Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Szelektív hulladékból házat is lehet építeni

Tudtad, hogy a szelektíven gyűjthető hulladékból már házat is lehet építeni? Bizony, tejes dobozokból és műanyag hulladékokból készítenek építőanyagot. Három figyelemreméltó eljárást mutatunk be a közelmúltból.
 

A közelmúltban egy vírusvideó járta be a közösségi oldalakat, amit mára több mint 13 milliószor tekintettek meg. A videón egy Anna nevű lány és a barátai PET-palackokból és műanyag hulladékokból építettek házat.

Mit kell tudni a speciális technikáról?

A videó kicsit csúsztat, hiszen nem Anna építette a házat a barátaival. Hanem egy equadori cég, a Ecuaplastic promóvideójáról van szó. Azonban a lényeg igaz, valóban hulladék műanyagból, PET-palackokból, tejes- és gyümölcsleves dobozokból építkeztek. A cég ugyanis egy speciális eljárással erős és stabil, házépítésre is alkalmas anyagot (préselt lapokat) készít, amiből falakat, tetőt, berendezési tárgyakat is készítenek, ráadásul helyben. Ez kiváltja a sokat használt fa építőanyagot és még a rovar kártevőkkel sem kell bajlódni. A videóban bemutatott ház alapja, a tető, a falak és a bútorok is mind ebből az anyagból készültek. A technológia igazi szenzációnak számít, a cég azóta már katalógust is adott ki az általuk tervezett gyors építésű házakról, amelyek között van 54 és 90 négyzetméteres is, kétszintes ház is. 

Hasonlóan innovatív egy kolumibiai cég, a Conceptos Plasticos újrahasznosított téglája, amelyet a LEGO-darabokhoz hasonlóan kell összeilleszteni. Az alapanyagot ebben az esetben műanyag és gumi hulladék adja, amelyhez tűzálló anyagot is kevernek. A blokkok még a földrengésnek is ellenállnak. Emellett pénztárcakímélő és könnyű összeépíteni a darabokat. 

A Konlixnak nevezett eljárást 17 éven keresztül fejlesztették. A műanyag és fém hulladékot is elnyelő újrahasznosítás végterméke egy baktériummentes, biztonságosan használható homokszerű anyag, amit cementtel és földdel keverve préselnek téglaformává. Az eljárás 2012 óta létezik, kérdés, hogy mennyire elterjedt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog