Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Tudod mi a különbség a fizikai és a kémiai fényvédő között?

Napkrém fajtái - fizikai vs kémiai
Hamarosan itt a stand szezon. Ilyenkor sokkal több napfény éri a bőrünket. Ez pozitívan befolyásolja hangulatunkat, segíti a szervezet D3-vitamin készleteinek feltöltését is. Nem mindegy viszont, hogy milyen naptejet kenünk a bőrünkre, mivel fényvédő és fényvédő között óriási különbség lehet. Mai posztunk témája a fényvédők fajtái.
 

Napkrém fajtáiA fényvédőket hatásmechanizmusuk alapján kétféle csoportba sorolhatjuk: fizikai és kémiai fényvédők. Egészen másképp működnek egymáshoz képest. Jó tudni, hogy melyik pontosan hogyan, meddig és miért véd.

A fizikai fényvédők működése, ahogy az nevéből is kiderül, kvázi egy pajzsot tesz bőrünk és a napfény sugarai közé: visszaveri, szétszórja a sugarakat, így akadályozza, hogy bőrünket elérjék a sugarak. Ez a káros, UVA és UVB sugarakra is vonatkozik, tehát ha fizikai fényvédőt használunk (Lavera, Biola), ezektől is védettek vagyunk. Ezek a kencék természetükből adódóan nem szívódnak fel bőrünkön keresztül. A védőréteg általában elég látványos is ezeknél a krémeknél, mert fehér réteget vonnak a bőrre. Léteznek már olyan fizikai fényvédők is, ahol a bőröd színéhez tudod igazítani a napkrémet. Így kevésbé látszik meg a bőrödön.

Fontos tudni, hogy a vízzel érintkezve lemosódik a bőrünkről, így egy fürdés után mindenképpen újra kell kenni. Különösen fontos tehát, hogy figyelembe vegyük a használati utasítást. Fontos tudnivaló tehát, hogy mennyi idő után vagy milyen hatásra kenjük újra. Kisgyerekeknél nagyon fontos arra vigyázni, hogy semmiképp ne kerüljön a gyerekek szájába, ne nyalják le a bőrükről. Gyakori összetevő a cink oxid vagy a titán dioxid. Ha ezt találjuk az összetevők között, akkor fizikai fényvédővel van dolgunk.

A kémiai fényvédők a bőrben felszívódva fejtik ki hatásukat. Elnyelik a napsugarakat is, UV sugarak, víz hatására egy idő után lebomlanak. Emiatt gyakran újra kell kenni velük bőrünket. Itt is kulcsfontosságú, hogy a megfelelő védelem érdekében tartsuk be a használati utasítást, minden fürdés után kenjük újra magunkat, és óvjuk bőrünk.

Nézzük összefoglalásképpen a kémiai és a fizikai fényvédők előnyeit és hátrányait:

Fényvédelem típusa Előnyök Hátrányok
Fizikai
  • Nem kerülnek kémiai anyagok a bőrünkbe
  • Hatóanyagai nem hatnak negatívan bőrünk egészségére
  • Jobban meglátszik a bőrön
  • Kevésbé tartós
Kémiai
  • Hosszabb hatás
  • Kémiai anyagokat beszívja a bőrünk

 

A napozásról általánosságban elmondható, hogy 11-15 óra között ne is legyünk lehetőleg közvetlen napfényben. Húzódjunk árnyékba vagy megfelelő öltözettel védjük bőrünket a leégéstől. A fokozatosság szintén segíteni fog: ha tavasz elejétől szép lassan szoktatjuk bőrünket a napfényhez és a kényes órákat kikerülve bőrünknek megfelelő napvédőt használunk, kikerülhetjük a leégést és az ezzel járó fájdalmas, kellemetlen tüneteket.

Fizikai fényvédő

Különböző SPF-számmal ellátott termékeket találunk a boltokban. Ez a szám azt jelzi, hogy az adott napvédő használatával hányszorosára nő az az idő, amíg nem ég le bőrünk. A gyerekek bőre különösen érzékeny. Érdemes nekik magas faktorszámút választani. Rendszerint 30 vagy 50-es SPF számú a legjobb választás. Webshopunkban számos napvédőt és napozás után is használható bőrtápláló krémet találsz, válaszd a te bőrödhöz illőt!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog