Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Mosógolyó vs hagyományos mosószer

mosolabda_mosogolyo_szett.jpgKíváncsiak voltunk hogyan teljesít a mosógolyó egy hagyományos mosószerrel szemben. Gyorsan neki is fogtunk a tesztelésnek. A teszt fókusza a kosz- és folteltávolítási hatékonyság volt, de további szempontok (ár, illat, puhaság) alapján is vizsgálódtunk. Kattintson a tovább gombra, és tekintse meg képekkel illusztrált mosógolyó öko termék tesztünket!Öko teszt Zöldpolc logó

Bevezetés


Őszintén szólva a mosógolyóval kapcsolatban voltunk leginkább szkeptikusak, mivel kicsit szemfényvesztésnek tűnt az ionizálás, nanotechnológia szöveg. Addig nem is kezdtük árulni a terméket, míg át nem ment a termék tesztünkön. Az eredményt látva mi is a termék pártolói lettünk, és bátran ajánljuk.


Hagyományos termékként Magyarország egyik legnépszerűbb, ötbetűs folyékony mosószerét választottuk. Ezzel hasonlítottuk össze a mosógolyó kosz- és folteltávolító hatását.


1) Koszeltávolítás teszt


3 pár enyhén, közepesen és erősen szennyezett zokni egyik felét a hagyományos mosószerrel, a másikat pedig a mosógolyó szettel mostuk ki. A zoknikat mosás előtt belülről megjelöltük, hogy a mosás után is azonosíthatóak legyenek.

 

Koszeltávolítás - koszos zoknik

Koszeltávolítás - enyhén koszos zokniKoszeltávolítás - közepesen koszos zokniKoszeltávolítás - erősen koszos zokni

 

Mindenegyik tesztnél a bepiszkolt ruhadarabot nem külön, hanem egy adag (4-5 kg) normál ruhával mostuk ki. A mosáskor használt program is azonos volt. 60 fokos, előáztatós programot választottunk, melynek teljes időtartama körülbelül 2 órát tett ki.


A hagyományos mosószer esetén az előírt 50ml-es mennyiséget használtuk. A mosólabdás mosásnál pedig a mosógolyó szett mindkét labdáját használtuk a ruhák erős szennyeződése miatt. Folteltávolítót vagy egyéb szert nem adagoltunk a ruhákhoz.


Eredmény képekben


Mosószeres mosás


Koszeltávolítás - mosás mosószerrelKoszeltávolítás - mosás mosószerrel, zoknik

 

Koszeltávolítás - mosószer mosás, enyhén koszos zokniKoszeltávolítás - mosószer mosás, közepesen koszos zokniKoszeltávolítás - mosószer mosás, erősen koszos zokni


Mosógolyós mosás


Koszeltávolítás - mosás mosógolyóvalKoszeltávolítás - mosás mosógolyóval, zoknik

 

Koszeltávolítás - mosógolyó mosás, enyhén koszos zokniKoszeltávolítás - mosógolyó mosás, közepesen koszos zokniKoszeltávolítás - mosógolyó mosás, erősen koszos zokni

 

 

Konzlúzió


A koszeltávolítás tekintetében közel azonos eredményt kaptunk. Az enyhén piszkos zoknik tiszták és koszmentesek lettek mindkét esetben. A közepesen szennyezett zokni esetén a mosógolyónál azért maradt folt, mert nem sikerült teljesen azonos koszosságú zoknit produkálnunk. A mosógolyóra jutó zoknin volt egy erős folt, a hagyományos mosószer esetében nem volt ilyen. Hiába a babák az egyik lábukat többet használják! :)

Az erősen piszkos zoknival sem a hagyományos mosószer, sem a mosólabda szett nem volt eredményes. A szennyeződés halványodott, de benne maradt mindkét zokniban.

A naponta cserélt (gyengén szennyezett) ruhaneműknél tehát a mosógolyó önmagában is kiválóan használható. Ugyanolyan tisztára mos, mint a mosószer, de annál gazdaságosabb, olcsóbb (ld. összefoglaló táblázat) .


2) Folteltávolítás

 

A tesztet két textilpelenkával végeztük. Mindkét pelenkára 6 azonos foltot vittünk fel:

  • Ketchup
  • Ribizli
  • Őszibarack
  • Sár
  • Bébiétel
  • Vízfesték

 

A foltok mellé alkoholos filccel felírtuk a folt típusát. Talán ezek a foltok leginkább az anyukák körében ismerősek! A pelenkákat frissen, azaz a foltok beszáradása nélkül mostuk ki, 4 kg szennyessel együtt. A mosáskor használt program mindkét esetben azonos volt (40 fok, előáztató program). A mosás teljes időtartama körülbelül 2 óra volt. 

 

Folteltávolítás - folt típusok

 

Eredmény képekben

Mosószeres mosásFolteltávolítás - hagyományos mosószer mosásFolteltávolítás - folt 1Folteltávolítás - folt 2


Mosógolyós mosás


Folteltávolítás - mosógolyó mosásFolteltávolítás - folt 1Folteltávolítás - folt 2

Konklúzió

Mosógolyó: Habár a foltokat nem hagytuk beszáradni, itt kicsit rosszabbul teljesített a mosólabda, mint a koszeltávolítás esetén. Bár sokat halványodtak, 5 foltot (ketchup, fű, őszibarack, bébiétel, vízfesték) nem mosott ki. Teljesen eltűnt viszont a ribizli és a sár folt. Önmagában a mosógolyó tehát kevés folt eltávolítására képes. 


Hagyományos mosószer: Az enzimek azért megtették a hatásukat. A 7 folttípusból csak a fűvel nem tudott megbirkózni.


3) Összesítés

Értékelés 1-től 5-ig, ahol az 1 a legrosszabb.

Mosószer típusa Koszeltávolítás Folteltávolítás Puhaság Illat Ár
Hagyományos mosószer 4 pont 4,5 pont 4 pont 4,5 pont 3,5 pont
Mosógolyó 4 pont 2 pont 4 pont 4 pont 4,5 pont

 

Megpróbáltuk a körülményekhez mérten összehasonlíthatóvá tenni a hagyományos mosószert és a mosógolyót. A teszt ott torzít, hogy a mosószerben olyan hatóanyagok, enzimek találhatóak, melyek oldják a zsírt és egyéb szennyeződéseket. A mosógolyó esetén pedig leginkább csak a feltúrbózott víz dolgozik. Szándékosan nem használtunk folteltávolítót a mosógolyó esetén, hogy magának a mosógömbnek a hatékonyságát tudjuk lemérni.


Az jól látható a tesztből, hogy koszeltávolítás tekintetében nincs igazi különbség a két termék között. Ilyen esetben tökéletesen helyettesítik egymást. A különböző foltok eltávolításakor a mosólabdához környezetbarát folteltávolító termékek alkalmazása javasolt. 


Ha félretesszük a környezetre gyakorolt hatás vizsgálatát - hiszen ott nem is kérdés melyik termék a nyerő - akkor a mosógolyó legnagyobb előnye az ár. Ha például jellemzően csak izzadt ruhákat mosunk, akkor testhosszal vezet a mosógolyó, hiszen a sárga mosólabda 1000 mosást bír ki. Amennyiben mérsékelten vagy erősen szennyezett ruhát mosunk, akkor picit árnyaltabb a kép, mivel a kék mosógolyó 100 mosásra elegendő, és folteltávolítót is be kell vetnünk, de így is jelentős összeget spórolhatunk.

 

Olvassa el a folyékony mosódióról készült öko tesztünket is!


Próbálja ki Ön is a mosógolyó szettet!


Mosógolyó szett


Tartalomhoz tartozó címkék: Terméktesztek