Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Kategóriák

Nyaralás ökosan? Megmutatjuk mire figyelj!

Ökonyaralás
Ha onnan indulunk, hogy a nyaralás egyenlő a kényelemmel, akkor bizony benne van a pakliban, hogy valamivel kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy vigyázzunk a környezetünkre a pihenés időszaka alatt is. Most azokra a szempontokra igyekszünk felhívni a figyelmet, amiket szem előtt tartva a nyaralás is öko lesz.
 
Használd a tömegközlekedést!

Ez talán a legnehezebb pont, autó helyett például vonattal közlekedni. Pedig tényleg sok számít, hogyan és mivel utazunk. Ha van bicaj, az is felfér a vonatra és akkor a helyszínen is lesz mivel tekerni, bár szerencsére már elég sok helyen figyelnek arra, hogy kényelmes bringákat jó áron tudjunk kölcsönözni. És egy idegen városban kóricálni, egy picit eltévedni, cél nélkül sétálni felér egy kisebb kalanddal, próbáld ki a mászkálást is!

Tájékozódj előre, fedezd fel a helyi piacokat!
Piacolni jó, már a hangulatért, látványért is érdemes elnézni, remek kis program lehet egy sétával összekötve a szemlélődés. Ha szeretnél élelmiszereket is vásárolni, válaszd a helyi- és egyben idényzöldségeket, gyümölcsöket, egyéb élelmiszereket!

Öko nyaralás - helyi termelői piac

Használj kulacsot!
Ha iható, finom a csapvíz, akkor mi sem egyszerűbb, mint megtölteni és azt inni: olcsó és nem kell a palackozott italokat vásárolni. Sajnos arra is van esély, hogy olyan helyen nyaralunk, ahol nem elég jó a víz, ezért mégis arra kényszerülünk, hogy vegyük, itt arra érdemes figyelni, hogy minél nagyobb legyen a kiszerelés.

Óvatosan a napvédővel
Lehetőség szerint használj olyan napvédőt, ami nemcsak a bőrödre, hanem a környezetre is vigyáz. Válaszd azokat a termékeket, ahol nincs állatokon való tesztelés, keress miné nagyobb kiszerelést. Ha érzel indíttatást, készíts magadnak naptejet, keress olyat, amiben nincs pálmaolaj. Arra is figyelj, hogy fizikai vagy kémiai fényvédőt használsz!

Kerüld az impulzustermékek vásárlását!
Műanyag strandlabda, vízipisztoly, kulcstartó, aktuális menő játék... Ismerős, ugye? Persze a játék fontos, ha befér, vigyél magaddal, ha nem, akkor válassz tartós és jó minőségű játékokat, ne csak egy szezont vagy épp annyit se éljenek túl.

Szelektív hulladékgyűjtés
Tudd meg, hogy lehet szelektíven gyűjteni az adott helyen, ha belátható távon belül találhatóak szigetek, akkor igyekezz ott a megfelelő helyre tenni a hulladékot. Nem igényel túl nagy erőfeszítést, viszont sokat számít. Magyarországon településeként is eltér, mit, hol és mivel együtt lehet gyűjteni, nem magától értetődő, ezért érdemes megnézni, megkérdezni a helyszínen.

Műanyagzacskó? Mondj nemet!
Itt is kerüld a műanyag zacskókat, utasítsd vissza, lehetőség szerint vigyél magaddal könnyű kis vászonzsákot/összehatjható szatyrot, tasakot, amennyi kényelmesen elfér a táskában

Csak természetesen!
Keresd a természetes medencéket, vizeket lehetőség szerint, olvasd el a természetes medencékről készült anyagunkat! A kavicsok, kagylók, botok és egyéb természeti kincsek jó kis játékok, mutasd meg a gyerekeknek, hogy mennyi mindenre lehet őket használni.

Öko nyaralás - természetes tengerpart

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog