Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Nulla hulladék - az első lépések

nulla hulladék
Valóban lehetséges volna szemét nélkül működtetni a háztartást?  A válasz határozottan igen! A legnagyobb bizonyíték, hogy van több zero waste-guru is, akiknek az éves szemétmennyisége elfér egyetlen befőttesüvegben. A nulla hulladék nem csupán szemlélet, hanem életmód is egyben. Ismerkedj meg  Bea Johnsonnal, a hulladékmentes életmód koronázatlan királynőjével és választ kaphatsz arra is, hogyan lehet a te háztartásodban is hulladékmentes!

Bea Johnson 2008 óta él „nulla hulladék” életmódot családjával az USA-ban. A francia születésű életmódszakértő könyvében, blogján és előadásaiban osztja meg életstílusának praktikáit, melyekkel segítséget nyújt és tippeket ad a tudatosabb életvitelhez.

2011-ben Bea elnyerte a The Green Awards nagydíját, és az Egyesült Államokban, valamint nemzetközi színtéren is – ő lett a „nulla hulladék” életmód nagykövete. Bea a közismert Reduce, Reuse, Recycle hármas jelszót (Csökkentsd, Használd újra, Hasznosítsd újra) két másik szóval egészítette ki. Így lett a Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot (Utasítsd vissza, Csökkentsd, Használd újra, Hasznosítsd újra, Komposztáld) ötösfogat a nulla hulladék felé vezető út vonalvezetője. A hazai nulla hulladék mozgalom legismertebb képviselője, Kump Edina plusz egy szóval egészítette ki: repair, vagy javíttasd meg!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Mondj nemet a mütyürökre, apró ajándékokra!
Kulcstartó, toll, műanyag ajándék a gyereknek a szupermarketben, apró semmire se való csetreszek a lakásban. Nincs szükségünk ezekre. Ha elfogadjuk, azt mondjuk vele, gyárts még többet! Valahányszor elfogadunk egy ajándék műanyag tollat, gyakorlatilag ezt mondjuk vele: A 'refuse' elvéhez tartoznak az egyszer használatos eldobható palackok, papírpoharak, és a szórólapok elutasítása is.

Csökkentsd az otthonodban található tárgyak mennyiségét
Bea Johnson hulladékmentes otthona egyben minimalista is. Csak olyan tárgyai vannak, amikre valóban szüksége van, és a ruhák számát is minimalizálta. Csak 15 ruhadarabja van (a fehérneműket, kabátot, cipőt leszámítva). Mégsem igaz, hogy nem lenne képes elég sokféleképpen öltözni, mert a 15 ruhadarabot összesen 50 féleképpen tudja variálni. Soha nem kell hosszasan turkálnia a szekrényben és mindig jól néz ki!

Ecet, szódabikarbóna és társaik
Bea Johnson például ecettel és mosószódával tartja tisztán az egész házát, a fogát pedig kizárólag szódabikarbónával mossa.

Ruhák, tárgyak másodkézből
A second hand vásárlás a nulla hulladék mozgalom és a 'reuse' elv egyik kulcseleme. Az ebay-en, a Vaterán és a bolhapiacon minden holmit megtalálhatunk, amire szükségünk van.

Száműzzük a műanyagot a lakásból!
Az üveg, a fém, a textil, a fa és a papír jobb választás. Tároljuk csatos üvegben az ételeket a hűtőben és soha ne felejtsük otthon textilszatyrot és a textilzsákocskákat.

Nulla hulladék - az első lépések Nulla hulladék Nulla hulladék - az első lépések

Komposztálj!
A kertes házban lakók könnyebb helyzetben vannak, de állítólag a lakásban használható gilisztakomposztáló is nagyon jól működik. A hulladékunk negyed komposztálható! Hajrá!

Javítsd meg!
Ami elromlott, annak nem biztos, hogy a kukában kell landolnia. A nadrágot meg lehet stoppolni, a porszívót meg lehet javíttatni.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog