Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Folyékony mosódió vs hagyományos mosópor

naturgut_sapdu_folyekony_mosodio.jpgAmikor először használtunk mosódiót, akkor a folyékony változatát próbáltuk ki, mert úgy éreztük, hogy kis lépésekben könnyebb lesz a váltás. Az öko teszt rovatunk indításakor pedig rögtön az első ötletünk a folyékony mosódió tesztelése volt. Ha elolvassa a képekkel illusztrált tesztünket, akkor már a vásárlási döntés meghozata előtt megtudhatja, hogy mit is tud a mosódió mosási hatékonyság tekintetében. Ha kíváncsivá tettük, akkor kattintson a tovább gombra!Öko teszt Zöldpolc logó

Bevezetés


Hagyományos termékként Magyarország egyik legnépszerűbb, ötbetűs folyékony mosószerét választottuk. Ezzel hasonlítottuk össze a folyékony mosódió kosz- és folteltávolító hatékonyságát.


1) Koszeltávolítás teszt


3 pár enyhén, közepesen és erősen szennyezett zokni egyik felét a hagyományos mosószerrel, a másikat pedig a folyékony mosódióval mostuk ki. A zoknikat mosás előtt belülről megjelöltük, hogy a mosás után is azonosíthatók legyenek. A mosódió esetén aktív oxigénes fehérítőt is használtunk.

 

Koszeltávolítás - koszos zoknik

 

Koszeltávolítás - enyhén koszos zokniKoszeltávolítás - közepesen koszos zokniKoszeltávolítás - erősen koszos zokni

 

 

Mindegyik tesztnél a bepiszkolt ruhadarabot nem külön, hanem egy adag (4-5 kg) normál ruhával mostuk ki. A mosáskor használt program is azonos volt. 60 fokos, előáztatós programot választottunk, melynek teljes időtartama körülbelül 2 órát tett ki.


A hagyományos mosószer esetén az előírt 50 ml-es mennyiséget használtuk. A folyékony mosódiós mosásnál az előírtaknak megfelelően 1,25 kupaknyit, a fehérítőből pedig 2 evőkanálnyit adagoltunk a ruhákhoz.


Eredmény képekben


Mosószeres mosás


Koszeltávolítás - mosás mosószerrelKoszeltávolítás - mosás mosószerrel, zoknik

 

Koszeltávolítás - mosószer mosás, enyhén koszos zokniKoszeltávolítás - mosószer mosás, közepesen koszos zokniKoszeltávolítás - mosószer mosás, erősen koszos zokni


Folyékony mosódió mosás


Koszeltávolítás - mosás folyékony mosódióvalKoszeltávolítás - mosás folyékony mosódióval, zoknik

 

Koszeltávolítás - folyékony mosódió mosás, enyhén koszos zokniKoszeltávolítás - folyékony mosódió mosás, közepesen koszos zokniKoszeltávolítás - folyékony mosódió mosás, erősen koszos zokni

 

 

Konzlúzió


A koszeltávolítás tekintetében közel azonos eredményt kaptunk. Az enyhén piszkos zoknik tiszták lettek mindkét esetben. A közepesen szennyezett zokni esetén már volt leheletnyi eltérés. Mi a hagyományos mosószerrel mosott zoknit egy árnyalatnyival tisztábbnak láttuk.

Az erősen piszkos zoknival sem a hagyományos mosószer, sem a folyékony mosódió nem volt eredményes. A szennyeződés halványodott, de benne maradt mindkét zokniban, de itt is talán egy kicsit a hagyományos mosószer teljesített jobban.


Koszeltávolítás teszt eredmény mosódió és mosószer


2) Folteltávolítás

 

 

A tesztet két textilpelenkával végeztük. Mindkét pelenkára 6 azonos foltot vittünk fel:

  • Ketchup
  • Ribizli
  • Őszibarack
  • Sár
  • Bébiétel
  • Vízfesték

 

A foltok mellé alkoholos filccel felírtuk a folt típusát. Talán ezek a foltok leginkább az anyukák körében ismerősek! A pelenkákat frissen, azaz a foltok beszáradása nélkül mostuk ki 4 kg szennyessel együtt. A mosáskor használt program mindkét esetben azonos volt (40 fok, előáztató program). A mosás teljes időtartama körülbelül 2 óra volt.

 

Folteltávolítás - folt típusok

 

Eredmény képekben

Mosószeres mosás


Folteltávolítás - hagyományos mosószer mosásFolteltávolítás - folt 1Folteltávolítás - folt 2


Folyékony mosódió mosás


Folteltávolítás - folyékony mosódió mosásFolteltávolítás - folt 1Folteltávolítás - folt 2


Konklúzió

Folyékony mosódió: A szaponin igazán kitett magáért! Csak egy kicsit teljesített rosszabbul a hagyományos mosószerhez képest. 5 foltot maradéktalanul eltávolított a textil pelenka szövet szálai közül. A vízfesték jelentősen halványodott, de a folt látható maradt. A fűfolttal ugyanúgy ahogy a hagyományos mosószer, a mosódió sem tudott megbirkózni.


Hagyományos mosószer: Az enzimek azért megtették a hatásukat. A 7 folttípusból csak a fűvel nem tudott elbánni.


3) Összesítés

Értékelés 1-től 5-ig, ahol az 1 a legrosszabb.

Mosószer típusa Koszeltávolítás Folteltávolítás Puhaság Illat Ár
Hagyományos mosószer 4 pont 4,5 pont 4 pont 4,5 pont 3,5 pont
Folyékony mosódió
3,75 pont 4 pont 4 pont 4 pont 2 pont

 

Koszeltávolításban mi a mosódiót egy leheletnyivel, de a hagyományos mosószer mögé soroltuk, mivel úgy láttuk, hogy a mosószer picit jobban elhalványította a szennyeződést. Folteltávolítás tekintetében csak a vízfesték esetén volt különbség a két termék között. Minden más folttípus eltűnt mindkét esetében.

A ruhák puhasága között nem éreztünk említésre méltó különbséget. A mosószerrel mosott ruhák enyhén illatosak voltak, ezért adtunk fél ponttal többet a mosószernek ebben a kategóriában. A mosódió esetén nem volt igazán érezhető illata a ruháknak. Tudomásunk szerint a folyékony mosódióban nem található semmilyen illatanyag, így érthető a különbség.

Az egy mosásra jutó ár a hagyományos mosódiónál érezhetően kedvezőbb, így az utolsó szempont esetében kicsit lepontoztuk a folyékony mosódiót.

Olvassa el a mosógolyóról készül öko tesztünket is.

Próbálja ki Ön is a folyékony mosódiót!


Folyékony mosódió Sapdu


Tartalomhoz tartozó címkék: Terméktesztek