Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Könyvcsere mesterfokon! Rukkolj!

Könyv csere
Tudtad, hogy a magyarok könyvolvasásban a heti 6:48 olvasási idővel a 10. helyen állnak a világon? A legtöbb megvásárolt könyvet viszont csak egyszer olvassuk el! Gondolj bele milyen jó lenne odaadni a régi könyveidet másoknak, és cserébe olyanokat kapni, amiket szívesen kiolvasnál. Olcsó és környezetbarát megoldás. Megmutatjuk hogyan csináld!
 

A zöld életmód egyik jellemzője az a szemlélet, hogy nem szükséges mindenből újat beszerezni. Hosszútávon a pozitív hozadékát tekintve ez spórolást, kisebb környezeti terhelést és közvetetten kevesebb holmit is jelenthet, hiszen ez a gondolkodásmód befolyásolja a döntéseket. Manapság rengeteg kezdeményezés támogatja ezt az életmódot, többek között az is, hogy él és virágzik a cserebere, rengeteg oldal, csoport, program segíti a tárgyak áramoltatását. Ennek egyik különleges és figyelemreméltó példája a Rukkola nevű oldal, ami egy online piactér, ahol könyveket csereberélnek egymást közt a tagok.

A könyvcserélős Rukkola oldalát 2012. óta követem, sőt használom tagként, elmondhatom, hogy sok, számomra felesleges könyvtől sikerült megszabadulnom egyszerűen és gyorsan. Mindig örömmel tölt el, hogy más örül neki, jó helyre kerül. Az már a netovább, hogy több olyan könyvet is sikerült beszereznem, amire épp égető szükségem volt.

Könyvcsere

De hogyan is működik ez a rendszer?

Az alapja egyszerű és jól követhető: ajánlj fel egy könyvet - amit itt úgy mondanak: rukkolj! A rukkolt könyvért pontok járnak. Ha könyvet szeretnél, és megtalálod a listában, jelezni tudod, hogy szeretnéd, ez itt úgy hívják: happolás. A happoláshoz kellenek pontok, így első körben rukkolni tudsz, csak utána jár a happolás. Ez a kiindulás, innen pedig rengeteg módon lehet befolyásolni pontszámunkat. Vannak sikerlistás könyvek, amik rukkolása több pontot ér, mint egy nem sikerlistásé. Ha nagyon vágyunk egy könyvre, bizonyos pontszámért lehet stoppolni, s amíg nem licitál rá valaki, miénk a könyv, amint happolható. Persze a licit élő dolog, bármelyik pillanatban bedobhat valaki egy magasabb licitet, így aztán könnyen el is fogyhatnak a gyűjtött pontjaink.

Könyvcsere

Azt érdemes előre tudni, hogy a rukkoló kötelessége eljuttatni a könyvet a happolónak. Ez megoldható személyes találkozóval, a könyv leadásával egy happonton vagy fel lehet adni a könyvet csomagként is. Ez elsőre lehet, hogy kicsit idegennek hangzik, de amikor mi happolunk majd könyvet, ugyanez jár nekünk, így idővel kiegyenlítődik a dolog.

Tudtad, hogy a Zöldpolc is happontként működik már?

Egy jól működő értesítési rendszer folyamatosan jelzi, ha a hőn vágyott könyv happolható, így aztán ha résen vagyunk, jól járunk. Az oldal egyben természetesen közösségi oldal, ahol magunkat a könyveket is értékelhetjük (mármint a tartalmát) és a felhasználókat is. A választék gazdag, semmi túlzás nincs abban, ha azt mondjuk, hogy mindenféle könyv van itt, gyerekeknek, felnőtteknek, több nyelven, sok kategóriában. A regisztráció egyszerű, gyors, a facebookos belépőnkkel a regisztrációt is egy pillanat alatt letudhatjuk.

Könyvcsere

Az induláshoz képest újítás, hogy már eladni is lehet könyveket, nem csak cserélni. Jó lehetőség, ha épp inkább eladni szeretnénk, hiszen itt az általános cserecsoportokkal ellentétben nagyon jól kereshetőek a könyvek, könnyebb egymásra találni. A különböző felhasználói szinteken más és más juttatások járnak. Például a Happitányság egy előfizetéses klubtagság, ami előjogokkal jár (és némi kötelezettséggel is). Az összes részletes információt itt találod.

Szóval, ha akad a polcon néhány felesleges könyv, érdemes regisztrálni és belevágni a csereberébe, a jelenlegi állapot szerint több mint 30.000 kötet keresi gazdáját! Rukkolj, happolj - olvasni jó, cserélni jó!


Nem találod az általad keresett könyvet használtan? Akkor nézz körül környezetvédelem könyv online kínálatunkban.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog