Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Megoldás fenntartható ételrendelésre


     rakun
 
A 2021-es szigorítások után is a legtöbb ételrendelős helyen továbbra is egyszer használatos dobozokat használnak. Így a csomagolása talán környezetbarátabb, de a keletkező szemét problémáját ez sem oldja meg teljesen. Bemutatjuk, hát a Rakun Dobozközösséget, mert hiszünk benne, hogy fontos lépcsőfok lehet abban, hogy az itthoni vendéglátóhelyek már egy kicsit is kevesebb szemetet termeljenek. Olvass tovább és ismerd meg a Rakun-t!
 
 

Valóban létezik egy olyan zöld és fenntartható megoldás az elviteles ételre, amivel a vendég még spórolhat is?
Ez bizony egy nagyon jól hangzó ígéret, így utánajártunk a lehetőségeknek és a remek kezdeményezésre találtunk! Ebben a cikkben most részletesen be is mutatjuk!

A Rakun Dobozközösség egy olyan szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy az étel elvitel/kiszállítás során kiváltsuk az egyszer használatos dobozokat! A COVID járvány és az EU egyszer használatos műanyagokra meghozott szabályozása adta az utolsó lökést ahhoz, hogy megoldás mutassanak egy régóta fennálló, és sokakat zavaró problémára, ami nem más, mint az ételek elvitelekor és házhozszállításakor keletkező rengeteg hulladék. 

rakunDr. Horvátth Sarolta és Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány alapítóiként már közel 10 éve azon dolgoznak, hogy ne csak az otthoni, de az éttermekben fogyasztott fogásoknak is minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. Létrehoztak egy olyan zero waste kezdeményezést, amivel a környezet (és a környezetvédelem) és az élelmiszer-higiéniát komolyan vevő éttermek is jól járnak. Így indult útjára a Rakun Dobozközösség, ami a nevét az angol racoon, azaz mosómedve után kapta.Célkitűzésüket remekül összefoglalja jelmondatuk: Ételt vigyél, ne szemetet!

Már eddig is remekül hangzik, de lássuk mik a valóban környezetbarát ételrendelés előnyei!

Tudjuk, hogy ehhez bizony kell egy határozott és tudatos hozzáálás, hogy ne csak megvonod a vállad ételrendeléskor. Azonban konkrét előnyökkel jár neked is, ha a Rakunnal megreformálod a vendéglátást itthon!

1. Ez nem greenwashing, valóban könyezetbarát!

Egy-egy rendeléskor sokszor több csomagolóanyagot viszel haza, mint ételt. A papírdoboz a bevonata miatt nem újrahasznosítható, a biológiailag lebomló csomagolást pedig nem lehet szelektíven gyűjteni - így mindkettő szemétként végzi. Ezzel szemben a Rakun dobozok acélból készülnek, újra és újra használhatóak, hulladék termelése nélkül.

2. Spórolhatsz vele! Olcsóbb Neked is, és az étteremnek is

Egy-egy „ökodoboz” 80-160 forintjába kerül az étteremnek, amit szinte minden alkalommal Rád terhelnek a vásárláskor. Ezzel szemben a Rakunnal évente 20.000 Ft-ot is spórolhatsz. (Ha heti háromszor két dobozba csomagoltatsz.) Emellett pedig még az étterem is jobban jár vele. Vagyis, ha belevágsz, azzal pénzt spórolsz magadnak, miközben kedvenc éttermednek is segítesz költséget csökkenteni, és megvalósítani a valóban fenntartható vendéglátást.

3. Példát mutatsz, formálod a fogyasztói igényeket! Lelkiismeretfurdalás helyett jó érzés és megnyugvás!

Szerintünk - és peresze a Rakun szerint is - a példamutatás és a cselekvés a leghatékonyabb módszer a változtatásra. Fölösleges várnunk a profitközpontú döntéshozókra. Tegyünk együtt, étkezésről, étkezésre! Ha igent mondasz, akkor egyre több étterem látja, hogy igenis van nyitottság, és kereslet, így pedig egyre több vendéglátóhelyen fogadják el a Rakun dobozokat itthon, és később külföldön is. Akik már tudják, hogy a jövőt áldozzák fel azért a max 30 percnyi kényelemért, és 100 Ft-os felárért, nem szívesen rendelnek elvitelre. Az egyszer használatos dobozok mindig hulladéktermeléssel járnak. Ha a Rakunt használod, elengedheted az ételrendeléssel és elvitellel kapcsolatos rossz érzéseidet.

4. Együtt minden könnyebb!

A Rakun szolgáltatási díját a felhasználóhelyek és a vendéglátók megosztják egymás között, és a konstrukció mindenkinek ideális. Ha előfizetsz a szolgáltatásra: a 6 dobozos csomaggal mindig lesz elég használható dobozod, amit örömmel elfogadnak az étteremnél, és elég heti egyszer visszavinned a többit. De ha megvonod a vállad, mondván, hogy ez túl bonyolultnak tűnik: minden elvitelnél, vagy kiszállításnál többet fizetsz, mert az éttermek rád terhelik az új csomagolások extra költségét. Sőt, ha inkább a saját dobozod viszed, akkor nagy valószínűséggel találkozhatsz azzal, hogy azt nem tudják az éttermek átvenni, és ugyanúgy kapsz egy egyszerhasználatos dobozt, ami 30 perc múlva a szemétben végzi. 

5. Teljesen higiénikus!

Végre legálisan és elutasítás nélkül kérheted „saját” edénybe az ételed! Neked pedig csak annyi a dolgod, hogy leadod bármelyik partnerünknél az üres dobozt, amikor szeretnéd. Az ételt mindig egy másik, teljesen fertőtlenített Rakun dobozba kapod. Járványhelyzetben is teljesen biztonságosan.

Hogyan működik?

Felhasználóként  elegendő csak letölteni a Rakun alkalmazást és kiválasztod a neked megfelelő csomagot. A dobozokat az étteremben kapod meg az első rendelésnél. Ételrendelés esetén Rakun dobozban kéred az ételedet. A jogosultságot az étteremben QR-kód alapján ellenőrzik, és már viheted is a dobozban az ételt. Ezt követően bármelyik Rakun partnerhez visszaviheted a tisztára mosott üres dobozodat, és kap egy ugyanolyan, az étterem által is szabályszerűen elmosott példányt.

És a végére egy kis motiváció és pár szomorú tény!

Európában évente 2,5 millió tonna hulladékot termelünk. Az egyszeri fogyasztásra épülő gazdasági modell környezetszennyező és pazarló, ezért az EU 2050-re a körkörös gazdaságra való átállásra törekszik. Neked azonban nem kell eddig várnod: ha a Rakunt használod, csomagolásmentes boltban vásárolsz, eldobás helyett megjavíttatod a cuccaidat, és minél tovább használod, amit egyszer megvettél, máris teszel a tisztább jövőért!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Miért érdemes tőlünk... kicsi
Top termékek