Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Kihagyhatatlan őszi édesség: körtés-zabpelyhes süti

2024. 10. 04. 20:43:00
A körte az őszi szezon egyik nagy szereplője, kásás húsa rengeteg C-vitamint és rostot tartalmaz, mind a szív- és érrendszerre, mind a bélrendszerre nagyon jó hatással van.

 

Leginkább hétvégén van időm sütni, a szombat reggeli piacozáson beszerzett friss, termelői zöldségeket és gyümölcsöket feldolgozni, megfőzni, megsütni.

Bevallom őszintén, a körtével hadilábon állok, nyersen inkább salátákba, dióval, kecskesajttal, egy kis balzsamecettel szoktam "megbolondítani", de mióta ismerem a körtés-zabpelyhes süti receptjét, azóta minden ősszel többször is elkészítem, mert mennyei és gyorsan fogy.

A körtét egyébként már több mint 3000 éve fogyasztja az emberiség, a görögök kezdték el nemesíteni.

Rengeteg vitamin található benne: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, valamint C-, E-, K- és J-vitamin. A körte C-vitamin tartalma kiemelkedő, ugyanis egy normális méretű körte fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.

Azonban nemcsak vitaminokban bővelkedik, hanem az ásványi anyag tartalma is magas: a kálium, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, vas, bór, fluor, cink, réz, mangán és szelén is megtalálható benne, 3 körte pedig már fedezi a napi rost szükségletünket is.

Érdemes tehát beiktatni az étkezésünkbe, akár sütemény formájában is. Nézzük tehát a receptet:

Körtés-zabpelyhes süti

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 3 db közepes körte
  • 100 g zabpehely
  • 375 ml forró víz
  • 150 g puha vaj
  • 120 g nádcukor
  • 50 g porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 1 kk fahéj
  • 1 csipet só
  • 185 g finomlisz

Morzsához:

  • 25 g zabpehely
  • 55 g nádcukor
  • 1 ek finomliszt
  • 25 g olvasztott vaj

Elkészítése:

A körtéket meghámozzuk, kicsumázzuk, kockákra vágjuk és citromos vízben félretesszük. A zabpelyhet beáztatjuk a forró vízbe. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a két tojás és eldolgozzuk. A lisztet a sütőporral, fahéjjal és sóval elkeverjük, majd a masszához adjuk.

A zabpehelyről leöntjük a felesleges vizet, és azt is a tésztához adjuk, majd jól elkeverjük.

A tepsit kibéleljük egy sütőpapírral (egy többször használható szilikonos szuper jó!), majd a massza 2/3-át beleöntjük. Erre rászórjuk az előzőleg beáztatott, de lecsepegtetett körtéket, és a maradék tésztával beborítjuk őket. Ne aggódjunk, ha nem teljesen fedi a maradék tészta a körtéket.

A morzsa hozzávalóit összekeverjük és a tészta tetejére szórjuk, majd a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük.

Próbáljátok meg kibírni, hogy kihűljön, mielőtt rácsaptok a finoman illatozó őszi kényeztetésre!

Jó étvégyat hozzá!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog