Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Hidrogén hatékonyabb előállítása mesterséges fotoszintézissel

mesterseges_fotoszintezis.jpgMesterséges fotoszintézissel állítottak elő hidrogént dél-koreai kutatók, akik az eddigi kísérleti eljárásoknál hatékonyabb módon jutottak a vízből nyerhető üzemanyaghoz.


A Szöuli Állami Egyetem vegyészmérnök professzora által vezetett kutatócsoportnak az eddigi hidrogénkinyerési eljárásoknál ötször hatékonyabb módszert sikerült kidolgozniuk. A kutatók annak a biológiai folyamatnak egy részét utánozzák, amelynek segítségével a növények a napfény energiáját felhasználva képesek szervetlen anyagból szerves anyag előállítására.

A kutatók a fénykatalízishez kadmium-szulfidot és titán-dioxidot használtak, és a vízből csupán a napfény segítségével nyertek ki hidrogént. A kutatócsoport vezetője az eddigi eredményeik alapján úgy véli, néhány éven belül olcsón és egyszerűen lehet előállítani a környezetbarát autók üzemeltetéséhez szükséges hidrogént.

A vízbontás, azaz a víz hidrogénre és oxigénre való szétválasztása a hagyományos módszerek szerint elektromos áramot igényel, és a világ számos országában a kutatók azt próbálják megtalálni, hogy ezt a folyamatot hogyan lehetne egyszerűsíteni és olcsó alapanyagokkal gazdaságosabbá tenni.

Forrás: MTI
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek