Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Interjú a Tulasi kozmetikumok alapítójával

tulasi.jpgA vallásos meggyőződés, a környezettudatosság, az állatvédelem és a társadalmi elkötelezettség jól megfér egy vállalkozásban. Dr. Pauló Tünde, az Ahimsa kozmetikai vállalkozás ügyvezetője ékes példája, hogy lehet spirituális alapon sikeres vállalkozást építeni.


Az ahinszá (angolos átírásban ahimsa) jelentése: nem ártás, erőszakmentesség. Vagyis: ne ölj, és ne okozz fájdalmat az élőlényeknek! A gondolat a legtöbb indiai eredetű vallás, köztük a Krisna-hit fontos része. A krisnások szerint az anyagi világban élők mindaddig újraszületnek, amíg nem döntenek úgy, hogy visszatérnek Istenhez, és meg nem szabadulnak az anyagi világhoz fűző kötődéseiktől. A bűnös tettek szenvedést és boldogtalanságot eredményeznek, vagy már ebben az életben, vagy a halál utáni, következő újraszületésekben. A hívők magyarországi központja a Balatontól délre fekvő Somogyvámoson található Krisna-völgy, ahol százötven krisnás szerzetes él. Itt található a Krisna-hit útmutatásai szerint működő Ahimsa Kft. telephelye is.

Hogyan adja valaki a fejét szappanfőzésre, és mi köze ennek a vallásos meggyőződéshez?

Nagy fordulatot jelentett az életemben, hogy született két fiam, és szerettem volna valami otthon végezhető munkát. Így gyesen lévő, egyedülálló és anyagi gondokkal küszködő anyukaként elkezdtem a „konyhában kotyvasztani”. Ugyanekkor találkoztam a Krisna-tudatú Hívők Közösségével, ahol fontos szellemi-spirituális támogatást kaptam. A tanítóm mutatott rá, hogy az én gyógyszerész végzettségemmel elkezdhetnék természetes, növényi alapanyagú kozmetikumokat gyártani. Több sem kellett, pár napra rá vittem mutatóba szappant, ami nagyon tetszett neki. Eleinte a gyerekek mellett csak napi pár órában folyt a gyártás, és leginkább a Krisna-hívők igényelték a termékeket. Aztán egyre több meghívást kaptam más közösségek programjaira, és mostanra széles termékskálát tudunk felmutatni, termékeink sok helyen kaphatók.

Vegyük sorra...

ahimsa_dr_paulo_tunde.jpg


Kozmetikumaink zászlóshajója a szappan, amelyből két alaptípus létezik. Az egyik a saját recept alapján összeállított, rudakban-tömbökben készült, szeletelhető forma, amelyet világszerte árulnak. Egy másik szappansorozatunk aromaterápiás alapanyagokkal, növényi festékekkel készül. Van kézi mosogatószerünk is, és négyféle arckrémünk. Testápolóink kukorica-, olíva-, avokádó- vagy jojobaolajos alapba helyezett növényi viaszokból állnak. Az egyik legrégebbi termékkörünk a kókuszvajból, méhviaszból, természetes illóolajokból kevert ajakápolóké. Akár meg is lehet kóstolni őket! Egy időben szélsőséges hangvételű cikkek jelentek meg a Sodium Lauryl Sulphate (SLS) hatásairól. (Az SLS, más néven nátrium-lauril-szulfát habképző, nedvesítő és erős tisztító hatású anyag. A kozmetikai ipar habzó-tisztító készítményekben használja, például samponokban, tusfürdőkben, fogkrémekben – K. Ggy.) Bár az általunk használt mennyiséget nem tartom károsnak, az igényeknek megfelelően nekiláttunk az SLS-mentes tusfürdő és samponok gyártásának is. Nagyon érdekes produktum még az egyházalapító receptje alapján készített fogkrémünk. Mustármagból, glicerinből, kámformentolból, kakukkfűből, tengeri sóból kevert, habzásmentes paszta. Eredetileg a krisnásoknak készült, de egyre népszerűbb világi körökben is. Találunk még bőrradírokat, idén pedig megjelenik a hajbalzsamunk és a mosószerünk. A termékeink paraffin és vazelin nélkül készülnek. Ezek kőolajszármazékok, amelyeket nagy felületen tilos (lenne) a bőrre kenni. Engem felbőszít, mikor babakozmetikumokban látom viszont ezeket az anyagokat.

Ez a termékskála mennyire tükrözi a Krisna-vallás természet iránt mutatott érzékenységét?

Az ahinszá szellemében a célkitűzés a kezdetek óta változatlan: erőszakmentes (állatkísérlet-mentes), növényi alapanyagokból készült kozmetikai termékeket előállítani, megfizethető áron. A kozmetikumok egy szellemiség, a Krisna-hit értékeinek figyelembevételével készülnek. Ebben benne van, hogy törekszünk a hulladék minimalizálására, és a megmaradó alapanyagokat visszaforgatjuk a termelésbe. A maradékokból apróbb kreatív termékek, például jópofa szappanmütyürök készülnek. Ahol lehetőség nyílik rá, érvényesítjük a csomagolóanyagok szelektív kezelését. Néhány forgalmazónál, például a belvárosi Ökoszolgálatnál, van módunk a cserepalackos árusításra. Az alapanyagok beszerzése sokszor sajnos kizárja a helyi termékek használatát: a kókuszvaj nyersanyaga nem terem itthon. De a szállítást próbáljuk a lehető legkevesebb benzinégetéssel megoldani.

A környezetvédelmi vonatkozások mellett létezik egy másik hozzáadott érték, amely egyre több vásárlónak fontos: a társadalmi felelősségvállalás.

Már három éve dolgozunk együtt az értelmi fogyatékkal élőket segítő Bárka Alapítvánnyal. Kitaláltunk nekik egy termékalapanyagot, amelyből szappanreszelékből készített karácsonyi kosár készült, kávés és almás szappannal. A bárkások termékeivel keletkező nyereség jó célokat szolgál. Felelősségvállalásnak tekintem azt is, hogy támogatom a Krisna-egyházat. A műhelyben krisnásokat vagy a hozzátartozóikat foglalkoztatom. A somogyvámosi Krisna-völgy alapításakor vettem egy házat a faluban, és megvásároltam a valamikori ABC-t, amely ma is a telephelyünk. A Somogyvámoson befizetett iparűzési adó önmagában is hozzájárul ahhoz, hogy a komoly foglalkoztatási gondokkal küzdő térség egyik végfaluja tartja magát. A vállalkozás támogatja a Krisna-völgyet, a völgy pedig munkahelyteremtő és rehabilitációs feladatokat is ellát. Például a Bhakta-program keretében a mai világtól valamiért elfordult emberek kapnak olyan tudást, amivel újra tudják kezdeni az életüket, szinte a nulláról. Mindezt térítésmentesen, szállással, étkezéssel, valamiféle munka ellenében – ez a munka persze része a programnak. A közösség szokásait be kell tartani (pl. a húsevést és a dohányzást mellőzni), de nem kell krisnássá válni.

Építettem a völgyben egy iskolát, de nem szeretnék dicsekedni vele. Krisna áldását adta a vállalkozásra, és én Krisnának ajánlom a termékeimet. Onnan hoztam a szemléletet, és oda is térek vissza. Az önző felhalmozás árulás lenne, viszont a lemondás és a támogatás felemelő. Maga az üzem is egy olyan sarok, ahol egy másfajta élet lehetősége fogalmazódik meg a nyilvánvalóan zátonyra futott mai civilizációval szemben. A műhelyben folyó közös munka és a teljes bizalom, egymás segítése is fontos jelenléte valaminek, ami manapság hiánycikk. Hadd tegyek itt egy utalást a védikus tanokra: eltökélt szándékom, hogy ne szülessek itt újra.

Forrás: www.tudatosvasarlo.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek