Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Hova kerül Budapest szemete?

30 napos minimalizmus kihívás
Gondolkoztál-e már azon, hogy hova kerül a Budapesten kidobott szemét? A kommunális hulladékot vajon elégetik vagy megy minden a lerakóba a föld alá? Mi lesz a szelektív szeméttel? Tarts velünk, és legújabb körképünkben bemutatjuk a szemetet számokban.
 

Fővárosunkban évente körülbelül 800 ezer tonna hulladék keletkezik. Egy lakosra vetítve ez 444 kg szemetet jelent, ami csak egy picit van az Európai Uniós átlag alatt. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a kommunális hulladék a budapestiek szemetének 90%-át teszi ki. Vagyis a szemét csupán 10%-át tesszük a szelektív kukákba annak ellenére, hogy a házhoz menő szelektív gyűjtés rendszere 2015-ben megvalósult. Találtunk országos adatot is. A KSH szerint 2017-ben az összes lakossági hulladék 14 százalékát gyűjtötték szelektíven. 

A Budapesten képződő szemét 60-65%-a a Rákospalotán található szemétégetőbe kerül, ahol hő- és villamosenergiát állítanak elő belőle. Tudtad-e, hogy a szemétégetés fedezi a főváros energiaszükségletének 10%-án, valamint 15.000 lakás távhőigényét? Amit nem égetünk el (a szemét 35-40%-a) az pedig a pusztazámori szemétlerakóba kerül.

Mi újság a szelektív hulladékkal? Az FKF becslése szerint, ha mindenki otthonában megfelelően szétválogatná a szemetet, akkor a szemét 30-40%-a szelektív hulladékként jelenne meg a rendszerben. Az interneten elérhető adatok alapján a világon Németországban a legmagasabb a szelektíven gyűjtött hulladék aránya 52-56% közötti mértékkel. Ha mindkét adat helyes, akkor az látszik a számokból, hogy a tudatos vásárlás 15%-kal is javíthatja a kommunális szelektív szemét arányát.

A kökényi üzemben válogatják a hulladékot a szalag mellett álló dolgozók. Fotó: Sóki Tamás/MTI

Közben eszünkbe jutott egy sztori. Egy Svájcban élő ismerősöm mesélte, hogy az országban irreálisan drága a kommunális szemét elszállíttatása. Viszont a szelektíven gyűjtött szemetet ingyen elviszik! Bár egy ilyen rendszer hazánkban nagy felháborodást keltene, nekünk nagyon tetszik a koncepció. Így mindenkit rákényszerítenek a hulladék otthoni szétválogatására, és a tudatosabb vásárlásra.

Térjünk vissza a számokhoz. Az évi mintegy 80 ezer tonna szelektíven gyűjtött szemétből 25 ezer tonna a zöldhulladék. A maradék műanyag-fém-papír-üveg hulladék évi 55 ezer tonnát tesz ki. Ennek a mennyiségnek a 75%-át egy osztrák vállalatcsoport magyar leánycége, a Duparec Kft. vásárolja meg szétválogatás és újrahasznosítás céljából. A szétválogatást az ország egyik legmodernebb hulladékválogató udvarában, a csepeli telephelyükön végzik. Itt például a műanyag/fém kukákba dobott hulladék 50-60 százalékát tudják újrahasznosítani.

A fenti adatok alapján, ha nem számoljuk a zöldhulladékot, akkor jelenleg fővárosunk szemetének maximum 5%-a kerül vissza a körforgásba. Nem hiába mondják a környezetvédők, hogy jobb megoldás a szemét keletkezését megakadályozni, valamint a tudatos vásárlást ösztönözni!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog