Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Mennyire környezetbarát a szárítógép?

Környezetbarát szárítás?
Amerikában egy átlagos háziasszony el sem tudja elképzelni háztartását szárítógép nélkül. Magyarországon is egyre több ismerőstől halljuk, hogy a szárítógép volt az egyik legjobb befektetése. Legújabb blog bejegyzésünkben górcső alá vesszük a szárítógépet környezeti szempontokból.
 

A szárítógépet leginkább az a vásárlói igény hívta életre, hogy mosás után ne kelljen teregetni, és gyorsabban megszáradjanak a ruhák. Valóban időt takaríthatunk meg vele, de milyen áron? Nézzük is a részleteket.

Mentsd meg a ruháidat

Tanulmányok azt mutatják, hogy a szárítógép jelentős károkat okozhat a ruházatban, elsősorban a szövetek zsugorodása és kopása tekintetében. Volt szerencsém rövid időt Amerikában tölteni, ahol alap háztartási gép a szárító. A saját személyes tapasztalatom is az, hogy például a zoknijaim sokkal hamarabb kilyukadtak, elhasználódtak.

A szárítás kétszer nagyobb mértékben zsugorítja össze a ruhákat, mint a mosás. A szárítógépben történő szárítás pedig kétszer annyira, mint a levegőn történő szárítás. A ruhák zsugorodását leginkább a mechanikus súrlódás / mozgás és a levegő beáramlás okozza. A ruhák mosáskor sok vizet szívnak fel, aminek eredményeképpen a szövet szálai megduzzadnak. A szárítógépből származó meleg levegőbefúvás  összehúzza a szövet rostjait, ami zsugorodást okoz. Ezzel egyidejűleg a ruhák folyamatos hánykolódása az anyag összeszűkülését és sérülését okozza. Ez további zsugorodáshoz vezet. Minden szövet hajlamos a zsugorodásra ilyen körülmények között, de a leginkább érzékenyek az olyan anyagok, mint a pamut és a gyapjú.

Szárítógép tönkreteszi a ruhákat

A szárító állandó használata szép lassan "elfogyasztja" a ruháidat. A szárítógépben található szösz bizonyítja ezt. Minden egyes alkalommal a szárítás mikroszkopikus károsodást okoz a szövetben. A  szövet szálaiban keletkező mikro-szakadások miatt szösz pedig keletkezik. Idővel ezek a szakadások a ruhát meggyengítik, és így hamarabb tönkre is mennek. Egy tanulmányban arról, hogy a szárítógépek miként hatnak ezekre a szakadásokra azt találták, hogy mindössze húsz mosási és szárítási ciklus után a szövet elveszítette szakítószilárdságának körülbelül 50% -át. Vagyis a ruha kétszer nagyobb valószínűséggel szakad el, mint új korában. A meleg levegő nélküli szárítás 24% -os szakítószilárdság veszteséget eredményez. Ez lényegében azt eredményezi, hogy a ruhák nagy átlagban kétszer tartósabbak, ha nem használsz szárítógépet. Ráadásul a szakítószilárdság romlása nem lineáris. Minden szárítóciklus egy kicsit jobban tönkreteszi ruháit, mint az előző.

Spórolj energiát

A legtöbb háztartásban a szárító az egyik legenergiaigényesebb készülék a hűtőszekrény és a mosógép után. A hűtőszekrények közül nem nehéz A vagy a fölötti energiabesorolású verziót találni. A szárítógépek még mindig jóval alacsonyabb besorolást kapnak: C besorolás alatt vagy alacsonyabb szinten.

Az Energy Saving Trust például csak három típusú szárítógépet ajánl. Ezek közül csak egy rendelkezik A energia besorolással. A másik kettő C besorolású, de azért ajánlott, mert rendelkezik egy automatikus érzékelővel, amely leállítja a programot, ha a ruhák elérik a megadott szárazsági szintet.

Egy tipikus 40 °C-os mosásnál az ökológiai lábnyom közel 75% -át a szárítás teszi ki, ha szárítógépet használsz. Minél több a felhasznált hő, annál több villamos energia szükséges az előállítására. Léteznek ugyan olyan gázszárítók, amelyek lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, de még nem terjedtek el széles körben. Ennek ellenére a földgáz egyben fosszilis tüzelőanyag is, amelyet fokozatosan le kell állítani.

Takaríts meg pénzt

Mivel a szárító használata energiaigényes, komoly hozzájárulást jelenthet az energiaszámládhoz is. Egy felmérés szerint, ha például az Egyesült Királyságban található háztartások nyáron a szárítógép használata helyett inkább kiteregetnének, akkor együttesen évi 180 millió fontot spórolnának meg.

Ruha teregetés

Összeszedtünk néhány kulcsfontosságú tippet a ruhák szárítása kapcsán. Ha mosógépet vásárolsz, nézd hasonlítsd össze a különböző gépek centrifugálási funkcióját. Egy erősebb centrifuga funkcióval több vizet távolíthatsz el a ruháidból, ami gyorsabb száradást is jelent.

Ha van rá lehetőséged, és olyan az időjárás, akkor a ruháidat a inkább a szabadban teregesd ki. A napfény ugyanis antibakteriális hatású. Az UV fény elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek túlélték a mosást, beleértve azokat is, amelyek a ruhák kellemetlen szagát okozhatják. Ráadásul a napfénynek van némi fehérítő hatása is. Nem is beszélve arról, hogy mennyire fantasztikus és egyedi a szabad levegőn szárított ruhák illata!

A legtöbb háztartásban viszont marad a beltéri ruhaszárító használata. Már nincs is nagyon olyan ruhaszárító, mely ne lenne összecsukható vagy könnyen tárolható. Amennyiben még erre sincs nagyon helyed, akkor marad a régi megoldás, amit mi a panelben alkalmaztunk. A kád felett volt a szárítónk, amit csigák segítségével le és fel lehetett mozgatni. Az ajtókat, korlátokat, zuhanysíneket és radiátorokat is használhatod szárítás céljából..

Ha mindenképpen szárítógépet szeretnél használni

Legyünk őszinték! Mindenkinek más igényei vannak, és a szárítógép létfontosságú lehet sok ember számára. Ebben az esetben a következőket teheted.

  1. Ellenőrizd a ruha címkéjét - Ez elengedhetetlen, mielőtt hozzákezdesz a mosáshoz, majd a szárításhoz. Egyes ruhadarabokat soha nem lehet a szárítógépben szárítani. Egyesek csak bizonyos hőmérsékleteken és beállításokon moshatóak. Annak ismerete, hogy mit ír a címke, nagyobb esélyt kínál arra, hogy a ruháid tartósak legyenek.
  2. Próbáld elkerülni a hosszabb szárítóciklusokat - A rövidebb ciklus kevesebb szárítási időt is jelent. Ergo hosszú távon tartósabb ruhákat is.
  3. Használj alacsony hőfokot - Minél nagyobb a hő, annál nagyobb az esély a zsugorodásra. Az alacsonyabb hőmérséklet csökkenti ezt a kockázatot, és növelik a ruháid tartósságát.
  4. A mosógépet és a szárítógépet csak teljes kapacitással érdemes használni - Vagyis ha teheted, akkor az előírásnak megfelelő mennyiségű ruhával pakold tele a gépeket! Így fajlagosan kevesebb energiát fogsz fogyasztani.
  5. A mosás befejeztével teljesen kapcsold ki a gépeket - Ezzel energiát és pénzt takaríthatsz meg.
  6. Azonnal ürítsd ki a szárítót - Ha hamarabb kiveszed a ruhákat a szárítóból, és a lehető leghamarabb kiteregeted, akkor az jobban megőrzi a formáját.
  7. Hasonló anyagösszetételű ruhákat együtt száríts - Így azonos sebességgel fognak száradni, és rövidebb program is elégséges lesz. Ne tegyél például vastag törölközőt pamut ruhákhoz.
  8. Ürítsd ki a szösztálcát a szárító használata előtt
  9. Ha valami foltos, először használj folteltávolító szappant - Nem kell feltételen minden azonnal kimosni. Áztatás és marhaepe szappan használata csodákat tesz.

És ami a legfontosabb! Különböző praktikák használatával próbáld ritkábban mosni a ruháidat. Nem kell automatikusan kimosni egy ruhadarabot egy használat után. Ha figyelsz arra, hogy a ruhatárad különböző darabjait rotálva hordjad, akkor kevesebbet kell majd mosnod, mint gondolnád. A ruhák tudatos forgatásával nem kell majd a kedvenc, és agyonhordott darabok miatt kisebb adag mosásokat indítani.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog