Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Évtizedek múlva jég nélkül maradhat az északi sarkvidék

Északi sarkHúsz-harminc éven belül a nyári hónapok alatt teljesen elolvad az északi sarkvidéket borító jég - vélik amerikai kutatók. A mérések 1979-es kezdete óta az északi sarkköri jég csupán két alkalommal volt kisebb, mint idén.


Az amerikai hó- és jégkutató központ (NSIDC) tudósai szerint minden jel arra utal, hogy az elkövetkezendő évtizedekben teljesen visszavonul a tengerek jege. Ezt a legutóbbi, az Északi-sark környékén nyáron végzett vizsgálatok is alátámasztották. A legvastagabb jégréteg, amely öt évnél régebbi, csaknem teljesen eltűnt: szeptemberre mindössze hatvanezer négyzetkilométer maradt belőle. A nyolcvanas években az év ugyanezen szakában még kétmillió négyzetkilométeren borította legalább ötéves jég a területet.

Mark Serreze, az NSIDC igazgatója elmondta, hogy 20-30 év múlva az északi sarkvidék idényszerűen teljesen jégmentes lesz. Ezen a prognózisukon az sem változtat, hogy idén ismét több két- és hároméves jégréteget találtak. "A döntő kérdés ugyanis az, hogy ez a jég a jövő nyarat is túléli-e" - mondta el James Maslik, a coloradói egyetem professzora.

Szeptember 19-én műhold segítségével a jégtakaró kiterjedésének minimumát 4,6 millió négyzetkilométerben állapították meg. Ennél csak 2007 és 2008 nyarán mértek kevesebbet. Az eddigi negatívrekordot 2007-ben érte el a jég, amikor a jégtakaró 4,2 millió négyzetkilométerre zsugorodott.

1980-ban az óceánnak még 7,8 millió négyzetkilométerét borította jég.

Forrás: www.greenfo.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek