Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Minimalista gardrób az ökotudatosság jegyében!

minimalista gardrób
A statisztikák szerint a ruháinknak mindössze 30 százalékát hordjuk rendszeresen. Nem szeretnél már felesleges darabokra költeni és inkább nem vásárolnál olyan ruhákat, amelyek beszerzését pár nap múlva meg is bánod? Most megmutatjuk, hogyan is alakíthatsz ki egy minimalista gardróbot  az ökotudatosság jegyében!
 

Kapszulagardrób: legyen 10 ruhából 48 különböző viseleted!

Teli a ruhásszekrény, mégis úgy érezzük, hogy nem tudjuk mit vegyünk fel. Ugye mindenkinek ismerős az érzés? A statisztikák szerint a ruháinknak mindössze 30 százalékát hordjuk rendszeresen. A maradék egyszer-kétszer viselt darab, vagy a boltban még olyan jónak tűnt, de soha nem hordott cucc.

A minimalizmus hívei vallják, ahogy a körülöttünk lévő tárgyakból, úgy a ruhákból sincs szükségünk sok darabra. A minimalista gardrób a kevesebb több elvén működik: kevés ruhából kreálni sokféle kombinációt. A jól megválasztott, egymáshoz színben és stílusban is passzoló, kiegészítőkkel feldobható darabokból rengeteg variációt össze tudunk állítani. Egy kapszula konkrét számú ruhadarabot tartalmaz (pl: 2 db kardigán, 2 db nadrág, 4 db top, 2 pár cipő stb.). Lehetnek külön kapszuláink egy-egy szezonra, utazáshoz, munkához, esti szórakozáshoz, a lényeg, hogy egységes szabályok mentén kell felépítenünk őket.

Miért jó a minimalista gardrób /kapszula gardrób?
Ha csak néhány ruhát kell megvásárolni, jobb minőségű darabokat is megengedhetünk magunknak, akár még egy-két biopamutból készült ruha is belefér, vagy egy hazai tervező egy-egy darabja. Vagyis sokkal környezetkímélőbb és méltányosabb ruhatárat is összehozhatunk, és ez valljuk be, jó érzés. Nem lesz tömve a szekrény, stresszmentesen és nagyobb élvezettel állíthatjuk össze az adott naphoz passzoló outfitet, mintha egy rogyásig tömött szekrényből összevissza stílusú és színvilágú ruhából kellene valami jót kreálni.

Első lépések a kapszulagardrób felé
A legelső lépés talán kicsit bonyolult és pénzbe is kerül, de szerintem nem kihagyható, kivéve, ha van egy stílustanácsadó barátnőnk. Tudnunk kell, hogy milyen színtípusba (tavasz, nyár, ősz tél és ezek variánsai) tartozunk, illetve milyen stílusú ruhák állnak jól, kényelmesek számunkra. Erre jó a stílustanácsadás. Ennek során megtanuljuk, hogy milyen színtípusba tartozunk, milyen stílusú ruhák emelik ki az erősségeinket, rejtik el a gyengeségeket. Ezután egyszerűbb lesz a vásárlás és meglesz a sikerélmény is, mert színben biztosan mindegyik ruha passzolni fog egymáshoz, és jól is fog állni.
A kapszulagardrób vázát az alapdarabok jelentik: például 4 nadrág/leggings, 4 alap felső, 2 kardigán, 2 cipő, amit aztán tovább bővíthetünk mondjuk 1 tavaszi kabáttal, 2 szoknyával, 1 tunikának is beillő ruhával. Ezzel a ruhamennyiséggel plusz néhány kiegészítővel (sál, öv, napszemüveg, nyaklánc) körülbelül ötven variációt alkothatunk. Minél kevesebb a minta, annál jobban variálhatók a darabok. Ragaszkodunk a mintákhoz? Nem gond, de színben passzoljon a többi darabhoz. (Ha a színtípusunknak megfelelően választjuk a színeket, akkor biztosan passzolni is fog.)

minimalista gardrób

A gardrób méregtelenítése
Eldöntöttük, hogy minimalizáljuk és kapszulásítjuk a ruhatárunkat? Akkor neki is állhatunk a szelektálásnak. Ha mondjuk élénk tavasz színtípusba tartozunk, akkor a fekete felsőktől már meg is szabadulhatunk, vagyis első lépésben szelektáljunk színek szerint. Ezután jöhetnek a további kényes kérdések:
•    Viseltem ezt a ruhát/cipőt az elmúlt 1 évben?
•    Illik a mostani stílusomhoz?
•    Passzol a többi ruhámhoz?
•    Jó még rám?
•    Szeretem hordani?

Szelektálás után a megmaradt ruhákat bedobhatjuk egy barátnős ruhacserébe, csatlakozhatunk egy garázsvásárhoz, elvihetjük őket közösségi ruhavásárra is, és jótékony célra is felajánlhatjuk. Szinte már minden városban van ruhagyűjtő konténer, ahonnan rászorulókhoz kerülnek a ruhák, de mi magunk is elvihetjük őket konkrét helyekre. Csak néhány példa:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog