Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Így válassz környezetbarát tisztítószert!

Környezetbarát tisztítószer
Natural, 100% természetes, környezetbarát, bio, öko – olvashatjuk sokszor a környezetbarátnak árult tisztítószerek csomagolásán. De vajon tényleg kevesebb terhet ró a környezetre és a használójára, mint egy átlagos tisztítószer? Segítünk a választásban.
 

Natural, 100% természetes, környezetbarát, bio, öko – olvashatjuk sokszor a környezetbarátnak árult tisztítószerek csomagolásán. De vajon tényleg kevesebb terhet ró a környezetre és a használójára, mint egy átlagos tisztítószer? Az öko tiszítószerek drágábbak, nem ritkán kétszer többet kell érte fizetnünk. Anyagilag sem mindegy, hogy tényleg az van-e benne, amit a címke ígér.

Mivel az egyszerű vásárló általában nem környezetkémikus, a legjobb fogódzó a terméken lévő minősítő védjegy lehet. Ahhoz, hogy egy termék magát környezetbarátnak nevezhesse, meghatározott minősítési eljáráson kell átesnie.

Környezetbarát tisztítás

Tisztítószerek esetében a leggyakrabban használt címke az EU Ecolabel, a magyar Környezetbarát Termék címke, illetve a különböző uniós és nemzetközi bio tanúsítványok, például az Ecocert, Eco Garantie. Ha ezek közül valamelyiket, megtalálod a csomagoláson, akkor biztos lehetsz benne, hogy tényleg környezetbarát termékkel van dolgod. Ezek az ökocímkék garanciát jelentenek a fogyasztó számára.

Ecocert

Ecocert környezetbarát tiszítószer védjegyEz a legelterjedtebb, nemzetközileg is ismert francia biominősítés, amelynek élelmiszerekre, tisztítószerekre és szépségápolási termékekre is vannak különböző szabványai. A tisztítószerekre vonatkozó szabványának két szintje létezik (Ecocert Natural Detergent, Ecocert Natural Detergents made with Organic level). Mindkettő garantálja, hogy a termék valóban természetes összetevőket tartalmaz, valamit a gyártó az egész előállítási folyamatban a környezetbarát gyakorlatokat alkalmazza.

Ecocert Natural Detergent

  • Maximum 5 százalék szintetikus összetevő
  • Nincs arra vonatkozó követelmény, hogy hány organikus összetevő legyen benne

Ecocert  Natural Detergents made with Organic level

  • Az összetevők 95%-a természetes forrásból származik
  • Az összetevők minimum 10%-a organikus forrásból származik

EU Ecolabel

Ecolabel környezetbarát tiszítószer címkeA környezetbarát termékek és szolgáltatások európai védjegye (European Ecolabel), amelyet 1992-ben alapítottak azzal a céllal, hogy ösztönözzék a vállalkozásokat környezetbarát termékek és szolgáltatások piacra vitelére. Ez a címke garantálja a fogyasztóknak a termék kiváló környezeti tulajdonságait és a magas minőségét. A kritériumok megállapításának célja, hogy támogatást nyerjenek a vízi ökoszisztémákra számottevő hatást nem gyakorló, csak korlátozott mennyiségű veszélyes anyagot tartalmazó termékek, amelyek ökológiai teljesítményét vizsgálati eredmények igazolják.

Környezetbarát Termék

Környezetbarát termék védjegyA termék kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célra szolgáló termékeké. Használatnak lényege, hogy a piaci előnyben részesülhessenek azok a termékek, melyek bizonyítottan kisebb mértékű terhelést jelent környezetükre, mint riválisaik (újrahasznosított, újratölthető, komposztálható, csökkentett erőforrás felhasználás, nincs veszélyes anyag tartalma). A rendszer alapjait jogszabály rögzíti, állami fenntartású intézmény koordinálja a védjegy odaítélését, és termékek, szolgáltatások ellenőrzését, tanúsítását.

Eco Garantie

Az Eco Garantie a legelterjedtebb, nemzetközileg is ismert belga biominősítés. A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják.

Néhány alapkövetelmény:

  • Az összetevők kiválasztásánál elsőbbséget élveznek a fenntartható és ökológikus forrásból származók
  • Szintetikus összetevők, tartósítók, színezők nem, vagy nagyon korlátozottan használhatók
  • Nem tartalmazhat génmódosított összetevőket
  • Nem tesztelhetik a terméket állatokon

A címként kívül mást is szoktál nézni, ami segít objektíven megítélni egy környezetbarátnak kikiáltott tisztítószert? Írd meg kommentben!


Öko tisztítószereinket az alábbi oldalon találod: környezetbarát tiszítószerek

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog