Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Termékek Menü

Csíráztatás otthon

csíráztatás otthon
Így télidőben különösen jól jöhet egy kis friss "zöld" az ételeinkbe, ha a téli zöldségkínálat már kicsit unalmassá válna. A csíra feldobja a legegyszerűbb ételeket, ugyanakkor egészséges ehető dekorációként is mutatós. Érdekel az otthoni csíráztatás? Most megmutatjuk a lépéseket és az eszközöket, a részletekért kattints tovább!
 

A csíráztatás otthon  kis befektetést és energiát igényel: napi kétszeri öntözés és pár napnyi odafigyelés után a kis maréknyi csírából szép kis termésünk lesz.

csíráztatás otthon

Így télidőben különösen jól jöhet egy kis friss "zöld" az ételeinkbe, ha a téli zöldségkínálat már kicsit unalmassá válna. A csíra feldobja akár a vajas kenyeret is, a szendvicsekbe is jól passzol, saláták, levesek isteni kiegészítője.  A csírák gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, enzimekben és antioxidánsokban, a tél végére gyakorta kimerülő szervezetünk hálás lesz az ilyenfajta turbózásért. A skála viszonylag széles: gabonaféléket, olajos magvakat, hüvelyeseket, zöldség- és fűféléket egyaránt  lehet csíráztatni.

 

csíráztatás otthonA csíráztatáshoz fontos tudni, hogy a vegyszerekkel kezelt vetőmag semmiképp nem lesz jó erre a célra. Bioboltokban, mezőgazdasági boltokban szinte biztos, hogy találunk kifejezetten csíráztatásra szánt magokat. Ezekől is létezik bio és nem bio változat. A házi változat mindig olcsóbb, mint a bolti, ráadásul minimális idő telik el az "aratás" és a fogyasztás között.

Talán első hallásra macerásnak tűnhet a csíráztatás otthon, de az első pár nap után könnyű lesz belátni, hogy cseppet sem az. Mindössze két dologra kell figyelni: hogy ne álljanak a magok a vízben, de mégis, mindig nedvesek legyenek. Ha nem szeretnél elsőre nagy befektetést, elég venni egy zacskónyi magot és egy befőttesüveg szájára gézt feszíteni vagy eleve valamilyen sűrű szűrőbe tenni a magokat.
 Először mosd le a magokat, majd áztasd be őket néhány órára, utána öntsd le a felesleges vizet. Innen jön a könnyű része, mert már csak naponta kétszer kell átöblíteni a csírákat, annyira, hogy éppen csak nedvesek legyenek. Ami fontos, hogy ne legyenek túl sűrűn egymáson a magok, nehogy bepenészedjenek. Egy-két nap után "bolyhosodni" kezdenek a magok - nézd meg mindig közelről is, mert sajnos nagyon könnyű összetéveszteni a penészedéssel. Ha  inkább ennél is egyszerűbben próbálkoznál, akkor a csíráztatótál segítségével meglesz, hiszen ezt az eszközt pontosan erre a célra találták ki. A magokról lecsepeg a felesleges víz, az emeletes tálban több adag csírát is nevelhetünk egyszerre.

csíráztatás otthon

A csíramagok csomagolásán mindig szerepel, hány nap alatt lesz belőlük csíranövény, érdemes erre figyelni. Jó tudni, hogy a csírák rendszerint a 2-3. napon a legédesebbek. Próbáld ki, csíráztass otthon és meséld el nekünk, hogy sikerült!

csíráztatás otthon

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus