Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Termékek Menü

Rendrakás művészete - 5 tipp a kacatmentes, zöldebb otthonhoz

rendrakás művészete
Az újévre megfogadtad, hogy az otthonodat is rendbe szeded?  Idén szeretnéd ha az otthonod lom- és kacatmentes, élhetőbb ugyanakkor egyszerűbb de nagyszerűbb is lenne egyben! Ne add fel, mi most segítünk! Bemutatjuk a rendrakás művészetét és legtutibb tippjeinket, hogy megvalósíthasd a lomtalanítós fogadalmadat!
 

A rendrakás művészete sokkal többet jelent, mint az otthonunk kitakarítása és lomtalanítása. Hiszen a rendrakás nagyon is művészet, főleg ha nem akarjuk álladóan újrakezdeni, hanem egyszer szeretnénk az otthonunkat és az egész életünket végigvezetni egy átfogó rendrakáson, úgy hogy az eredmény hosszútávon egyszerűen fenntartható legyen.

rendrakás művészete

A hideg, szürke időben sokunknak jobban esik otthon maradni, kuckózni, tenni-venni, épp emiatt ez egy különösen ideális időszak arra, hogy egy belevágjunk egy lomtalanítás-jellegű projektbe.

rendrakás művészete

Igen ám, de mi a helyzet, ha alkatilag inkább a mindenféle csodákat halmozók közé tartozunk? Vagy egész egyszerűen nincs szívünk kidobni dolgokat, hiszen jó lesz az még valamire? És mi a helyzet, ha esetleg meg is szabadulnánk olyan dolgoktól, amikre nincs szükségünk, de egyébként hibátlanok, működnek, használhatóak? És persze szimplán a motiváció hiánya is bőven elég lehet, pedig lenne mit rámolni, eltüntetni. Az efféle kérdésekre kerestünk válaszokat.

1. Együtt könnyebb
Aranyszabály: ha valaki hajlandó segíteni, fogadd el! Biztos lesznek kérdéses dolgok, amiben egy másik szemszög új megvilágításba helyezi a dolgokat - igen, néha muszáj megszabadulni a kedvenc, kinyúlt, sok csodás emléket hordozó bolyhos, meleg pulcsitól. Vagy a 18. kistáskától, amibe valójában semmi nem fér bele és már évek óta elő sem került. Arról már is beszélve, hogy ha alábbhagy a lendület és már nem is értjük, miért kellett belevágni az egészbe, mert az egész lakás egy merő káosz lett, akkor jól jön a segítség.

2. A rendszer megtart
Persze van, akinek megy, hogy csak úgy belevág, majd egyszer csak úgy érzi, kész is van, mindentől megszabadult, amire nem volt szüksége. Valamivel gyakoribb, hogy már az elején azon gondolkodunk, hogy ok, ok, legyen, de mégis, hogy kezdjek bele? Vagy hogyan fogok végezni? Szóval nem árt egy jó módszer, ami alapján szépen végig tudunk menni a akár a lakás helyiségei, akár a tárgyak típusai alapján haladva. Lehet célunk egyszerűen a mennyiség csökkentése, lehet egy életmódváltás kezdete - lényeg, hogy gondoljuk át, mit várunk, mit szeretnénk elérni. Letisztult stílusú helyiség? Átgondolt ruhatár? Kevesebb játék a gyerekszobában?

rendrakás művészete

3. Találd meg a rendszered!
Lehet, hogy neked a KonMari  lesz a befutó: persze lehetetlen egy mondatban összefoglalni a rendrakás koronázatlan királynőjének módszereit, de valami olyasmit javasol ő, hogy tárgytípusonként szedd össze a dolgokat, dobáld a földre és egyesével nézd át, melyik okoz örömöt. Aztán ami megmarad, ahhoz is remek tanácsokat kínál, hogyan tárold, rendszerzd. Igen, benne az is csodálatos, hogy nem csak a rendrakásra, hanem a rend tartására is gondol, ami lássuk be, néha nehezebb, mint egy egyszeri pakolás. Az is lehet, hogy a minimalista életmódot választanád, ebben a csoportban sokféle segítséget lelsz hozzá! Az is nagyon izgalmas kihívás, amikor 30 napon át napról napra növeled a tárgyak számát, amiktől megszabadulsz. Gondolnád, hogy így összesen 465 db dologgal lesz kevesebb?

rendrakás művészete

4. Ha még jó, ne dobd ki!
Hanem add tovább barátnak, ismerősnek, akár idegeneknek, rengeteg csoport működik már a Facebookon is, ahol cserélnek, ajándékoznak az emberek. Jót teszel, ha charity shopba viszed a holmikat, íme egy friss lista az adományboltokról. Ha szeretnéd inkább eladni a holmikat, akkor irány a legközelebbi bolhacpiac, börze, esetleg online csoport v. oldal, ahol mindezeket eladhatod. A jó ruhákat például érdemes a Gardrób nevű vásárba vinni, ahol rendszeresen eladhatjuk ezeket a holmikat (és nem mellesleg szuper beszerzőhely is). HA sok ismerősöd van, akinek túl sok ruhája van, akkor jó közös program lehet egy közös ruhacsere, remek apropó összehozni egy kisebb társaságot.

 

5. Ha hulladék sem mindegy, hová kerül
Szerencsére már is szépen alakul a szelektív hulladékgyűjtés, tanuljuk, mit hová lehet tenni. Léteznek különbségek, hiszen az egyik városban együtt lehet kidobni az italos kartont a papírral, máshol mások a szabályok, lényeg, hogy próbáljunk odafigyelni. Például a régóta gyűjtött blokkokat  "sima" szemétbe kell dobjuk, mert bár papírnak tűnnek, mégsem papírhulladékhoz kerül a hőpapírra nyomtatott blokk. Ezen az oldalon nemcsak arról kapunk információt, hogyan gyűjtsünk szelektíven, hanem arról is, hogy a veszélyes hulladékkal mi a teendő, pl. hová lehet kidobni a megkarcolódott teflon serpenyőt vagy a már nem javítható porszívót akár.

Oszd meg velünk te is a tippedet, hátha másnak épp arra van szüksége, amit te ajánlasz neki!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus