Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Palackvár építési rekordkísérlet

pet_palack_var.jpg10 ezer darab lebomló PLA kanyarpalackból épül palackvár a Népligetben szeptember 3-án, a Szeptemberfeszt című rendezvényen. A legnagyobb, gyorsan bomló palackokból épülő vár megalkotásával egyetemista aktivisták hívják fel a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra és a környezetbarát csomagolóanyagok használatára.


Ideje lebomló anyagokba csomagolni a XXI. század termékeit! - ez az üzenete annak a rendhagyó környezetvédelmi rekordkísérletnek, amely szeptember 3-án, a Népligetben kerül megrendezésre. A rekordkísérlet keretében környezetkímélő PLA palackokból és 3000 apró, kötőelemként szolgáló fadugóból épül Kanyarpalack-vár. Az épület várhatóan 12 méter átmérőjű és legfeljebb 3-4 méter magas lesz, továbbá építése során az összeillesztéshez is kizárólag lebomló, természetes alapanyagokat (madzagot, fadugót, köteleket) használnak az építők.

PLA kanyarpalackTöbb száz év, mire a Föld képes 1-1 hagyományos műanyagpalackot feldogozni, ennek ellenére a modernkori ember mindennapi élete során tömegesen termeli a műanyag hulladékot. A csomagolóanyagok tudatos használatával és az alapanyagok környezettudatos megválasztásával azonban megkönnyíthető a lebomlás folyamata - ez a gondolat az, melynek nyomán Novák Péter is a rekordkísérlet mellé állt. A környezetvédelem és a fenntarthatóság „nagykövete" üdvözli a PLA palackok bevezetésének gondolatát a hagyományos PET palackok használata helyett.

„Az vagy, amit megeszel - mondja a Tao. Az vagy, amit kidobsz - fűzi hozzá az elmúlt, közel száz esztendő... A fogyasztói társadalom anomáliái, hamis értékrendje nem csak idegrendszerünket, de közvetlen környezetünket is korrodálja. Gyakorlatilag az egyetlen faj vagyunk a planétán, hol az egyedek, populációk saját életterüket önszántukból - közép, és hosszú távú tervek hiányában - percről percre szűkítik. Nincsenek illúzióim a jelen tekintetében, de éppen ezért tartom fontosnak, hogy civilként minden olyan kezdeményezés mellé álljak, amely az eljövendő pozitív forgatókönyvét preferálja"- vallja Péter.

A speciális, színes palackok alapanyaga a kukoricából, búzából vagy cukorcirokból készülő, természetes PLA biopolimer, bioötvözet, ami teljes mértékben környezetkímélő, és a komposztálás során pár héten belül lebomlik. A vár építői és tervezői egyetemista önkéntesek, akik azt remélik, sokan csatlakoznak az eseményen hozzájuk. A PLA vár építőelemeinek, a palackoknak a sajátossága, hogy redőzött nyakuknak köszönhetően nyújthatók, vagy zsugoríthatók, továbbá kiválóan kanyarodnak. Ezt a tulajdonságot kihasználva oktatói segítséggel a diákok gömbölyűre, kissé jurta alakúra tervezték az építményt.

További információk: http://www.szeptemberfeszt.hu/
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek