Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

GOTS tanúsítvány kisokos

Mit jelent az, ha egy termék GOTS minősítéssel rendelkezik?

A GOTS tanúsítvány célja, hogy meghatározzon az ökológiai növénytermesztésből származó textiliára vonatkozó univerzális szabványt. A GOTS minősítés nem csak a fenntartható növénytermesztést vizsgálja. A növény termesztésén kívül minősíti a betakarítást, vizsgálják a környezetileg és társadalmilag felelős (Fair Trade) gyártási folyamatot. Még a címkézt is. Mindezt annak érdekében teszik, hogy a gyapjú termék környezetbarát jellegűt szavatolja a fogyasztók számára.

A szabvány a fonalakra, szövetekre és ruhákra vonatkoznak, és kiterjednek valamennyi természetes rosttermék előállítására, feldolgozására, gyártására, csomagolására, címkézésére, kivitelére, behozatalára és forgalmazására. A GOTS folyamatos minőségellenőrzési és tanúsítási rendszert kínál a gyapotföldektől egészen a boltok polcáig. A GOTS minősítésű anyag ezért sokkal több, mint csupán egy textil, amely organikus gyapotból készül.

Az "organic" GOTS címkével ellátott textilterméknek legalább 95%-a -, míg a "made with organic" címkével ellátott terméknek legalább 70% -ban minősített biopamutot kell tartalmaznia.

A GOTS által jóváhagyott termékek nem tartalmaznak potenciálisan káros vegyi anyagokat, vegyszereket, amelyek a hagyományos textilgyártásban előfordulnak.

A GOTS által jóváhagyott vállalatok környezetileg és társadalmilag felelősek. Íme pár példa, amire a minősített vállalatoknak még figyelniük kell:

  • a környezeti hatások kezelése – szennyvíztisztításra kötelezettek,
  • rákkeltő hatásuk miatt a nehézfémek használata tiltott – nem csak az ólom és a kadmium, hanem az összes toxikus nehézfém
  • nem használhatnak klóros fehérítést
  • környezetbarát csomagolási követelményeknek kell megfelelniük
  • a magas szintű szociális normák betartása
  • az energiacsökkentés
  • vízhasználat rendszeres felülvizsgálata
  • biztonságos és higiénikus munkakörülmények megteremtése
  • Diszkriminációmentesség megvalósítása
  • Gyerekmunka használat szigorúan tilott

Számítanak a részletek is! A gomboknak, cérnáknak, zipzáraknak is meg kell felelniük a GOTS szigorú kritériumainak. A GOTS szabvány az egyik legátfogóbb és legszigorúbb tanúsítás a textíliák tekintetében.

A fentieken túl miért jobb a biopamut, mint a hagyományos? A biopamut tiszta, természetes, és jobb légáteresztő jellemzőkkel bír, mint a hagyományos pamut. Jobb az érzékeny bőrnek is.. Mivel az organikus gyapot termesztése és feldolgozása is mérgező vegyi anyagok nélkül történik, így mentes marad a szintetikus mérgektől. Minden vegyileg kezelt ruhanemű, pelenka, ágynemű a bőr természetes egyensúlya ellen hat, mert akadályozza a bőr szellőzését és természetes légzését. Érzékeny bőrűeknél és kisbabáknál ekcéma vagy más bőrirritációt kialakulásának kockázatát emelheti.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egyéb