Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Termékek Menü

Mi is az az önkéntes egyszerűség?

Önkéntes egyszerűség
Nevezik minimalizmusnak is, angolul pedig még több kifejezés létezik rá. A vezérelv egyértelműen a felesleges fogyasztás kerülése. De miről szól ez a mindennapokban, és hogyan tudod átültetni a saját életedbe az önkéntes egyszerűség elvét? Erről szól legújabb blogbejegyzésünk.
 

Nevezik minimalizmusnak is, angolul pedig még több kifejezést találunk rá: minimalism, simple living, downshifting, voluntary simplicity. A vezérelv egyértelműen a felesleges fogyasztás kerülése, alapos átgondoltságot igényel a tekintetben, hogy mire is van igazán szükségünk. Természetesen ez egy széles skálán mozog, hiszen egyénenként óriási különbségeket mutathat, ki meddig hajlandó elmenni. Az élet minden területére kihat, legyen szó táplálkozásról, élményekről, gyereknevelésről vagy az otthonról, de ugyanígy vonatkozik a fókuszok átalakítására is. A pazarlást messziről kerülő, a fogyasztást minimalizáló életmód arról is szól, hogy gondos szűrés alá kerül, mivel érdemes igazán foglalkozni.

Hogy néz ki ez a hétköznapokban?

Azt leszögezhetjük, hogy nem megy egyik napról a másikra a változás. A folyamat eleje tényleg arról szól, hogy milyen mélységben szeretnénk átalakítani az életünket. Kezdhetjük azzal, hogy otthonunkat átvizsgálva megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, legyen az bútor vagy egy tizenkettedik pulcsi, ami mindig is a szekrény alján lapult. Ezeknek a felesleges tárgyaknak megtalálhatjuk a helyét, ma már számos csoport, szervezet áll rendelkezésre, ahol ezeknek új gazdát találhatunk. Vagy el is adhatod őket, hogy arra gyűjts egy kis pénzt, ami igazán fontos a számodra. A lényeg, hogy a még használható holmikat semmiképp ne dobjuk ki, hiszen az is egyfajta pazarlás, ha a még használható tárgyakat egyszerűen a kukába hajítjuk.

Önkéntes egyszerűség

Ha már otthonunkban elértük a megfelelő állapotot vagy akár ezzel párhuzamosan a táplálkozás átgondolása, aminek a vezérelve az, hogy ne zsigereljük ki a földet, védjük a környezet és bánjunk takarékosan az elérhető alapanyagokkal, energiákkal. Sokan áttérnek a vegetáriánus, vegán életmódra, a hétköznapi vegetáriánus/hétvégi húsevésre, ezzel csökkentve a környezeti terhelést.

Az önkéntes egyszerűség elvének része az is, hogy figyelmünket a megfelelő helyekre irányítsuk, és főleg eltereljük onnan, ami időrabló, felesleges és valójában nincs is rá szükségünk. Ez járhat a közösségi oldalak szűkebb időtartamú használatával, kevesebb kütyüzéssel, a háttértévézés megszüntetéssel. A kevesebb dolog birtoklása felszabadító erejű, a koncentrált energiát, a fennmaradó pénzt fordíthatjuk a kiválasztott, számunkra fontos dolgokra, így történhet meg a minőségi ugrás is egyben. Ugyanez vonatkozik az időnkre is, hiszen ha tudatosan kiszűrjük a számunkra időrabló foglalatosságokat, a megspórolt időt csupa olyasmire  fordíthatjuk, ami új szemléletünk alapján a listánkban maradt.

Önkéntes egyszerűség

Ha támogató csoportot kerestek, szívből ajánljuk a Minimalizmus - Önkéntes Egyszerűség nevű Facebook csoportot, ahol sok-sok anyagot, tippet, ötletet osztanak meg egymással a tagok. Egyedül sokszor nehezebb a relatív könnyű kezdetek után folytatni a szemléletformálást, ezért is hasznos lehet egy ilyen csoport tagjának lenni.

Ha könyveket keresel a témában, akkor érdemes az oldal alján található 2 könyvvel kezdeni (kapcsolódó termékek címsor alatt).

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus