Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Megéri a lépcsőházban égőt cserélni

lepcsohaz_kicsi.jpgAmennyiben egy társasház a lépcsőházban a mai izzólámpás fényforrásokat korszerű, ledes világításra cseréli, a beruházás két és fél év alatt térül meg. Ezután 15 év alatt a társasház 280 millió forintot spórolhat meg.


A társasházkezeléssel és üzemeltetéssel foglalkozó City-Premier szakemberei kiszámolták, mekkora megtakarítást jelentene és milyen környezeti hatása lenne, ha a hazai társasházak lépcsőházaiban és közös helységeiben a hagyományos izzókat led-világításra cserélnék. Az eredmény szerint országos szinten évente 30 gigawatt energiát és másfél milliárd forintot spórolhatnánk meg a közös folyosók világításának korszerűsítésével, a széndioxid kibocsátásunk pedig a mostaninál 20 ezer tonnával lenne kevesebb.

A hihetetlen mértékű és arányú eladósodottság, valamint az energiaárak folyamatos növekedése egyelőre kevés ahhoz, hogy költségcsökkentő, takarékosabb üzemeltetési módozatok felé terelje a társasházakat – állítja dr. Kovács Zoltán, a City-Premier ügyvezető igazgatója. Az egyre több közösséget fenyegető eladósodási folyamat megállításnak legkézenfekvőbb módja a pazarlás megszüntetése, a közös költség 60 százalékát kitevő energiakiadások csökkentése lenne. Az áramfogyasztás a led-technológia térnyerésével radikálisan mérsékelhető. A hagyományos izzók lecserélése a közös helységekben led-világításra legalább 60-75 százalékkal alacsonyabb összegű áramszámlát eredményezne.

A gyakorlatban például egy, a cég kezelésében lévő tízemeletes, 428 lakásból álló paneltársasház esetében a lépcsőházi világítás felújítása a 654 ezer forintos havi elektromos kiadást 201 ezer forintra csökkentené. A szükséges korszerűsítés 16 millió forintból végezhető el, a lakóknak azonban még hitelfelvétel esetén, a törlesztési idő alatt sem kell többet fizetniük a közösbe, hiszen a megtakarítás fedezi a részleteket. A beruházás 2 és fél év alatt megtérül, az azt követő 15 évben a társasház lakóközössége 280 millió forintot spórolna meg a közvilágításon – érvelt az átalakítás mellett a szakember.

A tökéletes megoldás természetesen az elektromos hálózat, a fűtésrendszer, a nyílászárók és a szigetelés együttes felújítása lenne, azonban ekkora volumenű munkába kevés társasház mer belevágni. A világítás korszerűsítése viszont a közös energiaköltségek lefaragásának legegyszerűbben és legolcsóbban végrehajtható módja, ezért az igazgató szerint nem érdemes halogatni, mielőbb el kell kezdeni.

Forrás: www.greenfo.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek