Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Minden lakásra kötelező az energetikai tanusítvány

energetikai-tanusitas01.jpgTudta-e, hogy 2012. január 1. óta már nem csak az új ingatlanok esetében kötelező kiállítani az energetikai tanúsítványt? A Földhivatalhoz is be kell nyújtani, mert e nélkül nem történhet adás-vétel sem? Otthonunk energetikai tanúsítványa zöldkártya funkcionál, így akár az ingatlan árát jelentősen befolyásolja!


Lakásunk energetikai tanúsítványát nem csak akkor érdemes elkészítettni, amikor el akarjuk adni azt, bár milyenkor kötelező. A vizsgálat során szakemberek felmérik, hogy a lakás mennyi hőt pazarol el, továbbá a vizsgálat ára magában foglalja az adott ingatlanra megtervezett energiatakarékossági tanácsokat is.

Az energetikai tanúsítvány készítését hozzáértő, energetikai és mérnöki végzettséggel rendelkező szakember végezhet. A tanusítvány elkészítése előtt ellenőrzik az összes nyílászárót és csatlakozási éleket, a szigetelés és a kéményt is. A szakember megállapítja, hogy milyen állapotban van a fűtési rendszer, és felmérik annak főbb tulajdonságait. Továbbá a vizsgálat során fontos felmérni az ingatlan energia leadását, hûtési-, fûtési-, és melegvíz előállítási energiaigényét.

A szakértő a kapott adatok és eredmények összevetésével olyan tanúsítványt állít ki az ingatlanról, amely tartalmazza annak energiafogyasztását. Az energetikai tanúsítványban szereplő besorolás hasonlít a háztartási gépek energiatakarékossági besorolásához. Az adott ingatlant a 10 kategória egyikébe sorolják („A+” osztálytól egészen az „I”-ig). Az ideális az, ha az épület eléri a „C” kategóriát. Magyarországon azonban jellemző, hogy a lakások zöme akár 50-90%-kal több energiát használ el, mint amennyire valójában szüksége lenne.

Lakásunk zöldkártyája, az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes abban az esetben, ha azalatt nem történik olyan változás, amely jelentősen befolyásolná az ingatlan energiafogyasztását.

energiatanusitvany_skala.jpg

energetikai-tanusitas_minta.jpg

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek