Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Ezt tudnod kell a karbamidról!

2023. 01. 26. 19:45:00
A karbamid vagy urea számtalan bőrápoló készítményben megtalálható hámlasztó és hidratáló hatása miatt.

 

 

 

A kozmetikai iparban szintetikusan előállított anyagot használnak: ez ammóniából és szén-dioxidból áll, és szilárd vagy folyékony formában is előállítható. Többnyire fehér kristályként vagy pasztillákba préselve vásárolhatjuk meg.

 

Hogyan működik a karbamid, vagy urea a bőrápolásban?

Bőrünk külső rétegét hámrétegnek nevezzük, amelynek legkülső alrétege megakadályozza, hogy a nem kívánatos molekulák bejussanak a szervezetbe, és gátolja a bőrön keresztüli vízveszteséget is.

Ez a vízmegtartó tulajdonság nagyrészt a természetes nedvesítő faktorok néven ismert anyagoknak köszönhető, amelyek megtalálhatók a bőr külső rétegében, ilyenek az urea, különböző aminosavak, a tejsav, stb. A természetes nedvesítő faktorok szintje azonban idővel csökkent, ezért szükség van a pótlásukra, emiatt a karbamidot számos bőrápolási termékben használják az általános bőrszárazság, a száraz vagy viszkető bőrrel járó betegségek kezelésére. A karbamid segíthet az elhalt bőrfelrakódások hámlasztásában és a gombás fertőzések kezelésében is.

A karbamid vagy urea tehát egy nedvesítőszer tulajdonképp a bőr számára, ráadásul nemcsak felszívja a vizet, hanem mérsékli annak bőrön keresztül történő elveszítését. Keratolitikus szerként is ismert, azaz lebontja a bőr külső rétegében lévő keratin fehérjét, így segíthet csökkenteni az elhalt hámsejteket, és megszabadulni tőlük, ezzel is javítja a bőr vízmegkötő képességét.

Egy tanulmány szerint az urea segíthet további alapanyagok bőrbe jutásában, így akár különböző gombaellenes krémek hatékonyságát is javíthatja.

Összességében a száraz, érdes vagy hámló bőr  kezelésére kifejezetten alkalmas.

 

A bőrápolási termékekben használt karbamid százalékos aránya

A bőrápolási termékek körülbelül 2 százaléktól 40 százalékig terjedő mértékben tartalmazhatnak karbamidot. Az, hogy milyen százalékos arányt kell használni, attól függ, hogy milyen állapotot próbálunk meg kezelni.

A karbamidkészítmények általában nem ajánlottak 2 év alatti gyermekek számára.

10%-nál kisebb arány:

A 10%-nál kevesebb karbamidot tartalmazó bőrápolási termékek elsősorban hidratálóként működnek. Az alacsony dózisú karbamidot tartalmazó krém megfelelő lehet a száraz bőr vagy a száraz bőrhöz vezető állapotok kezelésére.

10-20% közötti arány:

A 10% feletti aránynál a karbamidos krémek már keratolitikus hatásúak, vagyis segítenek hámlasztani is a bőrt.

20%-nál nagyobb arány:

A 20%-nál nagyobb arányban ureát tartalmazó krémek olyan állapotok kezelésére használhatjuk, mint pl:

  • durva bőrfoltok,
  • bőrkeményedések,
  • repedezett sarkak,
  • körömgomba,
  • vastag körmök puhítása.

A 20%-nál magasabb karbamid koncentrációjú készítmények rendelkeznek a legerősebb hámlasztó hatással.

 

A legtöbb ember jól tolerálja az karbamid tartalmú készítményeket, azonban magas koncentrációban irritációt okozhat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog