Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Neem olaj permetezésre

2022. 03. 29. 22:16:00

Ha a permetezés szót halljuk, mindannyiunknak a régi idők ugranak be: tetőtől talpig beöltözött gazdák gázmaszkban, permetgéppel a hátukon, és az intelem: most aztán egy hétig a kertbe sem lehet kimenni, annyi a vegyszer odakint!

Ha a permetezés szót halljuk, mindannyiunknak a régi idők ugranak be: tetőtől talpig beöltözött gazdák gázmaszkban, permetgéppel a hátukon, és az intelem: most aztán egy hétig a kertbe sem lehet kimenni, annyi a vegyszer odakint!

Lehet azonban a növényvédelmet másképp is értelmezni, ezt bizonyítják a hosszú évek óta eredményesen működő biogazdálkodások, háztáji veteményesek, ahol nem használnak vegyszereket a védekezéshez.

Léteznek különféle praktikák a kártevők ellen, amelyek természetesen tartják távol a nem kívánatos állatkákat haszonnövényeinktől:

 • körömvirág: a paradicsompalánták közé ültetve erős illata távol tartja a levéltetveket;
 • zsálya: a sárgarépától és a különböző káposztaféléktől elűzi a kártevőket;
 • sarkantyúka: magához vonzza a káposztalevélen falatozó hernyókat;
 • ha a sárgarépát és a póréhagymát (vagy bármelyik hagymafélét) a veteményesben egymás mellé ültetjük, akkor a póréhagyma űzi a répát károsító legyeket, míg a répa a hagymalegyet és molyokat riasztja el.

Ugyanilyen természetes rovarölő szer a neem olaj, amely számos problémát orvosolhat a kertünkben, ráadásul nagy előnye, hogy nem marad utána a környezetre veszélyes anyagmaradvány a talajban, hatékonyan csökkenti a kártevők számát, továbbá segít megakadályozni a lisztharmat elterjedését is.

A neem olajat eddig jellemzően kozmetikumok alapanyagaként alkalmaztuk, de az utóbbi években egyre több kertész vásárlónk lett, ami felhívta a figyelmünket a neem olaj sokoldalúságára.

A neem olaj hatóanyaga az azadirachin, amelynek gomba- és rovarölő hatása hasznos társunkká teszi a kertben.

Rendkívül környezetbarát megoldás van a kezünkben: az olaj lebomlási ideje 3-22 nap a talajban, és 45 perc - 4 nap vízben. Gyakorlatilag nem mérgező a madarakra, a halakra, a méhekre és a vadon élő állatokra nézve; és a különböző vizsgálatok kimutatták, hogy a használatával nem hozhatók összefüggésbe sem rákos, sem egyéb megbetegedések.

Különböző károkozók és betegségek ellen hatásos:

 • levéltetvek
 • liszteskék vagy molytetvek
 • pajzstetvek
 • viaszos pajzstetvek
 • feketefoltosság
 • gyökérrothadás
 • korompenész

A neem olajjal való permetezéskor ugyanolyan körültekintőnek kell lennünk a növényeinkkel szemben, mint a bőrünkkel: legyünk óvatosak és nagy dózisban ne terheljük a növényt vele.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog