Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink számára. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Menü

Tudnivalók a környezetbarát mosásról

Környezetbarát mosásRégen a szombat volt a mosás-nap nálunk. Egy adag színes, egy adag fehér, aztán kész. Amikor aztán lett egy gyerekem, ez radikálisan megváltozott. Eleinte minden nap ment a mosógép, hiszen pisi, kaki, bukás, később spenót, barack, sár, homok és társaik jutottak egy-egy öltözetre – lehetőleg naponta többször.

Meg persze nem kímélte a mi ruháinkat sem, jutott arra is minden. Aztán lett két gyerekem, és most már állandó harcban vagyok a szennyestartó tartalmának leküzdésével. A mosógép minden nap megy, lassan le is kell cserélni, annyira igénybevette az elmúlt másfél év.
Persze egy kisbaba születésével nem csak a mosás mennyisége, hanem annak minősége is megváltozik. Bababarát, sensitive – ilyen mosószerreklámok zúdulnak a szülőkre, akik persze a legjobbat akarják a gyereknek. Pedig a legjobb, talán egyszerűbb is ennél. Rakonczay Tamással, a zöldpolc.hu webáruház vezetőjével beszélgettem.

Miben kell, hogy megváltozzanak a mosási szokások, ha gyerek kerül a családba? (azon kívül, hogy folyamatosan megy a mosógép :)) 
Rakonczay Tamás: Amennyiben az újdonsült kismama szeretne odafigyelni arra, hogy a baba érzékeny bőre minél kevesebb - a természetben nem előforduló - mesterséges anyaggal kerüljön kapcsolatba, akkor a hagyományos mosóport érdemes lecserélni. Ezek az anyagok hozzájárulhatnak a baba bőrének kipirosodásához, irritáció kialakulásához és akár ekcémát is okozhatnak. A hagyományos mosószerben található, különböző foltok fellazítására szolgáló enzimek pedig kikezdik a baba egyik legfontosabb védelmi vonalát: a bőrt. Hiába az alapos öblítés, a mosógép bizony nem mossa ki maradéktalanul a mosópor alkotóanyagait a ruhákból. Érdemes fekete ruhát közelről megvizsgálni. Ilyenkor szabad szemmel is jól láthatóak a szálak között megbúvó fehér mosópor részecskék.

Az öblítőtől jó illatúak lesznek a ruhák. De vajon azon kívül, hogy jó illatúak lesznek a babaruhák, jót teszünk vele a baba bőrének?
Én azt tanácsolnám minden családnak (különösen, ha újszülött vagy kisgyermek is él velük), hogy hagyják el a hagyományos öblítőt. A benne található anyagok, amik azért felelnek, hogy "puhává" varázsolják a ruhákat, egyrészt bőrirritációt okozhatnak, másrészt a textilen képződő bevonatnak köszönhetően csökkentik a ruhák nedvesség felvevő képességét, ami a babák pamutruhácskáinál - nem beszélve a textilpelusokról és mosható pelusokról - nem éppen előnyös. Az illatanyagok pedig  feleslegesen terhelik a baba rendkívül érzékeny szaglását mesterséges illatokkal.
Az öblítő amúgy modern kori termék. A nők egyik legkedvesebb érzékszervét (szaglást) stimulálja. Ha már a parfüm segítségével testünk illatozik, miért ne illatoznának a ruháink? Egy tiszta semleges illatú ruha viszont nem lesz attól kevesebb, hogy nem érződik rajta enyhe "óceán" illat például.
Ha ragaszkodunk az illatos és puha érzetű ruhákhoz, akkor az öblítőt kiválthatjuk természetes alternatívájával: pl. ecettel és illóolajjal. Az eceten és illóolajon kívül ma már "bio" öblítők is léteznek. Vagyis akinek túl nagy ugrás a megszokott öblítőjének leváltása, helyettesítheti egy környezetbarátabb termékkel. Az ecettől amúgy egyáltalán nem kell megijedni, a ruhák nem veszik át a szagát.

Sokan nyúlnak ilyenkor a drogériákban sensitive néven árult mosószerek felé. Ez mit jelent? Valóban ezzel kell mosni a babaruhákat? 
A sensitive sokszor csak annyit takar, hogy olyan kivonatot is adagolnak a mosószerhez, amit az emberek az érzékeny bőrhöz társítanak (pl. aloe vera kivonatot), de az alap komponensek változatlanok. Vannak olyan gyártók, akiknél a "sensitive" kifejezés használata csak egy újabb marketing üzenet, amivel vásárlásra buzdíthatják a baba bőrét féltő kismamákat. Felelős gyártók esetében viszont valóban alapanyagok felhasználásában is megmutatkozó különbséget jelent.

Melyek azok az összetevők a mosószerben, amik allergizálhatnak?
A hagyományos mosószerek körülbelül 10-15 féle összetevőből állnak. A legfontosabbakat szeretném megemlíteni.
Az enzimek feldarabolják a szennyeződéseket, elősegítve, hogy az összetevők eltávolítsák azokat a textíliából. Van amelyik a vér-, fű-, húslé- és gyümölcsfoltokat bontja le. Egy másik típusú enzim a zsíros, olajos piszkok eltávolításában hatékony, egy harmadik a csokoládé és fagylalt nyomait tünteti el ruháinkból. Ezek nagy része 40-50°C-on a leghatékonyabb, e fölött általában elbomlanak, ezért jó tudni, hogy az enzimeket tartalmazó mosószereket ennél magasabb hőfokon felesleges használni.

A tenzidek, más néven felületaktív anyagok legfőbb feladata, hogy a szennyeződéseket leválasszák a textíliáról.

Fehérítők is találhatók bennük, melyekből a felszabaduló oxigén „roncsolja” a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, elpusztítja a kórokozókat, tehát fertőtlenít is. Emellett tartalmaznak optikai fehérítőket, amelyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textílián. Ezek elnyelik az ibolyántúli sugárzást, és kék fényt bocsátanak ki, ezzel kioltják a fehérneműk sárgás színárnyalatát (persze ez nincs összefüggésben a tisztasággal).

A színes ruhákhoz készült mosóporokba színvédő anyagokat is tesznek, ezek különböző kémiai anyagok keverékei.

Minden mosószer tartalmaz vízlágyítókat, vagyis a víz keménységét csökkentő anyagokat (főleg foszfátokat), mert a kemény vízben nem működnek megfelelően a felületaktív anyagok.

Aztán vannak bennük segédanyagok is, amelyek akadályozzák a túlzott mértékű habképződést, elősegítik a szennylebegtetést és szintetikusan vagy természetesen illatosítanak.

Ezek az anyagok nyomokban benne maradnak a ruhákban, és különösen az allergiások, ekcémások, érzékeny bőrűek (babák!) számára tüneteik rosszabbodását okozzák, sőt sokszor az allergiát maguk a vegyi anyagok váltják ki először. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a hagyományos mosószerek károsítják a környezetet is. 
 
Mi lehet a megoldás? Mivel lehet hatékonyan, mégis bőr- és természetbarát módon mosni? 
A legtermészetesebb mosószer a mosódió. A mosódió a Délkelet-Ázsiában őshonos Sapindus Mukorossi fa termése. Héja nagy koncentrációban tartalmaz szaponint, mely vízzel érintkezve jelentős mosóerővel rendelkezik. A hagyományos mosószerekkel ellentétben a mosódióban nincsenek azok az allergizáló vegyszerek, adalékok, amiket már korábban említettem. A mosódió lényegében az intelligens mosószerek környezetbarát alternatívája.

Ráadásul olcsóbb, mint a vegyszeres mosás, hiszen 500 g mosódió átlagosan 100-150 adag mosásra elegendő. Azért is emelném ezt ki, mert a bio, környezetbarát termékekről a legtöbb embernek a magasabb ár jut eszébe. A mosódió a legjobb példa arra, hogy lehet egyszerre költséghatékonyan és „zöld” módon mosni. Tény, hogy egy átlagos magyar vásárló igen árérzékeny, így  ezzel az üzenettel jobban meg lehet fogni, mint például azzal, hogy nem tartalmaz foszfátokat.
 
A mosódión kívül még számos terméket említhetnék. A mosószóda (nátrium karbonát) biológiailag lebomló, erősen lúgos zsíroldó és fehérítőszer. Mosódióval együtt hatékony párost alkotnak.

Hányszor lehet mosni a dióval? És feledékeny háziasszonyként honnan tudhatom, hogy hányszor mostam már vele?
Jellemzően 2-3 alkalommal, de függ a hőmérséklettől. Ha egy dió üres, akkor fakó színű lesz a belseje, ami akkor látszik a legjobban, ha a dió csontszáraz. De vannak más praktikák is: mindig annyi gyenge csomót lehet például kötni a zacskó kötelére, ahány mosáson már túl van  a dió.

Szét tud szóródni a mosógépben a dió? 
Ha rendesen bekötjük a tasakot, akkor nem, persze néha előfordulhatnak balesetek. A zacskó helyett lehet pl. női harisnyát vagy zoknit is használni. Van, aki azt mondja, hogy érdemes megtörni a diókat. Ez valóban fokozza a mosási hatékonyságot azáltal, hogy a szaponin gyorsabban kioldódik a héjakból, viszont fennáll a veszélye a szétszóródásnak. Szóval, ha el akarjuk kerülni azt, hogy egyenként legyünk kénytelenek a ruhákból kiszedegetni az apró mosódió héj darabkákat, akkor szerintem ne kövessük ezt a tanácsot. 
 
Ha még sosem csináltam, fogom tudni használni?
Mint minden új termék esetében, a mosódiót is meg kell tanulni használni. Nem lehet semmi sem olyan egyszerű, mint a hagyományos mosószerek használata, de szerintem csak egy leheletnyivel több odafigyelést igényel a mosódió. Az előnyei bőven túlszárnyalják ezt a kis hátrányt.
A bőrkímélő és környezetbarát mosás megvalósításához viszont nem titok, változtatni kell a régi beidegződéseken. El kell kezdeni máshogy mosni, és ez persze némi kísérletezéssel jár. Sajnos ma a legtöbb ember túl kényelmes ahhoz, hogy kicsit másképp mosson, a reklámok és a rohanó világ mellékterméke ez. Olyan világban élünk, ahol a mindennapi termékeinkben zömmel olyan anyagok vannak, melyek hosszú távú hatását nem is ismerjük. A jobbik eset, hogy vannak rövid távú kutatások a felhasznált anyagok hatásáról. A legtöbb esetben viszont az sincs. Ezek az anyagok szépen lassan felgyülemlenek az ember véráramában, és kis túlzással mi vagyunk a kísérleti alanyok, akik ezeket a termékeket egy életen át tesztelik. Mivel a mama és a magzat vérárama közös, már egy újszülött babában kimutathatóak testidegen hormonok, és kisebb koncentrációban egyéb mérgező anyagok.

A mosógép mit szól a mosódióhoz? Kíméletesebb a mosódió mint a rendes mosószer? 
Mi már lassan egy éve használunk mosódiót, de nem tapasztaltunk semmi negatív hatást a mosógépre nézve. Igaz időnként citromsav használatával átmossuk a mosógépet. Így mindig csillogó-villogó dob az eredmény! A kérdés kapcsán még eszembe jutott egy jó tanács a mosódióval kapcsolatosan. Nem szabad hagyni, hogy a ruhák fél napig a mosódiós lében ázzanak. Ha nem tartjuk be ezt a tanácsot, akkor előfordulhat, hogy kapnak némi nem kívánatos illatot a ruhák, de ez ritkán fordul elő. Alapvetően a ruháknak semleges szaguk lesz mosódiós mosás esetében.

Mennyivel olcsóbb a mosódiós mosás, mint a hagyományos mosószeres?
Átlagosan egy fél kilós mosódió 2500 Ft-be kerül. Érdemes még hozzászámolni a fehér ruhák mosásához a fehérítő árát: 1000 Ft-ot. Ekkora adag fehérítő megközelítőleg kiszolgál 100 mosást, ha belevesszük, hogy nem mindig mosunk fehéret. Szóval ez kb. 3500 Ft 100 mosásra. Vagyis ahogy korábban említettem, ár szempontjából a mosódió kedvezőbb a hagyományos mosószerhez képest. Ennyiért egy jobb minőségű szerből kb. 3 litert kapunk, ami a címke tanúsága szerint 40 mosásra elegendő.
 
Kiszedi a kisbabás háztartásokban oly gyakori foltokat? (kaki, különböző ételfoltok, sár) Sokan nem bíznak csak a hagyományos, reklámozott termékekben.
Mi otthon kíváncsiságból leteszteltük a mosódiót, amiből később egy öko teszt cikk is született. A folyékony változata lényegében közel azonos mosóerővel bír, mint a hagyományos mosószer. A mosódió héj pedig szorosan ott lohol a nyomukban. Viszont nem csodaszer! Sokan azt várják, hogy a makacs foltokkal is birkózzon meg. Persze! Legyen olcsó, környezetbarát, azokat a foltokat is szedje ki, amivel még a hagyományos mosószer sem birkózik meg, és a ruhák maguktól ugráljanak a mosógépből a szárítóra. A viccet félretéve a hagyományos mosószer sem veszi ki a makacs foltokat. Mindkettő esetében kell segítség. A folttisztítás alapszabálya, hogy minél előbb - lehetőleg még frissen - neki kell látni az eltávolításának. Ez mondjuk kisbabák mellett nem egyszerű, ilyenkor jelenthetnek segítséget a természetes és öko folttisztító szerek
 
Mit kínál ebben a hónapban a zöldpolc a bboom kismamáknak? 
Az október zöld hónap a b.boom-ban. Aki vásárol bármilyen kismamaruhát, az kaphat egy mosódió próbacsomagot, mely egy 100 Ft-os kedvezményre jogosító kupont is tartalmaz. A kupont 1 darab 500 grammos mosódió héj vásárlása esetén lehet beváltani. Így a kismamák még olcsóbban hozzá tudnak jutni a mosódióhoz. Sőt, a hónap végi sorsoláson még egy öko ajándékcsomagot is kisorsolunk, melynek segítségével teljesen át lehet állni a környezetbarát mosásra. A sorsolásra szintén a b.boom boltban lehet jelentkezni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hírek
Miért érdemes tőlünk... kicsi
Top termékek