Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Mit csinálj a használt étolajjal, fáradt olajjal?

Az elhasznált olaj rendkívül veszélyes az élővilágra nézve és az csatornacsövek egyik „legjobb” tömítőanyaga. De akkor mit érdemes csinálni vele? Elégetni, fát kezelni vele, lehúzni a WC-n? Olvass tovább, és eláruljuk a választ.
 

Használt olaj, fáradt olaj - mi az egyáltalán?

Kezdjük a legelején. Először rakjuk rendbe a kifejezéseket, amikkel ezzel a témában az ember találkozik. A legáltalánosabb jelentésű kifejezés a használt olaj. A használt olaj olyan, a háztartásokban vagy vállalatoknál keletkező olaj, ami már elveszítette az eredeti tisztaságát a használata során. Szennyezett, elhasznált olajról van tehát szó, ami veszélyes hulladéknak minősül.

A használt olaj döntő többsége 2 kategóriába tartozik:

  1. Használt sütőolaj / étolaj - Sütésnél, főzésnél elhasznált növényi eredetű olaj.
  2. Fáradtolaj - Gépkocsiban vagy egyéb ipari gépekben használt motor- vagy kenőolaj, mely különösen veszélyes a hozzáadott adalékanyagok, a benne található szennyezőanyagok és nehézfémtartalom miatt.

Gondolom most sokatokat megleptünk azzal, hogy a fáradt olaj nem azért fáradt, mert egy átmulatott éjszaka után csak pár órát aludt! :) Azt tudtad-e, hogy hazánkban 50.000 tonna étolajat használunk el évente? Gondolj bele mi történne a Balatonnal, ha ennek a mennyiségnek csak egy kis százaléka a vízbe kerülne.

Olaj környezetre gyakorolt hatása

Csupán 1 liter olaj képes 1 millió liter vizet beszennyezni. Az olajszennyezés pusztító hatással van a vízi élővilágra. A víz felszínén vékony rétegben elterül, ami megakadályozza az oxigén bejutását. Ezzel árt az állatoknak és a rovaroknak, megakadályozza a fotoszintézist a vízi növényekben, és a szennyezés után a környezet csak hosszú idő után tud regenerálódni. Az olajszennyezés különösen káros az élő madarakra. Megszünteti a tollazatuk vízszigetelő képességét. A talajba kerülve az olaj bevonja vagy elpusztítja azokat az élő szervezeteket, amelyek szükségesek a környezeti egyensúly fenntartásához.

Vagyis semmiképpen se öntsd ki a használt olajat a termőföldre vagy vízbe. Bár sok vállalkozás árul kifejezetten olajégetésre kifejlesztett kemencét, az égetése szintén semmiképpen sem ajánlott a levegőszennyezés miatt.

Sokan úgy szabadulnak meg a használt sütőolajtól a háztartásukban, hogy beleöntik a konyhai lefolyóba vagy lehúzzák a WC-n. Tedd a szívedre a kezedet, és mondd, hogy egyszer sem csináltál ilyet, vagy nem ezt láttad a szüleidtől kiskorodban! Na ugye!

Ha így jársz el, akkor garantáljuk, hogy pár éven belül a jó öreg csőgörényre is szükséged lesz. Ha az olajat és zsírt beleöntöd a lefolyóba, a csőrendszerben lehűl, és szép lassan eldugítja a lakásod csöveit, vagy a központi csatornarendszer csöveit, járatait.

Elrettentő példának itt van például egy 10 tonnás zsírpaca London csatornarendszeréből. A nedves törlőkendők és a olaj az évek során összeállt egy dugulást okozó szörnyeteggé, melyet csak több hétnyi fáradtságos munkával tudtak teljesen eltűntetni. Szóval a három "P"-n (papír - mármint WC, pisi és popsitermék) kívül mást ne húzz le a WC-n, jó! :D

Oké, de akkor mit csinálj a használt olajjal? A válasz nagyon egyszerű. Gyűjts össze, és add le újrahasznosítás céljából. A cégek is ugyanezt csinálják.

Miért érdemes gyűjteni és leadni?

A használt olaj gyűjtésével biztosítod, hogy nem fogja szennyezni a környezetet. Ezen kívül ezzel hozzájárulsz az újrahasznosításához. Az összegyűjtött használt olaj első lépésként tisztítási eljáráson megy keresztül. Típustól függően (fáradt olaj vagy használt étolaj) pedig más az újrahasznosítás módja. A tisztított használt sütőolaj felhasználási területe elsősorban a biodízel-iparág. A fáradt olajat pedig jellemzően az aszfaltgyártásban használják újra.

forrás: mol.hu, jovoujratoltve.hu

Hol tudod a használt olajat leadni?

  1. FKF hulladékudvaraiban (használt sütőolaj és fáradt olaj is leadható)
  2. MOL töltőállomásokon
    1. Fáradt olaj (65 db töltőállomáson a bejegyzés írásának pillanatában)
    2. Használt sütőolaj (355 db töltőállomáson a bejegyzés írásának pillanatában)
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Miért érdemes tőlünk... kicsi
Top termékek