Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Tévhit, hogy a klór gyorsan elpárolog a csapvízből!

Boltunkban néha a vásárlók is mondják, és ma is szembejött velünk egy blogbejegyzés mi szerint, ha 30 percig állni hagyjuk a csapvizet, akkor a klór teljesen eltávozik belőle. Ez egyszerűen nem igaz! Olvass tovább, hogy megtudd az igazságot.
 

Bevezető

Sokan közületek biztosan tudják, hogy a csapvizet a legtöbb településen klórgáz felhasználásával fertőtlenítik. Így biztosítja a Vízművek, hogy ne hemzsegjenek a baktériumok az ívóvizünkben. Mostani blog posztunkban nem szeretnénk arra kitérni, hogy a vízben feloldódó, még egészséges szintnek minősített klórgáz koncentráció milyen hosszútávú hatást gyakorol az emberi testre. Ez megérdemelne egy különálló cikket is.

Klór ivóvíz fertőtlenítés

Mi sokkal inkább azt a tévhitet szeretnénk lerombolni, hogy a vízben található klórgáz maradéktalanul távozik a vízből, ha egy kis ideig állni hagyjuk. Ez egyszerűen nem igaz! Arra tippelünk, hogy ezt az emberek többsége azért hiszi el, mert ha a csapvizet kiöntjük egy pohárba, akkor sokszor látható egy fehéres gyors elpárolgás. Ez létező jelenség, de nem a klórgáz gyors elpárolgását jelenti.

Klórgáz párolgását befolyásoló tényezők

A klór eltávolításának legegyszerűbb módja az, ha hagyjuk elpárologni a vízből. A klór szobahőmérsékleten gáz, a vízben pedig "illékony oldott anyag", vagyis molekulái diffundálnak a vízben, és idővel a levegőbe kerülnek. Az elpárolgás sebessége sok tényezőtől függ. Az egyik legfontosabb a levegő és a víz hőmérséklete. Felforralt vízből valóban eltávozik a klór kb. 6-8 perc alatt, de szobahőmérsékleten ez SOKKAL hosszabb folyamat. Egy másik tényező a párolgási felület nagysága és a víz térfogata. Egy széles szájú tartály lehetővé teszi a klór gyorsabb elpárolgását, mert a víz felszíne nagyobb területen érintkezik a levegővel. Ezen kívül az ultraibolya fény, a víz keringtetése és az atmoszférikus nyomás is befolyásoló tényező.

Klór párolgás

Egy másik fontos tényező a klórgáz koncentráció. Nem mindegy, hogy 1 vagy 2 ppm-ről beszélünk. Ez az parts per million, vagyis az  "1 részecske egymillióban" rövidítés. A ppm egyenértékű a milligramm / liter (mg / l) kifejezéssel is. A Fővárosi Vízművek által kezelt ivóvíz klórtartaloma 0,2 mg/l. Ez megfelel az egészségügyi hatóság ajánlásának.

Mennyi idő alatt párolog el a vízből a klór?

Az alábbi angol nyelvű táblázat mért adatok alapján megmutatja, hogy mennyi idő alatt párolog el 10 gallon vízből különböző tényezők fennállása esetén a klór.

Egy adatot szeretnénk ebből kiemelni: 1 ppm-nyi klórgáz 37,85 liternyi, "háborítatlan" vízből 55,3 óra alatt párolog el. 2 ppm kb. 2x ennyi idő alatt. Vagyis kicsit több mint 110 óra kell ahhoz, hogy a konyhapulton hagyott pohár vízből "eltűnjön" a klór.

Ami viszont minket is meglepett, hogy ez az idő több, mint az ötödére csökkenthető, ha a vizet folyamatosan keverjük.

Water treatment Quantity in Gallons / Liters 1 ppm of free Chlorine 1 ppm of Chloramine
Undisturbed 10 gal / 37.85 liters up to 55.3 hrs up to 173.4 hrs
Circulated 10 gal / 37.85 liters up to 9.6 hrs up to 70 hrs
Circulated, Aerated 10 gal / 37.85 liters up to 9.2 hrs up to 67.6 hrs
Boiling 10 gal / 37.85 liters up to 3.7 minutes up to 64.8 minutes

Forrás: https://aquanswers.com/how-long-does-it-take-for-chlorine-to-evaporate-from-tap-water-entirely/

A fenti adat úgy lenne teljes, ha tudnánk, hogy idővel mennyivel csökken a klór koncentrációja a vízben. Sajnos ilyen jellegű adatot nem találtunk, de nagy valószínűséggel tekinthető lineárisnak. 1 óra alatt tehát a csapvízben lévő klór mennyisége kevesebb mint 1%-kal csökken!

Ha egy másik szemszögből közelítjük meg a témát, akkor érdemes az akváriumtulajdonosokra hallgatni. Szinte minden akváriumtartással foglalkozó szakmai oldalon az szerepel, hogy ha nincs külön víztisztító berendezése egy akvárium tulajdonosnak, akkor minimum 1, de inkább 2 napig érdemes állni hagyni a csapvizet mielőtt az akváriumba öntjük. Ellenkező esetben szaladhatunk vissza az állatkereskedésbe új halakért.

A fent bemutatott adatok szerint tehát nem percekben, és nem is órákban, hanem inkább napokban mérhető a klórgáz nagyarányú távozása a csapvízből.

Szóval, ha legközelebb valaki azt mondja neked, hogy csak várni kell egy kicsit, hogy a klór elillanjon a vízből, akkor ne higgy neki. Inkább oszd meg vele a posztunkat. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog