzimekkel és oxigénnel reakcióba lépve elektronokat és hidrogénionokat szabadít fel, a folyamat melléktermékként pedig víz és glukono-delta-lakton keletkezik.


A tokiói Eco-Products kiállításon a vállalat standján gyerekek próbálgathatták a bioelemet: a papírt bele kellett dobniuk egy folyadékkal teli tárolóba, amit aztán össze kellett rázni, majd néhány perc elteltével az elemhez két vezetékkel csatlakoztatott elektromos ventilátor forogni kezdett.

Az eljárás lényege, hogy a karton- és papírfecniket a vízben található cellulázenzimek szőlőcukorra bontják. Ez újabb enzimekkel és oxigénnel reakcióba lépve elektronokat és hidrogénionokat szabadít fel, a folyamat melléktermékként pedig víz és fehér, kristályos por formájában ún. glukono-delta-lakton marad vissza. Ezt többek között az élelmiszergyártásban használják.

sony_bioelem.jpg

Az eljáráshoz a természetből merítettek ötletet a Sony kutatói, ahhoz a folyamathoz hasonlít, ahogy a termeszek emésztik a fát. „Egyelőre a fejlesztés igen korai szakaszában járunk, de ha belegondolunk a technológia által feltáruló lehetőségekbe, a dolog rendkívül izgalmassá válik” – mondta a BBC-nek Juicsi Tokita, a japán vállalat anyagkutató laboratóriumának tudósa.

A hulladékpapírból elektromos energiát előállítani képes minigenerátor ötlete nem új, hasonlót vizionáltak a Vissza a jövőbe című sci-fi alkotói is: a filmben az időutazáshoz szükséges gigawattnyi energiát egy szeméttel etethető reaktor állítja elő. A Sony  ettől a teljesítménytől egyelőre messze van, a jelenlegi prototípusok egy apró ventilátort és egy kis mp3-lejátszót képesek rövid ideig árammal táplálni.

Forrás: www.index.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek