Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Mennyibe kerül a készenléti fogyasztás?

Egy átlagos háztartás készülékeinek készenléti fogyasztása éves szinten közel 2 hónapnyi villanyszámláért felel! A gyártók a termékek  tervezésekor egyre inkább szem előtt tartják az energiatakarékossági szempontokat. A trend ellenére jelentős megtakarítást érhetsz el, ha figyelmet szentelsz a készenléti fogyasztás megszüntetésére.

villanyora.jpg Otthoni árammegtakarítási lehetőségek taglalásakor mindig felmerül egy örökzöld téma: a készenléti fogyasztás. A készenléti állapotba helyezett szórakoztató elektronikai készülékek, vagy egyszerűen csak a konnektorba bedugva tartott háztartási és egyéb készülékek észrevétlenül áramot fogyasztanak. Amíg nem szembesülsz azzal, hogy áramfogyasztásod mekkora hányadát fizeted ki feleslegesen, az ember jellemzen nem foglalkozik ezzel a látens fogyasztási hányaddal.

A szembesítés legjobb eszköze az áramfogyasztás mérő. Körülbelül fél óra alatt kimérheted a háztartásodban található összes készülék készenléti fogyasztása. Ezt követően a készülékek átlagos napi használatának becslésével azt is könnyen kiszámolhatod, hogy éves szinten mennyi pénzt és áramot takaríthatnál meg ennek részleges vagy teljes küszöbölésével.

Sokan nem jutnak el az otthoni készenléti fogyasztás kiméréséig. Mérés nélkül is könnyen szemléltethető, hogy egy átlagos magyar háztartás mennyi pénzt dob ki e miatt az ablakon. A Tárki által végzett kutatás - energiaárváltozással korrigált - adatai alapján a Zöldpolc ökoáruház becslése szerint 2009-ben egy magyar háztartás átlagos villanyszámlája havi 7.491 Ft volt. Nyugat-európai felmérések azt mutatják, hogy a teljes áramfogyasztás 15%-át a készenléti fogyasztás teszi ki. Ez közel 2 havi villanyszámlának felel meg, ami éves szinten kb. 13.500 Ft plusz kiadást jelent!

Egyes otthonokban ehhez képest jelentős eltérések mutatkozhatnak. Tudtad-e, hogy az LCD és plazma tévék akár 20-30 kWh áramot is fogyaszthatanak készenléti állapotban? A napi 4,5 órás magyar tévénézési átlaggal számolva ez évente 6.800 – 10.000 Ft plusz kiadást jelent, és ez csak a tévé készülék!

A készenléti fogyasztás nagysága tehát nem elhanyagolható, nem is beszélve az erre jutó energiatermelés környezeti hatásairól. Ma már számos megoldás létezik, mellyel automatizálhatod a használaton kívüli készülékek áramtalanítását. Gyorsan megtérülő befektetés, melynek érdemes utána járnod. 

Készenléti fogyasztást csökkentő megoldások (kattints):

Energiatakarékos termékek
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek