Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz. Rendben
Termékek Menü
0
Kategóriák

Intimtölcsér - az öko tampon

Mooncup intimtölcsérEgy átlagos nő 12.000 darab tampont vagy betétet használ el élete során. Ennek ellenére a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a termékek milyen anyagokat tartalmaznak, és abba is kevesen gondolunk bele, hogy használatukkal tekintélyes mennyiségű veszélyes hulladékot termelünk.


A menstruációt sokan az élet kellemetlen velejárójának fogják fel. A betéteket és tamponokat reklámozó hirdetések is gyakran azt hangsúlyozzák, hogy segítségükkel megfeledkezhetünk a nehéz napok kellemetlenségeitől.

A tampon okozta toxikus sokk szindróma (TSS) viszonylag közismert az 1980-as évek közepén kirobbant botrány óta, amikor csak az USA-ban 814 esetet regisztráltak, és a mérgezéshullám 38 halálos áldozatot követelt. A tampongyártók azzal védekeztek, hogy a dioxin csekély mértékben található termékeikben, de a helyzet az, hogy egy nő élete során 10-15 000 tampont használ el, miközben jelentősen felgyülemlik a méreganyag.

Tampon


Nem tudjuk, mit tartalmaznak

Sem a tamponok, sem a betétek csomagolásán nem tüntetik fel, hogy milyen anyagokat tartalmaznak, és a nagyobb gyártók weboldalai is csak részinformációkkal szolgálnak. A mai tamponok általában pamutból, műselyemből, vagy a kettő keverékéből készülnek, és előállításukhoz klórt is használnak. Ezen felül találhatóak bennük illatanyagok és más adalékanyagok, de a gyártók ezekről sem adnak felvilágosítást. A fehérítés során dioxin is kerül beléjük, de a legtöbb gyártó azt állítja, hogy ez a mennyiség nem jelent egészségügyi kockázatot. Ezek az összetevők okozhatnak egyszerűen csak irritációt, allergiás tüneteket, de a tampon extrém esetekben toxikus sokk szindrómát is előidézhet. Ennek a ritka, de veszélyes bakteriális fertőzésnek a veszélyére már a tamponok csomagolásán is felhívják a figyelmet. A tünetei láz, hányinger, hasmenés és a bőrön megjelenő piros foltok.

Jóformán zéró terhelést jelentenek a környezetre az alternatív, nem eldobható termékek. Az alternatív megoldások közül a menstruációs kelyhek a legjobb megoldások. A Mooncup Intimtölcsér 100% orvosi szilikonból készült csészéket a hüvelybe kell felhelyezni, ahol anélkül gyűjtik össze a vért, hogy teljesen kiszárítanának. Akár tizenkét órába is beletelhet, amíg a kehely megtelik, de általában napi 2-4 alkalommal kell üríteni.

mooncup.jpg

A Mooncup (ejtsd:múnkáp) Intimtölcsér egy kb. 7 cm-es, puha 100% orvosi szilikonból készült menstruációs tölcsér. Az Intimtölcsért nem kell olyan magasra feltenni a hüvelyben, mint a tampont. A menstruációs folyadékot nem magába szívja (mint a tampon), hanem összegyűjti. Azaz: a Mooncup Intimtölcsér nem okoz sem irritációt, sem hüvelyszárazságot. Ráadásul akár több,mint 3x annyi folyadékot tud összegyűjteni, mint egy szuper méretű tampon!!!

Az Intimtölcsér újra-használható, így akár 10 évig is használható! Méltán nevezik a Mooncup Intimtölcsért pénztárca- és környezetbarát megoldásnak! A Mooncup Intimtölcsért összehajtva helyezzük fel a hüvelybe. Akár 8-10 órán át is fent maradhat. Miután kivettük folyó vízben leöblítjük, és máris újra feltehetjük. A Mooncup Intimtölcsér oldalán található apró lyukak vákuumot képeznek a hüvely falával, ezzel biztosítva, hogy sem a menstruációs vér, sem a kellemetlen illat nem jön ki. Eltávolításnál a vákuum elenged, így könnyen kivehető az Intimtölcsért.

A Mooncup Intimtölcsér kényelmes és biztonságos: használható éjszaka is, utazáshoz vagy edzés alatt, sőt még úszáshoz is, anélkül, hogy bármilyen kellemetlen „meglepetéstől" tartani kéne!
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek