Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Mosási jelek kisokos

Mosási KRESZ
Megtanulni jól mosni nem nehéz, de biztos, hogy időt kell rá szánni. Szerencsére a mai szövetek, mosószerek és gépek már jelentősen leegyszerűsítik a mosás folyamatát és rengeteg buktató vagy hiba elkerülését is segítik. Sok kellemetlen pillanattól és használhatatlanná váló ruhadarabtól megkímélhetjük magunkat, ha vetünk egy pillantást a ruháink belsejében lévő mosási jelekre. A textiliparban KRESZ címkének hívják ezeket a bevarrt kis útmutatókat, amelyek előírják, hogyan kell az adott ruhadarabot kezelni. Igen ám, de mit jelent az a sok kis szimbólum? Érdemes tovább olvasni és le is tölteni a mosási útmutatónkat!
 

Mint ahogyan az élet, a mosás sem mindig egyszerű. A mosás megtanulása nem nehéz, de biztos, hogy időt kell erre is szánni. Szerencsére a mai szövetek, mosószerek és gépek már jelentősen leegyszerűsítik a mosás folyamatát és rengeteg buktató vagy hiba elkerülését is segítik. Biztosan mindenki járt már sajnos úgy, hogy a kedvenc pulóvere összement a mosásban, esetleg durva tapintásúvá, érdessé vált. Sajnos az ilyen típusú kellemetlenségek mögött a helytelen tisztítás áll. Ami elkerülhető, ha vetünk egy pillantást a mosási jelekre, ami a ruhák belső részén, általában a bal oldali varrásnál található. A textiliparban KRESZ címkének hívják ezeket a bevarrt kis útmutatókat, amelyek előírják, hogyan kell az adott ruhadarabot kezelni.

cimke_textil_KRESZ

Mosási jelek vagy textil KRESZ

A ruhákban található mosási címkéje ötféle jelet tartalmazhat. A jelek megadják a mosás lehetséges módját, vagyis, hogy lehet-e géppel mosni egy ruhát vagy sem, és ha igen, hány fokon. Tartalmaz arra vonatkozóan is adatot, hogy megengedett-e fehérítőt használni a ruhánál. Meghatározza a vasalás módját, és a szárításra vonatkozóan is ad utasításokat. Sőt még a vegytisztítással/száraz tisztítással kapcsolatban is közöl információkat. A ruhák mindennapos tisztításánál ebből az öt jeltípusból három fontos igazán - a mosási, szárítási és a vasalási utasítás. A fehérítővel kapcsolatos ajánlás is jól jöhet persze, azonban a vegytisztítást általában mosodák végzik, így ezek a jelek az ottani szakembereknek különösen fontosak.

(Letöltéshez kattints a képre!)

Mosási jelek

A mosási jel talán a legfontosabb a ruháiddal kapcsolatban - ezt egy vízzel teli dézsa szimbolizálja, amelyen számmal szerepel, milyen hőmérsékleten szabad mosni a ruhát, a dézsa alatti vonalak pedig arra utalnak, mennyire kell kímélő programot választanod. Két csík a finom mosás, egy a vasalást könnyítő program. Különösen érdemes odafigyelni, ha a dézsa fölött egy kezet látsz, ez ugyanis azt jelenti, hogy a ruhát nem szabad gépben mosni, csakis kézzel. Gyakran találkozni ilyen utasítással például a gyapjúpulóvereknél, és fontos különösen odafigyelni rá, mert a gépi mosás akár tönkre is teheti a ruhát. Van még egy érdekes és fontosabb szimbólum, az áthúzott szaloncukorra emlékeztető embléma. Ez azt jelenti, hogy nem szabad a ruhát kicsavarni, mert az torzíthatja a formáját.

Szárítási jelek

A durva hatásokra érzékeny anyagok szárítása különösen fontos, akadnak olyan kötött ruhák, amelyeket nem szabad felakasztva szárítani, csak fektetve, mert a gravitáció megnyújtja őket. Az erre vonatkozó utasítást egy négyzetben található vízszintes vonal jelképezi. 

Vasalási jelek

Finom anyagok, mint például a selyem vagy a szatén esetében ugyancsak fontos lehet a vasalási módszer. A vasalási információt egy jól felismerhető vasalóábra mutatja, melyben számmal vagy pontokkal jelölik a vasalás hőfokát (az egy pont 110, a két pont 150, a három pont 200 fokot jelöl). Érdekes lehet a vasalási utasítások közül az az ikon, amelyen a vasaló aljából sugár tör ki, és az egész át van húzva a tiltás megjelentésére. Ez a jel azt jelenti, hogy a ruha nem gőzölhető - ez különösen jellemző például hasított bőrnél vagy műanyagtartalmú textileknél, amelyek könnyen tönkre mennek a forró párában. 

Ezt a három szimbólum csoportot érdemes lehet mindenképpen érdemes fejben tartani, mert időt és pénzt takaríthatsz meg. Ha hordás közben nem zavar, akkor a legegyszerűbb, ha simán benne hagyod a ruhádban ezt a kis címkét, így bármikor, ha elbizonytalanodnál, gond nélkül ellenőrizheted a tudnivalókat. 

Ha sokáig szeretnéd hordani a ruháidat és hosszan szeretnéd megőrizni őket jó állapotban, akkor az alábbi lépések szerint végezd a mosási folyamatot:

  1. Nyomtasd ki a mosási útmutatónkat és helyezd el a mosógéped közelében
  2. Olvasd el a címkéket
  3. Válogasd szét a szennyest
  4. Válassz megfelelő mosószert
  5. Válassz megfelelő hőfokot és programot
  6. Ellenőrizd még egyszer a zsebeket
  7. Pakolj be a gépbe
  8. Ha kész a mosás, pakolj ki a gépből mihamarabb
  9. Jöhet a teregetés vagy szárítógép
  10. Tedd vállfára, hajtogasd össze és tárold őket megfelelően
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog