Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Lehet-e még zöldebb a hűtőm és a fagyasztóm?

Tudtad-e, hogy a hűtő tudatos pakolásával sokat tehetsz az élelmiszerek frissen tartásáért? És azt, hogy a hűtő ideális energiatakarékos hőmérséklet beállítása 8°C? Ha érdekelnek energiatakarékos és hatékonyságnövelő tippjeink, akkor kattints és olvass tovább!
 

Cikkünk a Tényleg zöld? című könyv egyik fejezete alapján készült.


 A hűtőszekrény nélkülözhetetlen kelléke a háztartásoknak, de mivel éjjel-nappal megy, ezért rengeteg energiát fogyaszt. A hatékonysága több tényezőtől is függhet.

A hőt termelő háztartási gépek közelében vagy közvetlen napsütésnek kitéve egy hűtőnek bizony nagyobb teljesítményt kell nyújtania, így többet is fogyaszt. A hűtők és fagyasztók az általuk termelt hőtől általában az aljukon, vagy régebbi modellek esetében a hátukon található kondenzátoron át szabadulnak meg. Amennyiben a hűtő túl közel van a falhoz, vagy a kondenzátor túl poros, a hőleadás már nehézkesebbé válik, és bizony több energiát igényel. 

Erre figyelj, ha szeretnéd minimalizálni a hütőd, fagyasztód fogyasztását!

  1. A lehetőségekhez méret a hűtőszekrény kerüljön távol a hőforrásoktól.
  2. Új hűtő vásárlásakor válassz legalább A energiaosztályút! A nagyobb készülékek többet is fogyasztanak, így nem érdemes a tényleg szükségesnél jóval nagyobban venni.
  3. A karbantartás is kiemelt fontosságú. Nem árt időről-időre ellenőrizni, hogy jól zár-e az ajtó gumiszigetelése. A kiszivárgó hideg levegő rontja a hűtő hatásfokát. És a külső kondenzátort is fontos évente több alkalommal is letakarítani.
  4. Állítsd a hőmérőt a hűtött vagy a fagyasztott élelmiszerhez ajánlott hőmérsékletre! A túlhűtés energiapazarláshoz, míg az elégtelen hűtés romlott élelmiszerekhez vezet.

Meglepő, és talán kevésbé közismert, hogy már azzal is csökkenthetjük a hűtőnk fogyasztását, ha meggondoljuk, mit hová teszünk benne. Hiszen ha tároljuk a dolgokat a hűtőnkben, akkor nem kell feleslegesen nagy teljesítményre állítani, így akár jelentős mennyiségű energiát is megspórolhatunk.

hogyan pakoljunk hűtőbe


További tippek és információk a Zöldpolctól:

Hőmérséklet beállítás

A legtöbb alacsony és középkategóriás hűtőszekrény kézi hőmérséklet beállítással is rendelkezik. Ennek segítségével kezelheted a hőmérséklet beállításait a hűtőszekrény belsejében. Ideális esetben a hűtőszekrény hőmérséklet beállításának 2,5 és 4,5 Celsius fok között kell lennie, ha az élelmiszerek eltarthatósága a szempont. Amennyiben az energiafelhasználás és az eltarthatóság aranyközép útját keresed állítsd 8 Celsius fokra. 

Minimalizáld az ajtó nyitás gyakoriságát

A hűtőszekrény ajtajának nyitási frekvenciája befolyásolja a hűtés belsejében történő hűtését.

Amikor kinyitod a hűtőszekrény ajtaját és hosszú ideig nyitva tartod, vagy nagyon gyakran kinyitogatod, akkor az extra fogyasztást jelent a hűtőszekrény kompresszorának.

Csak kihűlt élelmiszert rakj a hűtőbe

Ne tegyél meleg ételeket a hűtőszekrényben, mert ez sok forró levegőt bocsát ki a hűtőszekrény belsejében, és befolyásolja a belső hőmérsékletet. A belső hőmérséklet kompenzálásához és fenntartásához a hűtőszekrénynek extra munkát kell végeznie.

Tárolása előtt hagyd kihűlni az ételeket, ami nemcsak az energiatakarékosságot segíti elő, hanem hosszabb ideig friss fog maradni.

Leolvasztás rendszeresen

Ha hűtőszekrényed automatikusan nem jégtelenít (Defrost funkció), akkor mindig gondoskodj a leolvasztásról rendszeres időközönként. Ezzel drasztikusan javítod a hűtőszekrényed teljesítményét.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Miért érdemes tőlünk... kicsi
Top termékek