Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz. Rendben
Termékek Menü
0
Kategóriák

Sticky

A vizes vb ideje alatt 10%-os kedvezménnyel vásárolhatsz víztakarékos termékeinkből.

Kézi vagy gépi mosogatás a zöldebb?

mosogatas.jpgHa figyelünk a környezetre, akkor érdemes tudni, mi jobb: kézzel mosogatni, vagy mosogatógépbe pakolni a koszos tányérokat, poharakat? Beszéljenek a számok - egy kis kalkuláció következik.


Csaknem 0 széndioxid kibocsátással jár a hideg vizes mosogatás. 540 gramm széndioxid kerül a légtérbe, hogyha meleg vízben mosogatunk kézzel. 770 gramm széndioxid szabadul fel, hogyha 55 Celsius fokon mosogat a gép, 65 fokon azonban már 990 gramm széndioxid kerül az atmoszférába. Viszont 8000 gramm széndioxid jut a levegőbe, hogyha bő vízzel, ráérősen mosogatunk.

Ahogy a számok is jelzik a forró vizes, ám takarékos vízhasználat csak épp valamennyivel kevesebb széndioxidot szabadít fel, mint a gépi verzió. Ennek az a fő oka, hogyha kézzel mosogatunk, akkor a legtöbben gázbojlerből nyerjük a meleg vizet, ám a gép az elektromos áramot használja ugyanarra.
Azonban ha a mosogatást egy kiadós forró vizes áztatás előzi meg, annak érdekében, hogy a piszok könnyebben távozzon a tányérokról, akkor máris a széndioxid többszörösét engedjük a légkörbe. Arról nem is beszélve, hogy a kézi mosogatás után 400-szor több baktérium marad az étkészleten, mint a mosogatógépből kivett tányérokon és poharakon. Sőt a mosogatógéppel időt is spórolunk, hiszen bedobálni a gépbe a dolgokat negyedannyi időt vesz igénybe, mint ugyanazt elmosogatni.

Ezek után méltán jelenthetjük ki, hogy a mosogatógép győzött, ám ez csak akkor igaz, hogyha a gépet mindig csak akkor használjuk, ha megtelt. Bár az elektromos fogyasztásról és a vízfogyasztásról nincs szó a tanulmányban, az azonban tény, hogy a vásárlásnál mindenképpen érdemes odafigyelni a környezetbarát besorolásra és az energiatakarékosságra, így mindenképpen a mosogatógép győz a mosogatási versenyben és a kezünk sem megy idő előtt tönkre.

Forrás: Bilkei Bora - Greenfo

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek