Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Csodavatta megoldja a szennyezett ivóvíz problémáját?

Módosított grafén
Nem olyan régen egy indiai származású amerikai tini egy olyan nanotechnológiával előállított anyagot fedezett fel, melynek 1 grammja 11 ezer ember napi vízszükségletét tudná megtisztítani. A szabadalmaztatás helyett eredményeit megosztotta, hogy szabadon felhasználható legyen.
 

A Perry Alagappanz elektronikai hulladékok a világ minden tájáról az Ázsia szerte található feldolgozó gyárakba kerülnek, de a nem megfelelő tárolás miatt nehézfémek és egyéb szennyeződések felszívódnak a talajba, majd onnan a vízkészletbe. Az eddig elérhető technológiákkal a víz megtisztítása egy végtelen harcnak tűnt, ráadásul drága és gyakran fosszilis energiahordozókat igényel. Úgy tűnik, egy indiai származású amerikai diák, Perry Alagappan felfedezése segítségével olcsón és egyszerűen orvosolható lenne a probléma.

A tehetséges Alagappan fejében akkor fogalmazódott meg a víztisztító ötlete, amikor nagyszüleit látogatta meg Indiában és saját szemével látta, hogy az elektronikai hulladékok milyen szennyezést okoznak az ivóvízkészletben. A látogatás annyira mélyen megérintette, hogy középiskolás létére a Rice University-re, Andrew Barron vegyészprofesszor laborjába járt be kísérletezni.

Szennyezett víz

Az általa megalkotott vattaszerű szűrő (nanocsöves módosított grafén) a kadmiummal, kobalttal, rézzel, higannyal, nikkellel és ólommal szennyezett vízmintákból több mint 99 százalékban eltávolította valamennyi nehézfémet. A szűrő előállítási költsége mindössze 20 dollár, ráadásul egy híg ecetes átöblítés után újra használható, csak a szennyezést tartalmazó mosófolyadékot kell megfelelően kezelni. A számítások szerint az anyag egyetlen grammja 83 ezer liternyi szennyezett vizet tud az Egészségügyi Világszervezet ivóvíz-szabványának megfelelve megtisztítani. Ez a mennyiség 11 ezer ember napi vízellátását biztosítja.

Víztisztító vatta

A találmánynak a fejlődő régiók világtól elzárt kistelepülésein lehet a legjelentősebb társadalmi hatása, mert lehetővé teszi a víz helyben történő kezelését, akár egy csapra szerelhető szűrő formájában. Ugyanakkor a technológiában benne rejlik a nehézfémek ipari léptékű visszanyerésének lehetősége is, kifejezetten a környezetre legveszélyesebb bányalúgokból. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének fenntarthatósági célkitűzései között szerepel, hogy 2030-ra mindenki jusson tiszta ivóvízhez, így ebből a szempontból Alagappan felfedezésének még különlegesebb jelentősége lehet.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog