Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz. Rendben
Termékek Menü
0
Kategóriák

Tömeges méhpusztulás okai

meh.jpgÉvek óta hallani, hogy titokzatos kór pusztítja a méheket, és ez már a világ mezőgazdaságát is fenyegeti. Egy átfogó amerikai vizsgálat szerint a veszély valóban komoly, mivel az Egyesült Államokban egyes méhfajok állománya 96 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedekben.


A riasztó tények világosan jelzik, hogy Amerika mezőgazdaságát és a vadvilágát is veszélyezteti a méhek titokzatos eltűnése. A három éves átfogó vizsgálatot Sydney Cameron, az Illionis Egyetem entomológusa vezette. A szakember szerint több ok is közrejátszik a méhek pusztulásánál. Az egyik és talán legfontosabb, hogy a városiasodás miatt megváltoztak a méhek korábbi életkörülményei, miközben egyre több agresszív vegyszerrel kezelt növényt is be kell porozniuk. Az is probléma, hogy eddig ismeretlen betegségek is tizedelték a méheket és azok egyre kevésbé ellenállóak.

Nyolc méhfajt vizsgáltak a kutatók, és ezek közül négynél jelentkeztek komoly problémák, állományuk jelentősen visszaesett, miközben óriási a területvesztésük is. Cameron azonban jelezte, hogy a gond nem csak az Egyesült Államokban létezik, hiszen egy korábbi brit jelentés kimutatta, hogy a brit szigeteken korábban élő 25 porzóméh fajból 3 már kihalt és a méhfajok felénél ugyancsak fennáll a kihalás veszélye, hiszen a hetvenes évek óta van, amelyiknél 70 százalékkal is csökkent az állomány. Tavaly Nagy Britanniában 10 millió fonttal indult egy program, amelynek célja a méheket sújtó problémák megismerése.

Az amerikai kutatók külön vizsgálatokkal próbálták kideríteni, hogy vannak-e olyan genetikai tulajdonságok, amelyek esetleg a méhek pusztulását is okozhatják. Kiderült, hogy azok a méhfajok, amelyek veszélyben vannak, szinte mindig fertőzöttek az úgynevezett Nosema bombi kórokozóval. Azoknál a méhfajoknál viszont, ahol az állomány az elmúlt évtizedekben nem csökkent , mint a Bombus bifarius, B vosnesenskii, B impatiens és B bimaculatus nem is találtak Nosema bombi fertőzést. Ez a kórokozó csökkenti a méhek élettartamát és így kisebb kolóniák alakulnak csak ki. Még aggasztóbb probléma az, hogy az egyre kisebb genetikai eltérés miatt, a pusztuló méhek nehezen lesznek képesek felvenni a harcot új betegségek, vegyszerek vagy épp más állatokkal szemben.

A becslések szerint az élelmek harmadának kapcsolata van a méhek beporzásával. Ez azt jelenti, hogy a méhek 26 milliárd fontnyi élelem előállításban vesznek részt, nem csoda, hogy eltűnésük világszerte egyre komolyabb gond. A probléma nagy, mivel a világ mezőgazdaságban használt növények 90 százalékát a méhek porozzák be, így a legtöbb gyümölcs, zöldség és héjas termény létrejötténél elengedhetetlen a méhek szerepe. Sőt a kávé, a szójabab és a pamutot adó gyapotnövény se él tovább méhek nélkül, de a vadvilágban is elengedhetetlen a méhek szerepe a táplálékláncok fennmaradásánál.

Forrás: guardian.co.uk
Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek