Méhviaszos csomagoló házilag
Mire és hogyan használhatod?
A házi készítésű méhviaszos csomagoló frissen tartja az ételt, így nagyszerű hulladékmentes helyettesítője az egyszerhasználatos műanyagfóliának, alufóliának. Kiválóan alkalmas arra, hogy belecsomagolj bármilyen élelmiszert, legyen az gyümölcs, zöldség, sajt, kolbász, szendvics, de lefedheted vele az ételt tartalmazó edényeket is. A kézmelegtől megpuhul az anyag, így könnyebben rásimíthatod a sima felületű edényre. A méhviasz a melegtől kicsit ragadós lesz, így az összeérő felületeket jól összetartja. Ezt követően alakja - a következő kicsomagolásig - változatlan marad.
Miért környezetbarát, öko?
A méhviasz 100%-ban természetes anyag, a méhek állítják elő a lépek építésénél. Nagyon rugalmas és tökéletesen vízlepergető anyag, és mindemellett még baktériumölő hatással is bír, így kiválóan alkalmas élelmiszerek tartós tárolására.
Hozzávalók:
- méhviasz (méhviasz pasztilla vagy méhviasz lap)
- maradék textil (lehetőleg vékonyabb fajta pamutvászon)
- olló (lehetőleg cikk-cakk olló)
Elkészítési módszerek:
Első módszer - sütőben elkészítve
1. Mérjük ki, hogy mekkora anyagra lesz szükség. Vegyük alapul egy szalvéta vagy beborítani kívánt tál, edény méretét.
2. Vágjuk méretre a maradék textilt a cikkcakk ollóval,mert így kevésbé foszlik az anyag, persze be is lehet szegni a széleket.
3. A textilt egy terítsük egy tepsibe.
4. Mérjünk ki kb.10 g méhviaszt (a textil méretétől függően változhat a szükséges méhviasz mennyisége) és egyenletesen osszuk el a textil felületén.
5. Állítsuk a sütőt a legalacsonyabb fokozatra állítjuk és tegyük be pár percre, míg a méhviasz megolvad. Ha épp sütünk valamit, akkor is betehetjük, nem baj a magasabb hőmérséklet, sokkal hamarabb elolvad.
5. Ha elolvadt a méhviasz, vegyük ki a tepsit. A textilen lehet látni, ha valahova nem jutott az olvadt méhviaszból, mert ott világosabb marad az anyag. Ismételjük meg az egészet, úgy hogy a hiányzó részekre még teszünk méhviaszt.
6. Ha már mindenhol befedte a textilünket a viasz, akkor terítsük ki hűlni pár percre és készen is vagyunk.
Második módszer - ecsettel
1. Mérjük ki, hogy mekkora anyagra lesz szükség. Vegyük alapul egy szalvéta vagy beborítani kívánt tál, edény méretét.
2. Vágjuk méretre a maradék textilt a cikkcakk ollóval,mert így kevésbé foszlik az anyag, persze be is lehet szegni a széleket.
3. Olvasszuk meg a méhviaszt és készítsük elő a tiszta ecsetet.
4. Fektessük az anyagot egy sütőpapírra és az ecsettel kenjük be alaposan a textilt az olvadt méhviasszal. Ennél a módszernél előfordulhat, hogy a méhviasz réteg néhol vékonyabbra fog sikerülni.
Harmadik módszer - olvasztott méhviaszba mártva
1. Mérjük ki, hogy mekkora anyagra lesz szükség. Vegyük alapul egy szalvéta vagy beborítani kívánt tál, edény méretét.
2. Vágjuk méretre a maradék textilt a cikkcakk ollóval,mert így kevésbé foszlik az anyag, persze be is lehet szegni a széleket.
3. Olvasszuk meg a méhviaszt.
4. Egy használaton kívüli tálcába, tepsibe öntjük az olvasztott viaszt, és elmerítjük benne a textilt, amit utána a tepsi felett lógatva megszárítunk.
Negyedik módszer - vasalóval
Nem szabad mosógépben, mosogatógépben vagy forró víz alatt mosni, mert leolvad róla a viasz réteg. Mosogatószeres langyos vagy hideg vízben tisztítható. Ne tegyük napra sem! Ha lekopik róla ( a viasz, akkor újra lehet kezelni. Ha végképp elhasználódik a csomagolónk, akkor akár komposztálható is vagy kiváló begyújtós lehet kandallóhoz, szabadtéri főzőcskézéskor.
+1 ötlet: Így hajtogass a méhviaszos csomagolódból kínálótálat