Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz. Rendben
Termékek Menü
0
Kategóriák

Miért ne vegyél pálmaolajat tartalmazó termékeket

Pálmaolaj veszélyei
Ha gyakran böngészed az élelmiszerek címkéjét, amin az összetevők szerepelnek, valószínűleg észrevetted már, hogy igen gyakran szerepel köztük a pálmaolaj. Tudod-e, mi is az, miért tartalmazza ennyi termék, és mivel jár az ipari mennyiségű kitermelése? Posztunkból megtudhatod miért érdemes a pálmaolaj mentes termékeket választani.
 

A pálmaolaj egy növényi zsiradék, amit az olajpálma növény gyümölcshéjából sajtolnak. Mivel kifejezetten olcsó a kitermelése, számtalan élelmiszer előállításához használják. Érdemes figyelni a címkéket, mert egészen döbbenetes lesz az eredmény, amikor erre tudatosan elkezdünk odafigyelni. A kozmetikai iparban is előszeretettel használt alapanyag. Figyeld meg, a szappanoktól a tusfürdőkig, samponokig, sőt, a vegyipari termékekben számos termékében megtalálható. Innen már csak egy ugrás, hogy az üzemanyagokig jussunk: biodízel és kenőanyag is készül belőle.

Tehát az olcsósága miatt viszonylag széles spektrumot mutat azon termékek összessége, ahol felhasználható. De mi a gond vele? Az, hogy az ipari termeléshez termőföldekre is szükség van, és ahhoz, hogy minél több olajpálmát tudjanak ültetni, a világ azon részén, ahol jól fejlődik (ami az egyenlítő), sajnos esőerdőket irtanak. Az esőerdők irtása növények, állatok pusztulásához, sőt kipusztulásához vezethet. A legnagyobb veszélyben pedig Indonéziában élő orángutánok vannak, akik így elvesztik természetes lakóhelyüket. Az is rettenetes hozadéka a pálmaültetvényeknek, hogy ahová ezek a növények kerülnek, ott sokáig más növény nem lesz képes megélni az olapálma gyökeréből a földbe kerülő gátlóanyag hatására.

A kedvezőtlen hatásokra jó példa Földünk harmadik legnagyobb szigetén, Borneón végbement változás. 40 év alatt a sziget esőerdejének 1/3-a eltűnt!  Sok cikkben helytelenül kizárólag a pálmaolaj iránti kereslet növekedését teszik felelőssé ezért a jelenségért, de ez némileg ferdítés. A teljes igazság az, hogy lényegében 2 fő tényező felelős ezért: az illegális erdőirtás fafeldolgozás céljából és a pálmaolaj.

Borneo esőerdő írtás mértéke - pálmaolaj

Fontos tudni, hogy létezik etikus pálmaolaj is, érdemes megnézni a WWF néhány perces ismertetővideóját:

Fontos tehát a címkéket böngészni, ebben a cikkben szerepel egy részletes lista arról, mire figyeljünk, mert közvetlenül vagy közvetve pálmaolajból készül(het)nek ezek az összetevők.
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus