Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Hét kenyér Ökovendégház - mitől olyan különleges

Vajon hol található Magyarország legzöldebb szállása? Mi úgy gondoljuk megtaláltuk: ez a Hét kenyér Ökovendégház. Folytatódik a 2 részes interjú sorozatunk képekkel, háttértörténettel. Egyszóval mindenről, amit tudni szeretnél egy igazi önfenntartó szállásról. 
 
 

Folytatjuk Gyöngyvér és Isti történetét a Hét Kenyér Ökovendégház bemutatásával. Ha esetleg lemaradtál az első részről, akkor itt bepótolhatod: HÉT KENYÉR ÖKOVENDÉGHÁZ - ISMERD MEG A TULAJDONOSOKAT

Ez a blogbejegyzésünk nem PR cikk! Egy család kalandos története, akik tudatosan teljesen önfenntartó életmód útjára léptek, és felépítettek egy egyedülálló öko szállást is.

Kérdéseimre Kazinczy Gyöngyvér válaszolt 2021. októberében. Köszönjük neki még egyszer az interjú lehetőségét.

Az előző alkalommal beavattál minket a családod életébe, és meséltél az életútról amit a pároddal Istivel bejártatok mielőtt beköltöztetek a hegy tetején lévő önfenntartó házatokba. A beszélgetést a Hét Kenyér Ökovendéháznál hagytuk abba. Mesélj kérlek arról hogyan jött az ökovendégház ötlete.

Fiatalkori álmunk volt, hogy egyszer olyan házban élhessünk, amely közművek nélkül működik, minden tekintetben önellátó, erdő öleli körbe, távol van a világ zajától. Isten kegyelméből rátaláltunk erre a házra, ráadásként csodálatos balatoni panorámával a Tihanyi félsziget és a Pécselyi medence felett. Itt élünk két gyermekünkkel a természettel összhangban.

Ha esik, örülünk, hogy lesz víz a házban. Ha süt a nap, örülünk, hogy lesz áramunk, és melegvizünk. Ha szárazság van, komolyan visszafogjuk a víz fogyasztást, ha tartósan komor idő van, akkor gyertyafényes vacsoráink után nagyokat alszunk. Fiatalkori álmunk teljesült. Vágyunk mostanra az lett, hogy megosszuk másokkal is mindazt a jót, amikkel Isten minket is megáldott. 

Már egy jó hónapja laktunk a hegyen, amikor az alattunk lévő kis présház tulajdonosa felhívott minket, hogy eladná az ingatlant, nekünk szól elsőnek. Nagyon szerettük ennek a kis háznak a fekvését, teraszát, hangulatát, az alatta lévő szőlőt, de nem is gondoltunk ilyen áldott fordulatra. Azonnal bólintottunk a lehetőségre, és ezzel egyszerre helye lett kézműves pékségünknek a Hét kenyér Zarándokpékségnek, és a vágyott vendégházunknak is, a Hét kenyér Ökovendégháznak.

Ha jól értem, akkor már korábban megfordult a fejetekben a gondolat, hogy legyen majd vendégház is. A megkereséssel viszont ez rögtön valóra is vált! Hogy zajlott az építkezés?

Az épület felújításának nyomban nekikezdtünk a már bevált és összeszokott kivitelező csapattal. A terveket napokon belül elkészítettem, a gépészeti rendszer működése is nagyon gyorsan összeállt a korábbi tapasztalataink alapján.

Az őszi, ködös, nedves időjárás próbára tett mindenkit. Komoly logisztikai feladat volt a sáros terepen feljuttatni az anyagokat. A decemberre tervezett nyitásunk májusra tolódott, amit a korlátozások miatt nem is bántunk.

A vendégház víz-, áram- és hőellátását hogyan oldottátok meg?

Vendégházunk otthonunkhoz hasonlóan működik. A vizet esővízből nyeri: a tetőről gyűjtjük ciszternába, onnan érkezik a házba megfelelő szűrés után. A vízkészletünk tehát véges. Csapadékosabb időben jobban el vagyunk látva, szárazság idején különösen oda kell figyelni a fogyasztásra.

Az elektromos áramot kizárólag napelemes rendszerből nyerjük. A napelemek által megtermelt áramot lítium akkumulátorokban tároljuk. Napsütéses időben bőven el vagyunk látva, de felhős, ködös időben takarékoskodni kell az árammal. Hajszárítót, illetve nagy teljesítményű fogyasztót ilyenkor nem szabad használni annak érdekében, hogy maradjon energia a világításra, vagy a vízszivattyú működtetésére.

Fatüzeléssel biztosítjuk a meleget és a meleg vizet. Ezen kívül egy napkollektoros rendszer kiépítése már folyamatban van.

A víztisztítást hogyan oldjátok meg?

Vendégházunknál a víztisztítás biológiai úton történik. A szennyvíztisztítóban hasznos baktériumok tisztítják a vizet, aminek eredményeképpen szinte ivóvíz tisztaságú víz keletkezik. Ez a tisztított víz gyümölcsfáinkat öntözi. Azért, hogy ne szennyezzük a talajt, illetve, hogy ne bántsuk a tisztító baktériumokat, nem szabad bármit leengedni a lefolyóba.

A vendégeinket megkérjük, hogy ne használják az otthon megszokott tusfürdőket, samponokat, hajbalzsamokat. Készítünk ki szappant, úgynevezett szilárd sampont hajmosáshoz, illetve a mosogatáshoz mosogató szappant, amelyek nem károsítják a környezetet. Jó lehetőség nálunk kipróbálni ezeket, és azzal is szembesülnek a nálunk megszállók, hogy a szappanok használatával nem kell újabb és újabb műanyag flakonokat sem vásárolni.

Mi az amire még a környezettudatos vendégeknek felhívjátok a figyelmét?

Nálunk a WC-be tilos bármi egyebet dobni a wc-papíron kívül. A wc papírral is takarékosan kell bánni. Felesleges a WC-t minden pisilés után leöblíteni. Szerintünk elég néhány alkalom után egyszer, amivel rengeteg vizet takarítunk meg. Vendégeinknek lehetősége van kipróbálni a kertben található panorámás komposzt WC-t is. Ez nem azonos a pottyantós budival. A komposzt WC-ben a kulcs abban van, hogy cellulózban gazdag almot szórunk a masszára, így szagtalan jóformán minden. Az összegyűlt „anyagból” ráadásul a legkiválóbb komposzt készül.

A mosásról is mesélnél picit?

Gyakori kérdés, hogy mivel mosunk, hogy ilyen finom illata van az ágyneműknek. Egyrészt olyan környezetbarát mosószerrel, amelyik nem veszélyezteti a szennyvíztisztító lebontó baktériumait. Öblítő helyett ecetet és illóolajat használunk. De azt a finom, friss illatot a naptól és széltől való száradástól nyerik a törölközők, ágyneműk. Igyekszünk hajtogatáskor mindent átnézni, de előfordulhat, hogy egy fűszál, levélke, vagy apró bogár az ágyneműre tapad. Ez nem a higiénia hiánya, hanem a természet jelenléte! Kinti száradásnál a nap fertőtlenítő hatása érvényesül, ami egy benti száradás, vagy szárítógép esetén nem tudna.

Ha ennyire átgondolt minden, akkor gondolom a szelektív hulladékgyűjtés már csak hab a tortán.

A hulladékot szelektíven gyűjtjük, erre kérjük a vendégeket is, de a legjobb, ha minél kevesebb szemetet hagynak a hegyen. Komposztáló láda lent a szőlőben található, a szerves hulladékot a lelkiismeretesebbek ide dobhatják.

Akkor minden adott egy nulla közeli ökolábnyommal rendelkező pihenéshez. Miben járultok még hozzá a tökéletes feltöltődés élményéhez?

Nálunk a pihenéssel, testi - lelki felüdüléssel töltött napok alatt tehát lehetőség van kipróbálni, hogy milyen a természet ajándékaiból élni, hálózatok nélkül, komfortosan, odafigyelve a fogyasztásra. Mindezt gyönyörű panorámában, hegyi levegőn, zajtól, fényszennyezéstől távol.

Vendégeink számára bőséges reggelit biztosítunk. Az alapanyagokat (sajt, vaj, tojás, tej, szarvasgombás különlegességek) környékbeli települések termelőitől vásároljuk, akikkel jó kapcsolatot ápolunk. A pékáru saját kézműves pékségünkből kerül ki frissen, ropogósan. A lekvárokat, szörpöket magunk készítjük helyben termett gyümölcsökből, virágokból, gyógynövényekből tartósítószer nélkül. A zöldségeknek minél nagyobb részét próbáljuk magunk termelni, a hiányzó mennyiséget közeli biokertészetből vásároljuk. Mindenből azt adjuk, amivel magunk is táplálkozunk. Ízletes és tápláló finomságokat teszünk a tányérra.

A vendégházat körülvevő erdő túrázásra csábít. Szoktatok valamilyen extra programot szervezni?

Tartalmas programokat is kínálunk itt a hegyen. Lehetőség van részt venni kovászos kenyérkészítő tanfolyamon Hét kenyér Zarándokpékségünkben, illetve szarvasgomba vadászaton az Erdőkerülő csapattal, ami egy 2 órás túra a közeli erdőkben, ahol kutyákkal történik a gombakeresés. A túra teraszunkon zárul piknikkel, ahol különféle szarvasgombás termékeket, házi kenyerünket, szörpöket, borokat fogyasztanak a résztvevők.

Abban a pár napban, amit vendégeink nálunk töltenek, meg tudjuk osztani azt a fajta életet, amit itt élhetünk Isten tenyerén. Ébredjen vágy bennük hasonló életre, és nem csak fizikai szinten. Mottónk: "...aki mást felüdít, maga is felüdül." Péld. 11:25

Azt hiszen nem is lehetne jobb zárása ennek a beszélgetésnek, mint ez a jó tanács. Ha belegondolok ennél nincs is jobb szemléletformálás. A vendégeitek nem csak egy felejthetetlen élményt, hanem a nálatok tapasztalt megoldásokat /ötleteket / életérzést is magukkal viszik. További sok sikert kívánok nektek.

A cikket feltöltötte: Rakonczay Tamás

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Blogszűrő
Miért érdemes tőlünk... kicsi
Top termékek