Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Műanyagevő hernyó ment meg minket?

Műanyagevő hernyók
Jelen pillanatban nem kis kérdést jelent a környezetvédők körében, hogy vajon mit lehet tenni a napról napról növekvő mennyiségű műanyag hulladékkal. Egy véletlennek köszönhetően igen érdekes felfedezés látott napvilágot, miszerint egy bizonyos hernyó képes az egyik műanyag biológiai lebontására.
 

A spanyol Institute of Biomedicine and Biotechnology of Cantabria kutatói fedezték fel, hogy a viaszmoly lárvái egy óra alatt egészen hatalmas lyukakat rágtak a műanyag zacskóba, amiben éppen voltak. Rámutattak arra, hogy nemcsak elfogyasztják a az egyébként igen gyakran használt polietilént, hanem egész konkrétan lebontja a szervezetük és és egészen elképesztő, hogy szerves vegyületté, etilén-glikollá alakítják. Ez a rendkívül különleges alkalmazkodási képesség onnan eredhet, hogy ezek a lárvák méhkaptárokban, gyakorlatilag méhviaszban kelnek ki és nőnek fel, a méhviasz is egyfajta polimer, "természetes műanyag", a kémiai szerkezetük között található hasonlóság lehet ennek az elsőre furcsának látszó folyamatnak az oka, mondja Dr. Bertocchini. Ha sikerül a részleteket molekuláris szinten is megfejteniük, akkor remélhetőleg lehetőség nyílik a polietilén új típus feldolgozásának módjára is. Ilyenformán pedig tényleg lehetséges, hogy a viaszmoly lárváinak köszönhetően nem kis lépést tehetünk előre a műanyaghulladék kezelésében, újfajta módon történő feldolgozásában

 

Forrás: Daily Mail

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog