Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Házi praktikák takarításhoz - speed cleaning

Házi praktikák takarításhoz
Gyors, hatékony, egyszerű ráadásul környezetkímélő tippek a tavaszi nagytakarításhoz a speed cleaning módszerével! Olvasd el tippjeinket, amelyek segíthetnek, hogy hamarabb legyen tiszta az otthonod.
 

A Speed Cleaning eredetileg egy amerikai, de magyarul (Puccparádé) is megjelent sikerkönyv címe, ami mára takarítási módszerré vált. A módszert egy Clean Team nevű, San Franciscó-i takarító vállalat dolgozta ki. Nincs benne semmi varázslat, mindössze egy alaposan végiggondolt lépésről-lépésre haladó metódusról van szó. Módszerük segítségével eljutottak odáig, hogy háromszemélyes csapatuk 42 perc alatt takarít ki egy átlagos házat tetőtől talpig.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a speed cleaning lépéseiről:

 • A takarítással mindig helyiségről helyiségre haladjunk. Ha egyikkel végeztünk, már ne menjünk vissza újra. Igaz egy az egész házra, de a felületekre is. Ha emeletes az otthonunk, akkor a ház takarításakor fentről lefelé haladjunk. Illetve először a felső polcot szabadítsuk meg a portól, és haladjunk tovább lefelé.
 • A takarítószereket és eszközöket vigyünk magunkkal egyik helyről a másikra.
 • Mérjük az időt! Találjuk ki, mennyi időt szánunk a takarításra, illetve az egyes helyiségekre, mérjük az időt és tartsuk is be.
 • Készítsünk listát a helyiségekben elvégezendő feladatokról és pipáljuk, ha megvan! Jó érzés lesz látni, ahogy a papír szerint is halad a munka.
 • A fürdőszobai takarításnál figyeljünk arra, hogy egyszer öblítsünk, pl. a kád, mosdó súrolásánál. Nem kell ahhoz többször öblíteni, hogy látszódjon, tiszta már a felület.
 • Ne teketóriázzunk, ha tiszta, hagyjuk abba és lépjünk a következő feladathoz!
 • A porszívózást és felmosást egyszerre végezzük a takarítás végén az összes helyiségben. Így sokkal gyorsabb!
 • Tekerjük fel a zenét! A zene felpörgeti a testet, nagyobb lendületet kapunk a munkához!

Fontosak a kellékek!

házi praktikák takarításhozA házi praktikák takarításhoz mit sem érnek a meglelő eszközök nélkül! Szükség lesz egy vödörre vagy valamilyen tárolóra, amit magaddal vihetsz helyiségről helyiségre. Ebben helyezd el a tisztítószerek és az egyéb eszközöket, amiket használsz. Persze a legjobb egy olyan kötény lenne, mint a fenti videóban, de azért nem érdemes külön beruházni.  Lássuk, milyen eszközök kapjanak helyet a tárolóban:

 • törlőrongyok (régi textilpelenka, kiszelektált pamutpóló), amelyeket nedves és száraz törlésre használhatsz
 • Mikroszálas törlőkendők portörléshez és ablakpucoláshoz
 • kefe
 • kiselejtezett fogkefe, ezzel sokkal könnyebb, gyorsabb eltüntetni a felületi szennyeződéseket a fürdőszobában, konyhában
 • valamint egy ruhatároló kosár vagy lavór, amit arra használunk, hogy mindegyik helységből összeszedjük az oda nem való dolgokat. Ezeket a takarítás végeztével (vagy közben, ha éppen abban a helyiségben vagyunk, ahová valók) a helyükre pakolhatjuk.

Tisztítószerek

A tisztítószereknél is igaz, hogy a kevesebb több! Válassz egy környezetbarát általános tisztítószert! (Olvasd el ezt a cikkünket, ha tudni szeretnéd, hogy mire figyelj, amikor környezetbarát tisztítószert szeretnél választani!) Természetesen házilag is remek általános tisztítószert készíthetsz, ha egy üres spriccelős flakonba  töltesz 1 rész ecetet és 10 rész vizet.
Az ablakpucoláshoz szintén jó az ecet-víz kombó, de ha szeretnénk, használhatunk ehhez is öko ablaktisztítót, amivel a tükröket is tisztává varázsolhatjuk.
Fertőtlenítéshez a tömény ecetet ajánljunk,  míg a WC-hez, fürdőkád súroláshoz a szódabikarbónát
Az ecet ugyan nagyon sokoldalúan használható takarításhoz, de parketta felmosásához semmiképpen nem ajánljuk! Ha nincsenek komolyabb szennyeződések, tökéletes a sima víz, de ha mégsem, ebből is választhatunk már környezetkímélő ápolószert. Ez ráadásul minden fa felületre használható. A hidegburkolatra jó az ecetes víz: egy vödör vízhez adjunk egy löttyentésnyit. Ha illatos felmosásra vágyunk, jöhet egy pár csepp illóolaj is.

+1 házi praktika takarításhoz

Szerezzünk be ezt a mindentudó háztartási tisztítószert. Kétségtelen, hogy nem ez legolcsóbb, azonban ha takarításról van szó, akkor verhetetlen. Sokoldalúan elbánik a legtöbb folttal, szennyeződéssel, még a legmakacsabbakkal is! Sokáig elég, mert koncentrált formában is nagyon kevés elég belőle. Használatát friss, üdítő narancsillat kíséri, hiszen több mint 70% narancs-koncentrátumot tartalmaz.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog