Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz. Rendben
Termékek Menü
0
Kategóriák

Pelenkák lebontása ehető gombákkal

laskagombaAz eldobható pelenkák annyira stabil anyagokból készülnek, hogy hagyományos módon akár évszázadokig is tarthat a lebomlásuk. Alethia Vázquez-Morillas, a mexikói Autonomous Metropolitan Egyetem kutatója úgy gondolja, a folyamat felgyorsítható a laskagomba segítségével - számolt be a Gombafórum a Waste Management tudományos folyóiratban megjelent tanulmány és a The Economist hírmagazin alapján.


A mexikói kutatók azt állítják: két hónap alatt a megfelelő gombafajjal a használt pelenkák anyagának 90%-át képesek lebontani, négy hónap alatt pedig teljes az újrahasznosítás.

A bizarr alapanyag ellenére az így letermett laskagomba alkalmas az emberi fogyasztásra - sőt, éppen az étkezési felhasználás volt az oka annak, hogy a kísérletek alapjául ezt a gombafajt választották, hiszen Nyugat-Európában és az USA-ban nagy mennyiségben fogyasztják. A laskagombát már széles körben használják mikoremedációra, különböző hulladékok lebontására szerte a világon - például búza, árpaszalma, kávézacc vagy a tequilagyártás hulladékának lebontására.

Tény viszont, hogy a kutatásban felhasznált pelenkák csak vizelettel voltak szennyezettek. Dr. Vázquez-Morillas elmondása szerint az emberi vizelet steril, ennek ellenére a becsírázás előtt a biztonság kedvéért gőzzel hőkezelték a pelenkákat. Ezt a sterilizálást a széklettel szennyezett pelenkák esetében is hatékonyan lehet alkalmazni a fertőtlenítésre.

Az eldobható pelenkát nem a szennyezés miatt nehéz lebontani: fő alkotóeleme, a cellulóz roppant tartós, viszont az elpusztult fákon élősködő laskagomba enzimei tökéletesen lebontják. Mivel csak Mexikóban ötmilliárdpelenkát dobnak a szemétbe évente, bőven van alapanyag a gomba micéliumának. Magyarországon a pelenkák miatt 100 ezer tonna hulladék keletkezik évente. Egyénenként tekintve a pelenkás korszak végéig kb. 4-6 ezer darabot használhatunk el, ez a mennyiség egy gyerek pelenkázási időszaka alatt (2,5 év) körülbelül 1,8-2 tonnára rúg.

Az eldobható pelenkák újrahasznosítása talán nem tűnik olyan fontosnak, mint egyéb közismerten veszélyes hulladékok megfelelő kezelése, de érdemes tudni, hogy:
- Legalább 4,5 fa kivágása szükséges csak egy újszülött pelenkamennyiségének előállításához.
- Az eldobható pelenkák lebomlása akár 500 évig is eltarthat.
- Az eldobható pelenka felhasználása az elmúlt 20 évben fokozatosan nőtt a jóléti társadalmakban.
- Egyetlen kisbaba felhasznált pelenkamennyisége akár 40 szemeteszsákot megtölthet egy év leforgása alatt.
- Minden tonna újrahasznosított hulladék pelenkával 3,5 fát óvhatunk meg a kivágástól, továbbá 145 köbméter földgázt és 8.000 liter vizet spórolhatunk meg.

Forrás: 365.postr.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek