Leginkább hétvégén van időm sütni, a szombat reggeli piacozáson beszerzett friss, termelői zöldségeket és gyümölcsöket feldolgozni, megfőzni, megsütni.
Bevallom őszintén, a körtével hadilábon állok, nyersen inkább salátákba, dióval, kecskesajttal, egy kis balzsamecettel szoktam "megbolondítani", de mióta ismerem a körtés-zabpelyhes süti receptjét, azóta minden ősszel többször is elkészítem, mert mennyei és gyorsan fogy.
A körtét egyébként már több mint 3000 éve fogyasztja az emberiség, a görögök kezdték el nemesíteni.
Rengeteg vitamin található benne: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, valamint C-, E-, K- és J-vitamin. A körte C-vitamin tartalma kiemelkedő, ugyanis egy normális méretű körte fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.
Azonban nemcsak vitaminokban bővelkedik, hanem az ásványi anyag tartalma is magas: a kálium, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, vas, bór, fluor, cink, réz, mangán és szelén is megtalálható benne, 3 körte pedig már fedezi a napi rost szükségletünket is.
Érdemes tehát beiktatni az étkezésünkbe, akár sütemény formájában is. Nézzük tehát a receptet:
Körtés-zabpelyhes süti
Hozzávalók:
Tésztához:
- 3 db közepes körte
- 100 g zabpehely
- 375 ml forró víz
- 150 g puha vaj
- 120 g nádcukor
- 50 g porcukor
- 2 db tojás
- 1 tk sütőpor
- 1 kk fahéj
- 1 csipet só
- 185 g finomlisz
Morzsához:
- 25 g zabpehely
- 55 g nádcukor
- 1 ek finomliszt
- 25 g olvasztott vaj
Elkészítése:
A körtéket meghámozzuk, kicsumázzuk, kockákra vágjuk és citromos vízben félretesszük. A zabpelyhet beáztatjuk a forró vízbe. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a két tojás és eldolgozzuk. A lisztet a sütőporral, fahéjjal és sóval elkeverjük, majd a masszához adjuk.
A zabpehelyről leöntjük a felesleges vizet, és azt is a tésztához adjuk, majd jól elkeverjük.
A tepsit kibéleljük egy sütőpapírral (egy többször használható szilikonos szuper jó!), majd a massza 2/3-át beleöntjük. Erre rászórjuk az előzőleg beáztatott, de lecsepegtetett körtéket, és a maradék tésztával beborítjuk őket. Ne aggódjunk, ha nem teljesen fedi a maradék tészta a körtéket.
A morzsa hozzávalóit összekeverjük és a tészta tetejére szórjuk, majd a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük.
Próbáljátok meg kibírni, hogy kihűljön, mielőtt rácsaptok a finoman illatozó őszi kényeztetésre!
Jó étvégyat hozzá!