Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Miért ne vegyél pálmaolajat tartalmazó termékeket

Pálmaolaj veszélyei
Ha gyakran böngészed az élelmiszerek címkéjét, amin az összetevők szerepelnek, valószínűleg észrevetted már, hogy igen gyakran szerepel köztük a pálmaolaj. Tudod-e, mi is az, miért tartalmazza ennyi termék, és mivel jár az ipari mennyiségű kitermelése? Posztunkból megtudhatod miért érdemes a pálmaolaj mentes termékeket választani.
 

A pálmaolaj egy növényi zsiradék, amit az olajpálma növény gyümölcshéjából sajtolnak. Mivel kifejezetten olcsó a kitermelése, számtalan élelmiszer előállításához használják. Érdemes figyelni a címkéket, mert egészen döbbenetes lesz az eredmény, amikor erre tudatosan elkezdünk odafigyelni. A kozmetikai iparban is előszeretettel használt alapanyag. Figyeld meg, a szappanoktól a tusfürdőkig, samponokig, sőt, a vegyipari termékekben számos termékében megtalálható. Innen már csak egy ugrás, hogy az üzemanyagokig jussunk: biodízel és kenőanyag is készül belőle.

Tehát az olcsósága miatt viszonylag széles spektrumot mutat azon termékek összessége, ahol felhasználható. De mi a gond vele? Az, hogy az ipari termeléshez termőföldekre is szükség van, és ahhoz, hogy minél több olajpálmát tudjanak ültetni, a világ azon részén, ahol jól fejlődik (ami az egyenlítő), sajnos esőerdőket irtanak. Az esőerdők irtása növények, állatok pusztulásához, sőt kipusztulásához vezethet. A legnagyobb veszélyben pedig Indonéziában élő orángutánok vannak, akik így elvesztik természetes lakóhelyüket. Az is rettenetes hozadéka a pálmaültetvényeknek, hogy ahová ezek a növények kerülnek, ott sokáig más növény nem lesz képes megélni az olapálma gyökeréből a földbe kerülő gátlóanyag hatására.

A kedvezőtlen hatásokra jó példa Földünk harmadik legnagyobb szigetén, Borneón végbement változás. 40 év alatt a sziget esőerdejének 1/3-a eltűnt!  Sok cikkben helytelenül kizárólag a pálmaolaj iránti kereslet növekedését teszik felelőssé ezért a jelenségért, de ez némileg ferdítés. A teljes igazság az, hogy lényegében 2 fő tényező felelős ezért: az illegális erdőirtás fafeldolgozás céljából és a pálmaolaj.

Borneo esőerdő írtás mértéke - pálmaolaj

Fontos tudni, hogy létezik etikus pálmaolaj is, érdemes megnézni a WWF néhány perces ismertetővideóját:

Fontos tehát a címkéket böngészni, ebben a cikkben szerepel egy részletes lista arról, mire figyeljünk, mert közvetlenül vagy közvetve pálmaolajból készül(het)nek ezek az összetevők.
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog