Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Kérdőjeles termékdíj változás

TermékdíjIllés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint eldöntött kérdés, hogy 100 milliárdos összeget fognak beszedni a cégek szélesebb körére kiterjesztett termékdíjakból, és állami kézbe veszik, és egyetlen ügynökségre bízzák a szelektív hulladékgyűjtést.


Társadalmi egyeztetést sürgetnek a szakmai szervezetek a termékdíj-rendszer tervezett átalakításáról. Nyugtalanítónak tartják, hogy a jogszabály tervezetét sem ismerik. Attól tartanak, hogy a fogyasztói árak is emelkednének, viszont a környezetvédelmi tárca államtitkára szerint ez elképzelhetetlen.

Kiváltható termékdíj helyett kötelező környezetterhelési adó: így alakítaná át januártól a hulladékgazdálkodás mostani, több mint tíz éve élő szabályait a kormány. A ma érvényes szabályozás úgy ösztönzi mind aktívabb újrahasznosításra a cégeket, hogy amelyik vállalkozás megoldja az általa előállított hulladék visszagyűjtését és feldolgozását, az mentesül a termékdíj megfizetése alól.

A jövőben viszont a környezetvédelmi államtitkárságon készülő tervezet szerint megszűnne ez a motiváció, a cégeknek nem kellene törődniük a visszagyűjtéssel és hasznosítással, cserébe viszont az adóvá alakuló díjat kivétel nélkül mindenkinek meg kellene fizetnie. A környezetvédelmi államtitkár által eddig csak szóban ismertetett elképzelést több ponton is aggályosnak tartják a szakmai szervezetek. A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének Környezetvédelmi Bizottságát vezető Galli Miklós legfőképpen azt kifogásolja, hogy noha az új szabályok januártól - tehát három hónap múlva - életbe lépnének, a tervezett módosításokról mindeddig ki sem kérték a véleményüket

„Ezt nem lehet egy hónap alatt megcsinálni, átmeneti időt kellene adni. Úgy gondoljuk, legalább egy év kellene arra, hogy az érintettek fölkészüljenek.”

Az Országos Környezetvédelmi Tanács alelnöki tisztét is betöltő szakértő szerint a mindenkire kivetendő termékdíj számos termékcsoportnál áremelkedéshez vezethet, vagyis keresletcsökkenés, végső soron munkahelyek megszűnése is lehet a következménye. Az is aggályos a szervezetek szerint, hogy a visszagyűjtést és újrahasznosítást az erre alakult koordináló szervezetek helyett az állam kezelné a jövőben.

Illés Zoltán: nem lesz áremelkedés

A környezetvédelmi tárca államtitkára, Illés Zoltán szerint azonban éppen ez a változás egyik lényege. „Most Magyarországon a hulladék tíz százalékát sem gyűjtik szelektíven, és olyan koordináló szervezetek jöttek létre, amelyek a multinacionális cégek érdekeit és más érdekeket szolgáltak ki. E helyett egyetlen egy olyan koordináló szervezet lesz, állami tulajdonban, amely begyűjti a termékdíjat, majd ebből a begyűjtött termékdíjból megfinanszírozza ugyanúgy, mint ahogy eddig, a begyűjtést, és megvalósítja az újrahasznosítást is.”

Az áremelkedéssel kapcsolatos aggályokat az államtitkár megalapozatlannak nevezte. A jelenlegi - kiváltható - termékdíj összege, elmondása szerint ugyanis - mivel mindenki fizeti majd - csökkenni fog, így nem ró majd akkora terhet a cégekre.

Forrás: MR1.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek