Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Energiatakarékosság tippek

energiatakarékosság tippek
Hogyan csökkenthető olcsón az energiaszámlánk? Léteznek néhány ezer forintból beszerezhető eszközök, amelyekkel akár 10 százalékot vagy még többet is megspórolhatunk a fűtés-, villany-és vízszámlából. Nézzük, melyek is ezek!
 

Egy csokorba szedtük legnépszerűbb energiatakarékosság tippjeinket, amellyel a különböző szolgáltatói számláinknál éves szinten már igen jelentős spórolást érhetünk el! Nézzük őket részletesebben.

Csökkentsük a gázszámlát

A fűtőtest mögé ragasztható ún. hőtükör fóliával a fűtési energia 5-6%-át is megtakaríthatjuk. A fűtőtest minden irányban közel azonos mértékben adja le a hőt. A fal felé néző oldala, különösen a radiátor esetében, jórészt nem a szobát, hanem a falat melegíti. A hőtükör fólia működésének lényege, hogy a radiátor hátsó lapja által kibocsátott hőt a szoba felé irányítja. A módszerrel gyakorlatilag leszigeteljük a fűtőtest mögötti falrészt. Általában 3000 forint körül már beszerezhető (kb 5 m-es darabokban kapható), de figyeljünk oda a vásárlásnál, mert nem mindegy, milyen fűtési rendszerhez szeretnénk használni.
A gázkonvektorhoz olyan típust válasszunk, amely magas hőmérsékletnek is ellenáll, ez a berendezés ugyanis magasabb hőmérsékleten üzemel. 
A meleg bent tartásában hasznos a bejárati, előszoba ajtóra szerelhető hőszigetelő seprű, vagy szilikonos ragasztócsík, megakadályozza, hogy a kimenjen a benti meleg. Ez körülbelül 1000-2000 forintért beszerezhető. 
Még több gáztakarékos termék

Kevesebb víz is elég

energiatakarékosság tippekA következő energiatakarékosság segítségével a vízfogyásunkat akár  70 %-kal is csökkenthetjük. Használjuk  víztakarékos perlátort! Ez a csapra szerelhető eszköz a vízsugárhoz levegőt kever, így kevesebb vízmennyiség is elegendő például a kézmosáshoz. Ha ugyanezen az elven működő zuhanyfejet is felszerelünk, még több meleg vizet spórolhatunk. Egy víztakarékos perlátort körülbelül 1000-3000 forint körül mozog. Érdemes mindegyik csapra ahhoz passzoló típust felszerelni, hisz a kézmosáshoz kevesebb víz kell mint mondjuk a zuhanyzáshoz. Nem egyszerű eligazodni, de ez a táblázat sokat segít a választásban! 
Víztakarékos termékeinket itt találod

Csökken a villanyszámla

energiatakarékosság tippek

A villanyszámlát billenőkapcsolós elosztókkal és energiatakarékos égőkkel csökkenthetjük. Árban itt nagy különbségek lehetnek, de érdemes az ismert márkákat választani, mert általában jobb minőségűek és hosszabb ideig is bírják, akár 6-8 évig is. Kompakt fénycsöveket vagy LED izzós égőket érdemes választani. Mi a különbség? Energiatakarékosságban gyakorlatilag semmi. Nagy előnye a LED izzóknak, hogy egyrészt nem érzékenyek a fel-le kapcsolgatásra, amit a kompakt fénycsövek nagyon nem szeretnek, másrészt azonnal teljes fényerőt nyújtanak, nem kell bemelegedniük. Ezen túl, az élettartamuk is több mint duplája a kompakt fénycsöveknek és még higanyt sem tartalmaznak. Most már kötelezően fel van tüntetve a fényerő minden LED izzón. Ahhoz, hogy össze tudjuk hasonlítani a hagyományos izzóval a fényerejét, itt egy táblázat a hagyományos izzók, illetve a LED izzók fényerejéről:

Melyiket válasszuk? A szakértők szerint, ahol nagyobb fényerőt szeretnénk, oda érdemesebb kompakt fénycsövet tenni. Forrás: kiszamolo.hu

Spóroljunk az árammal! energiatakarekosság tippek

Ha belegondolunk, szinte az össze elektronikai berendezésünk standby üzemmódban áll Nem használjuk, mégis fogyasztja az áramot. Ha ezeket billenőkapcsolós elosztóba dugjuk, nem kell mindegyik berendezést ki-be húzogatni a konnektorból és egy kattintással áramtalaníthatjuk is, ezt azért érdemes nem elfelejteni. Éves szinten ezzel legalább egy villanyszámlányi összeget megspórolhatunk ezzel. Egy kettes elosztó 1000-2000 forint körül mozog.
Még több áramtakarékos termék

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Miért érdemes tőlünk... kicsi
Top termékek